Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SANYO CEM21140P

mk20 04 Cze 2003 18:06 1330 9
  • #1 04 Cze 2003 18:06
    mk20
    Poziom 26  

    SANYO CEM21140P. Uszkadza tranzystor wysokiego (wstawiam BU508)
    za każdym razem po załączeniu. Po wstawieniu mocniejszego gra przez chwilę i znowu uszkodzenie. Brak schematu. Elementy w pobliżu sprawdzone. Prawdopodobnie uszkodzone trafo - czy ktoś zna rezystancje uzwojeń. Może jest to wina czegoś innego. Proszę o pomoc ewentualnie schemat.

    0 9
  • #2 04 Cze 2003 18:33
    Michał99
    Poziom 30  

    Sprawdz diody po pierwotnej przetwornicy

    0
  • #3 04 Cze 2003 18:37
    mk20
    Poziom 26  

    Diody po pierwotnej sprawne sprawne. Wymienione kondensatory na sprawne.

    0
  • #4 04 Cze 2003 22:34
    Esiaczek
    Poziom 16  

    Sprawdź czy napiecia z przetwornicy sa prawidłowe ,przedewszystkim zasilanie wzmacniacza odchylania poziomego ok 115 V.Jeśli za wysokie to po wtornej stronie przetwornicy tam gdzie jest potencjometr do regulacji napięć wyjściowych wymień obowiązkowo diode zenenera ok 6V(nie pamiętam ile dokladnie) i sprawdź rezystory wylutowując jedną nóżką.Któryś rezystor rzędu kilkudziesięciu-kilkuset kiloomów będzie padnięty.Zawsze wymiana pomaga.Obciążenia ze strony trafa WN nie podejrzewam,osobiscie nigdy trafa w SANYO nie wymieniałem.Pozdro.

    0
  • #5 04 Cze 2003 22:50
    VALENTINE
    Poziom 24  

    Esiaczek napisał:
    .Któryś rezystor rzędu kilkudziesięciu-kilkuset kiloomów będzie padnięty..

    Tak, najczęściej R555 47k ,przerywa.

    0
  • #6 05 Cze 2003 19:29
    mk20
    Poziom 26  

    Dzięki VAENTINE wstrzeliłeś się w usterkę R555 47K. Jak by ktoś podesłał schemat tego telewizorka bo obecna usterka to brak obrazu i dźwięku jest natomiast wyświetlany obraz sterowania tzn. strojenie ,jasność itd. Proszę o pomoc. Jakie napięcia schodzą z zasilacza?

    0
  • #7 05 Cze 2003 19:37
    h jaworski
    Specjalista AGD

    schemat możesz ściągnąć z elektrody chasiss twego tv to a3c więc kliknić na szukaj na górze wpisz a3c to znajdziesz chyba nawet jest dokładnie ten co ty masz

    0
  • #8 10 Cze 2003 21:03
    mk20
    Poziom 26  

    Napięcia zasilania już się zgadzają. Obrazu telewizyjnego brak. Obraz kontroli (siła głosu, jasność, strojenie itd.) jest obecny (kolor zielony).
    Napięcia na głowicy się zgadzają. Przestrajanie działa i graficznie i napięciowo. Wywala C231 10uF/25V (8 noga wyprowadzenia trafopow. i Uz=130V). Napięcie pomierzone na nim to 115V. Czy to wina trafopowielacza? Co proponujecie zrobić.

    0
  • #9 11 Cze 2003 20:43
    mch
    Poziom 23  

    Sprawdź diodę D231 na przerwę.R231,R233.C231 ma + na masę

    0
  • #10 12 Cze 2003 20:56
    mk20
    Poziom 26  

    Dzisiaj znowu nad nim posiedziałem. Robię go bo się zaparłem. Elementy D231,R231,R233 sprawne. Kondensator C231 gotuje się bo jest 115V. Napięcie tak wysokie spada po odłączeniu R231 od 130V zasilania. Czy ktoś miał podobną usterkę? Czy to na bank trafopow.

    0