logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux – brak możliwości logowania po instalacji bez ustawienia użytkownika i hasła

hjkl3 18 Maj 2006 22:24 2919 6
REKLAMA
  • #1 2639711
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    zainstalowałem Linuxa
    instalacja linuxa jest dużo bardziej skomplikowana od Windowsa - wybrałem "brak hasła" - nic nie wpisałem w nazwie użytkownika i haśle użytkownika - tak jak się to robi w windowsie Very Happy; próbuję uruchomić linuxa trzeba podac nazwe w jakimś "LOCALHOST" uzytkownika i haśło - przy instalacji nic nie wpisałem wiec klikam enter i za każdym razem się pojawia, ze błędna nazwa użytkownika i hasło - no i co teraz ? odinstalować i jeszcze raz instalować? :/
  • REKLAMA
  • #2 2639844
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zaloguj się jako root. Po prostu wpisz w nazwie użytkownika: root (no chyba że podałeś inną nazwę), oraz jego hasło, po zalogowaniu się poszukaj w menu opcji administracji użytkownikami i tam wpisz to co będzie już potrzebne ;)

PS. Jeśli to jest Mandriva, to klikasz gwiazdkę, potem System, dalej Konfiguracja i Inne,powinno być na samej górze.
  • REKLAMA
  • #3 2640327
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    tak to Linux Mandriva :)
    Wpisałem root i Linux się uruchomił dzieki :]
    Jeszcze mam ytanie - podczas uruchamiania komputera mam do wyboru wybór systemu:
    windows
    linux
    linux-nonfb (do czego to potrzebne????)
    failsafe (do czego to ???????)

Jeśli te dwie ostatnie pozycje są zbędne to jak je usunąć żeby było tylko do wyboru: linux lub windows ?????
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    - nie stosuj wielokrotnie (???,!!!!) to nie są ozdobniki !
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie
    Popraw post !
    Dziękujemy!
    (TJT)

20 Maj 2006 20:42
  • REKLAMA
  • #5 3485824
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Zainstalowałem redhata 9.0, ma służyc jako serwer (na maszynie PI 200MHz) i wybrałem system okien X i logowanie w trybie graficznym.

Chcę koniecznie USUNĄĆ LOGOWANIE W TRYBIE GRAFICZNYM bo włożę tam grafike zamiast 2MB, 1MB albo 512kB na isa.

Jaką komendą się wybiera tryb logownia i jakich przełąćzników trzeba użyć żeby przejsc do logowania tekstowego?

Tomek
  • REKLAMA
  • #6 3487804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3487843
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    tom1eczek napisał:
    Jaką komendą się wybiera tryb logownia i jakich przełąćzników trzeba użyć żeby przejsc do logowania tekstowego?

Wejdź do pliku /etc/inittab i w linijce id:5:initdefault: zmień 5 na 3.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji systemu Linux Mandriva bez ustawienia nazwy użytkownika i hasła pojawia się problem z logowaniem, gdyż system wymaga podania poprawnych danych. Rozwiązaniem jest zalogowanie się jako użytkownik root, wpisując "root" jako nazwę użytkownika oraz hasło root (jeśli zostało ustawione). Po zalogowaniu można skonfigurować użytkowników i hasła w panelu administracyjnym systemu. W przypadku Mandrivy dostęp do konfiguracji użytkowników znajduje się w menu System → Konfiguracja → Inne. Dodatkowo, podczas uruchamiania systemu pojawia się menu wyboru systemu z opcjami: windows, linux, linux-nonfb oraz failsafe. Opcje linux-nonfb i failsafe służą do uruchamiania systemu w trybach alternatywnych (np. bez wsparcia framebuffer lub w trybie awaryjnym). Aby usunąć niepotrzebne pozycje z menu startowego, należy zmodyfikować konfigurację bootloadera. W innym wątku dotyczącym Red Hat 9.0, aby wyłączyć graficzne logowanie i przejść do trybu tekstowego, należy zmienić domyślny poziom uruchamiania w pliku /etc/inittab, zamieniając linię id:5:initdefault: na id:3:initdefault:. Użytkownik root jest administratorem systemu Linux i posiada pełne uprawnienia do zarządzania systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA