logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mandrake: Nie mogę wpisać hasła przy logowaniu, login no correct

balooon 13 Kwi 2008 16:43 2463 6
REKLAMA
  • #1 5026332
    balooon
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Zainstalowalem system Linux Mandrake. Wszystko ok, wybieram sobie go przy starcie kompa z listy, laduje sie i nastepnie wyswietla monit (cos w stylu dosa) o login a nastepnie haslo. Podaje login taki jak przy instalacji natomiast hasla nie moge wogole wpisac. Zainstalowalem jeszcze raz, zrobilem profil bez hasla i nadal wyswietla komunikat "login no correct" czy cos takiego. Co robic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5026672
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6515
    :arrow: balooon:
    Mandrake powinien uruchamiać x-serwer i logowanie powinno być już w środowisku graficznym, chyba że to jakaś bardzo stara wersja.

Wpisując hasło w konsoli nie widać w ogóle, że coś się wpisuje i tak ma być.
  • REKLAMA
  • #3 5028125
    Albert486
    Poziom 14  
    Spróbuj podac login jako ROOT i hasło. Jeśli nie tworzyłeś innego
    profilu to powinno wyskoczyc przy instalacji do wpisania
    tylko hasło (dla ROOT). Ja miałem podobny przypadek z Linuxem
  • #4 5032659
    balooon
    Poziom 11  
    Nie, nie. Rada Tzoka pomogla, dzieki;)
    Ale teraz jest kolejny etap problemu. Haslo i Login ok ale jak go wpisze wyswietla mi sie cos typu:
    [adam@lacalhost]$
    Co dalej?
  • REKLAMA
  • #5 5032818
    Albert486
    Poziom 14  
    to konsola (coś jak w windowsie okno DOS) pewnie chcesz
    aby był pulpit i myszka :D Wpisz STARTX
  • REKLAMA
  • #7 5033316
    balooon
    Poziom 11  
    Ok, juz probuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył logowania w systemie Linux Mandrake, gdzie po instalacji pojawiał się monit tekstowy o login i hasło, jednak hasło nie było widoczne podczas wpisywania, co jest normalnym zachowaniem w konsoli. Początkowo występował błąd "login no correct", który został rozwiązany przez zalogowanie się jako root z odpowiednim hasłem. Po poprawnym zalogowaniu użytkownik widział konsolę tekstową z promptem [user@localhost]$. Aby uruchomić środowisko graficzne, należało wpisać polecenie startx (z małej litery, gdyż Linux rozróżnia wielkość liter). W ten sposób użytkownik mógł przejść z trybu tekstowego do graficznego pulpitu w Mandrake.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA