logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść napięcie powyżej IRF640/740 w układzie PWM z ATMega8535?

TheMaQ 18 Maj 2006 16:38 4100 4
  • #1 2638383
    TheMaQ
    Poziom 11  
    Poniżej dołączam schemat ukłądu z którym mam problem.
    Chodzi o to że ma to być sterowanie silnikiem za pomocą mikrokontrolera ATMega8535 ze zmiana kierunku jego obrotow.Odpowiada za to mostek H i działa to poprawnie (tranzystor PNP to BD139, a NPN to BD140, V1 i V4 to stany wyjścia ATMegi).Za prędkość obrotową odpowiada przebieg PWM (na schemacie to V3=przebieg PWM, niebieski przebieg).Chodzi o to żeby podnieść napięcie powyżej IRF (przebieg zielony) do wartośći w okolicach 9V.Zasilanie powinno iść z V2 gdyż większego napięcia nie ma skąd wziąść (chodzi o minimalizacje kosztów i wykorzystanie tego co już mam).W układzie będzie pracował docelowo IRF640 lub 740.Co przerobić żęby to działało tak jak opisuje.
    PS.Próbowałem IRF włączyć między GND a dół mostka H ale wtedy tranzystory PNP się zbytnio grzały, a chce tego uniknąć.
    Załączniki:
    • Jak podnieść napięcie powyżej IRF640/740 w układzie PWM z ATMega8535? Układ.GIF (30.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2638523
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Ten MOSFET jest źle wpięty . Doprowadzenie "zasilania" musi być do źródła a obciążenie musi być wpięte w obwód drenu . Albo wymień tranzystor na taki z kanałem P , ale to zły pomysł . Albo pozostaw tego MOSFETA tyle tylko że "plus" podaj bezpośrednio na mostek , natomiast sterowanie PWM zrób w "minusie" .
  • #3 2638666
    TheMaQ
    Poziom 11  
    No włąsnie jak podepne obciążenie pod dren a zasilanie w źródło to na drenie mam stałe ~8,4V.Jak plus podam na mostek a PWM robie w minusie to tranzystory PNP sie zabardzo grzeja a tego chce uniknac.No chyba ze powiesz mi jak przez jakis tranzystor wylaczyc calkowicie +9V podawane na mostek to zrobie pwm na minusie.

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

No wiec na rozwiazanie problemu naprowadzil mnie kolega.Jednak PWM przez IRF steruje masa na dole mostka.Problem grzania sie tranzystorow PNP zostal wyeliminowany przez zmiane rezystorow 100Ohm na 5kOhm.Teraz jest tak jak chcialem.
  • #4 2639095
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam.

Idea tego ukladu jest poprawna, jednak nie potrzebnie dodatkowo stosujesz tranzysotr M1 do zasilania mostka poprzez PWM. Powinienes inaczej rozwiazac uklad, tzn wystarczy dodatkowo kluczowac jedno z wejsc sterujacych mostkiem i uzyskasz ten sam efekt co dokladanie dodatkowego tranzystora zasilajacego calosc. Poza tym bedziesz mial mniejsze straty energii.

W zalaczniku schemat cieakwego rozwiazania mostka H, ze sterowaniem za pomoca transoptorkow.
    Załączniki:
    • Jak podnieść napięcie powyżej IRF640/740 w układzie PWM z ATMega8535? bjt-schematic.gif (23.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2639633
    TheMaQ
    Poziom 11  
    Transytor M1 ma odizolowac mikrokontoroler (100mA max) od pradu pobieranego przez silnik (~1A).Podawanie sygnałów +5V na lewa lub prawa strone nie stanowi problemu gdyz wyjsc z mikrokontrolera jest sporo a programowa zmiana kierunku jest latwa w realizacji.Strat energii sie nie boje bo silnik pracuje przez max 5s (przesow zwierciadla o ok 4cm) wiec duzych strat na tak krotkie dzialanie nie bedzie.A tak wogole to wszystkie potrzebne czesci juz mam i nie musze w nic wiecej inwestowac.Pozatym schemat z transotorkami jest bardzo ciekawy.Moze przy innym projekcie go kiedys wykorzystam.

Dodano po 10 [minuty]:

Zapomnialem napisac ze wczesniej myslalem o stosowaniu 2 przebiegów PWM po 1 na kazda strone mostka jednakze musze je wykorzystac do innych celow i sposob z M1 wydal sie najprostszym rozwiazaniem.W ten sposob wystarczy mi 1 przebieg PWM ktory steruje predkoscia silnika a zmiana kierunku sterowana jest 2 zwyklymi wyjsciami (na moim ukladzie zasilanie V1 i V4 to reprezentacja 2 wyjsc mikrokontorlera, stan H to +5V, a L to 0V).
REKLAMA