logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa kalafonia w procesie lutowania i dlaczego jest skuteczna?

Lisciasty 04 Cze 2003 21:20 25140 14
REKLAMA
  • #1 238076
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    W zasadzie to wiem, że ułatwia lutowanie i cyna lepiej "trzyma"
    się metalu, ale na czym to tak właściwie polega?
    Kogo się zapytam, nie wie :)
    I czemu właściwie kalafonia?

pozdrawiam
    Liściasty
  • REKLAMA
  • #3 238195
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    O kurczę :) świetny tekst, połknąłem go na dwa łyki bez popijania.
    Dzięki, to chyba wyczerpuje temat :)
  • #4 238281
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Z tego co kiedyś wyczytałem to kalafonia oczyszcza lutowaną powierzchnię i podwyższa topliwość cyny(coś na zasadzie podwyższenia temperatury)
  • REKLAMA
  • #5 238295
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    No no Krzysiek, dobre to ale jak nie masz tego białego granulatu to co tylko nasikać. !!!! To nie żarty.
  • #6 238341
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: Richi zapytaj autora o tresc i wiarygodnosc opisu i o metody stosowane przez niego podalem tylko link komentarze do autora opisu :x
  • #7 238346
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Ja kiedyś coś lutowałem aspiryną i potwierdzam że znacznie polepsza lutowanie jak i to że wydzielają się nieprzyjmne opary. Zastanawiał mnie fragment żeby troche zeskrobać i posypać miejsce lutowania. Ciekawe jak ono musi być duże żeby dało się posypać.
    Ja mam do tematu takie pytanie. Ostanio kupiłem od jakiegoś pokrętnego sprzedawcy paste lutowniczą CYNOSAN. Na zimno pachnie jak jakimś spirytusem z czymś jeszcze ale na ciepło troche śmierdzi. Czy to jest normalne?
  • #8 238347
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    kalafonia oczyszcza lutowana powierzchnie
  • REKLAMA
  • #9 238348
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Ja używam zwykłej żywicy z drzewa iglastego ma tego przeszło 1L. Działa i wygląda tak samo tylko inaczej śmierdzi niż kalafonia.
  • #10 238368
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: elektryk
    Aspiryna (kwas salicylowy) doskonale zastępuje kiedyś stosowany kwas solny(uszlachetniany) do lutowania powierzchni żelaznych. W elektronice można często spotkać żelazne,miedziowane a następnie pobielone(cyną)końcówki elementów w których po kilku próbach lutowania z kalafonią zewnętrzna powierzchnia ulega uszkodzeniu i pozostaje tylko aspiryna. A jeżeli już o niej mowa to idealnie rozpuszcza emalię stosowaną w przewodach miedzianych (DNE). Grubszy przewód można oskrobać z emalii ale taki np.0,08 czy cieńszy(cewki słuchawek czy mikrofonów dynamicznych) można od razu lutować z pomocą aspiryny( polopiryna ma za dużo wypełniacza).
  • REKLAMA
  • #11 238457
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    :arrow: milik
    kalafonia to nic innego jak oczyszczona żywica sosnowa
  • #12 238475
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Generalnie kalafonia zabezpiecza oczyszczoną powierzchnię przed utlenianiem przy lutowaniu.
    Nie ma własności oczyszczających jak kwasy,które trawią powierzchnię do czystego metalu.
  • #13 238480
    Łukasz tur
    Poziom 12  
    kalafonia sluzy do tego by lepiej trzymala sie cyna i zebyja rozgrzec do pewnego stopnia sprobojcie polutowac dluzej bez kalafoni to cyna bedzie taka matowa nara
  • #14 238614
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kalafonia zmniejsza napięcie powierzchniowe cyny i w ten sposób ułatwia "ładne" lutowanie a aspiryna a właściwie kwas z niej oczyszcza powierzchnie przy aspirynie trzeba pamiętać że przyspiesza zużycie grotów i to mocno.
    Mirekk
  • #15 238652
    wawaldek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Myślę, że najwięcej na temat działania kalafonii przy lutowaniu mógłby nam powiedzieć dobry chemik. Bo na pewno oprócz procesów czysto fizycznych ( zwilżanie powierzchni, lepsze przewodzenie ciepła, odcinanie dostępu tlenu ) zachodzą również procesy chemiczne. Podczas rozkładu kalafonii w temperaturze grota powstają związki, które umożliwiają lutowanie.
    Pamiętam również ze szkolnej praktyki, że do lutowania ołowianych kabli telefonicznych majster używał łoju ( tak tę białawą substancję nazywał ). Ja też używam łoju ale w mieszance z kalafonią - aby się nie kruszyła.
    To, że kalafonia na gorąco jest "agresywna" sprawdziłem przed chwilą: mosiężny konektor podgrzany z kalafonią zmienia kolor na czerwonawy - czyżby redukowała cynk ze stopu?

Podsumowanie tematu

✨ Kalafonia w procesie lutowania pełni funkcję środka ułatwiającego zwilżanie powierzchni lutowanych przez cynę oraz zabezpiecza je przed utlenianiem. Działa poprzez zmniejszenie napięcia powierzchniowego cyny, co pozwala na lepsze rozprowadzenie i przyleganie stopu lutowniczego do metalu. W wysokiej temperaturze kalafonia rozkłada się, tworząc związki chemiczne, które oczyszczają powierzchnię i umożliwiają skuteczne lutowanie. Jest to oczyszczona żywica sosnowa, która nie posiada właściwości trawiących jak kwasy, lecz chroni powierzchnię przed utlenianiem. Alternatywnie do kalafonii stosuje się aspirynę (kwas salicylowy), która działa jako środek oczyszczający i rozpuszcza emalię na przewodach miedzianych, choć przyspiesza zużycie grotów lutowniczych. W praktyce stosuje się także mieszanki kalafonii z łożem, aby zapobiec kruszeniu się kalafonii. Kalafonia może także wpływać na zmiany koloru metali podczas lutowania, co wskazuje na reakcje chemiczne zachodzące w trakcie procesu. Pasta lutownicza CYNOSAN jest przykładem produktu zawierającego kalafonię, który na zimno pachnie alkoholem, a na gorąco wydziela charakterystyczne opary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA