logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Mandrivę bez hasła i uniknąć problemów z innymi systemami?

jomek78 29 Sty 2007 13:45 1424 3
REKLAMA
  • #1 3501983
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Na czystej partycji z formatem plików Linux [spod PQMagic] zainstalowałem bez podania hasła Mandriva. I teraz problem:po otwarciu woła o hasło a po enterze pokazuje fail login. Nie mogę wejść.Do innych systemów na innych partycjach mam dostęp.Jak bezpiecznie usunąć Linuxa?Kumpel miał taki sam problem, wywalił partycję z Linuxem spod PQ i nie mógł się już do niczego dostać.Musiał na nowo instalować XP.Co radzicie?Będę odpowiadał niezbyt często,bo nie mam w domu Internetu i gonię do biblioteki.pozdrawiam.jomek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3502227
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Jak masz inny system np XP i możesz się zalogować w nim usuń spod niego partycję linuksa- kliknij prawym myszy na mój komputer > wybierz zarządzaj> zarządzaj dyskami. Tam usuniesz partycję linuksa.
    Możesz jeszcze mieć problem z MBR jak masz bootloadera. Ale to usuniesz przy pomocy płyty instalacyjnej XP.
    Niewiem czy dobrze zrozumiałem Twój problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3502280
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    tak jak kolega Jasiek690

Uruchamiasz system XP w trybie tekstowym (lub odzyskiwania systemu z CD)
    wpisujesz FIXMBR
    potwierdzasz
    Odpalasz XP usówasz partycję linuxowe i masz problem z głowy

a co do linuxa
    login
    root
    hasło
    takie jak podawałeś przy instalacji i powinien cię zalogowac.
    jak pamiętam nie da się zainstalować mandrive bez podania hasła administratora? nie przejdziesz tego etapu?(ele moge się mylić)
  • #4 3506524
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Dzięki WIELKIE
    Szczególnie dla dedopl
    Nie miałem styczności z Linuxem i faktycznie po wpisaniu loga-root bez podania hasła,wszedłem do systemu.zamykam temat. pozdrawiam.jomek

PSBez podania hasła można zainstalować.
REKLAMA