logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC

piaskun20 18 Maj 2006 23:32 4649 13
REKLAMA
  • #1 2640011
    piaskun20
    Poziom 11  
    Wartosci rezystorow wyliczylem oraz pkt pracy tranzystorow.Jednak nie moge sobie poradzic z wyliczeniem wartosci cewek i kondensatorow prosze o wskazowke od czego sie zabrac aby to wyliczyc? Z jakich rownan to wyliczy?
    Dane
    Zwej=75Ω
    Zwy= 75Ω
    tranzystory BFR93 dane
    http://www.semiconductors.philips.com/pip/BFR93.html
    f0=90MHz
    pasmo B do 10%
    wzm 20 dB

Iceq2=19.07mA
    Uceq2=5.945V
    Ibeq2=197.02µA
    Ubeq2=815mV

Iceq1=9.81mA
    Uceq1=6.889V
    Ibeq1=84.59µA
    Ubeq1=783mV

w zalaczniku schemat
    Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC wzm.jpg (109.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2640227
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    po pierwsze to pytanie pomocnicze:
    - czy te cewki z odczepem są ze sobą sprzęgnięte magnetycznie, a jeśli tak, to ile wynosi współczynnik sprzężenia magnetycznego pomiędzy każdą parą cewek?
    Po drugie, na podanym schemacie widzę przy elementach L i C obwodów rezonansowych jakieś wartości liczbowe, skąd one się tam wzięły?
    Po trzecie, pasmo przenoszenia i wzmocnienie jest podane, ale jaki kształt ma mieć charakterystyka przenoszenia wzmacniacza w paśmie przenoszenia:
    - o równiemiernie falistej charakterystyce przenoszenia - Czebyszew'a,
    - o maksymalnie płaskiej charakterystyce czasu opóźnienia - Bessel'a,
    - o maksymalnie płaskiej charakterystyce amplitudowej - Butterworth'a,
    są tu trzy obwody strojone, więc każdą z w/w charakterystyk można osiągnąć.
    Do wyboru jest jeszcze alternatywa trójstopniowego wzmacniacza synchronicznego.

Pozdrawiam

Greg
  • REKLAMA
  • #3 2641738
    piaskun20
    Poziom 11  
    Witam
    Odp1.Cewki maja byc słabo sprzezone (0,4 0,6 ) dokladnie nie wiem to mam zaprojektowac :)
    Odp2.wartosci kolo cewek i kondesatorow sa wpisane z "nieba" tak na oko bo przy tych warosciach w pspice wzmacnail nam sygnal kolo 90MHz ale wiem ze te wartosci są bezsensowne
    Odp3.Co do charakterystyki to ma byc "maksymalnie płaska" jak zalaczaczonym pliku
    serdecznie dziekuje za wszelkie informacje i zainteresowanie
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC charakt.jpg (27.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2641958
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    charakterystyka amplitudowa maksymalnie płaska, a więc Filtr Butterworth'a. Teoria (w j. polskim) jest tam:
    http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/filtry_ak/butte_p1.html
    Gorzej w "pajęczynie" przedstawia się sprawia, jeśli idzie o podane przez Ciebie schematy obwodów rezonasowych, bo nic, co by było do projektowania przydatne nie znalazłem.
    Jednym z powodów może być i to, iż z nazwiskiem Butterworth'a związany jest problem medyczny, a tego jest tam sporo.
    Wszak problem jest, moim zdaniem trudny, bo z syntezy obwodów elektryczych, czyli znajdowania parametrów obwodu na podstawie znanej (przyjętej) jego funkcji tansmitancji operatorowej.
    Jest to zadanie odwrotne do analizy, którą realizujesz, posługując się programem Spice.
    Na początek, jako pierwsze przybliżenie, spróbuj, korzystając z podanej wyżej linki do teorii, znaleźć ową funkcję tansmitancji operatorowej, będzie to funkcja trzeciego rzędu, biorąc pod uwagę podane w zadaniu parametry częstotliwości środkowej i pasma.
    Z drugiej zaś strony, to znajdź schematy zastępcze owych filtów, (przyjmując oczywiście, ogólną wartość ich parametrów, razem z współczynnikiem sprzężenia magnetycznego), oraz w połączeniu ze schematem zastępczym elementów wzmacniających (to ostatnie dostaniesz gotowe z Spice, na podstawie schematu ideowego).
    Nie możesz (bo nic z tego nie wyjdzie) przyjąć koncepcji wzmacniacza synchronicznego ! ! !

Na to, bym to zrobił za Ciebie, to możesz nie liczyć (choć dla mnie to "bułka z masłem"), bo nie przywykłym studiującym, czy uczącym się, robić "niedźwiedziej przysługi", ewentualnie mogę podać "wędkę", a "łowić ryby" musisz sobie sam. :lol:

Pozdrawiam
    Greg
  • #5 2643383
    piaskun20
    Poziom 11  
    Przeczytalem teorie i zniej wyliczylem pierwiastki transmitancji (bieguny)sa w zalaczniku
    i jak z nich wyliczyc cewki i kondesatory ??

Prosze o pomoc
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC trans.jpg (17.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2643606
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    myślę, że liczbowo to są prawidłowe wartości, a nie chce mi się o tej porze sprawdzać (poza tym, to dorosły człowiek powinien być odpowiedzialnym za jakość swych obliczeń), bo formalnie to postać transmitancji operatorowej jest właściwa.

Odnośnie co dalej, to już w poprzednim poście napisałem:
    "Z drugiej zaś strony, to znajdź schematy zastępcze owych filtów, (przyjmując oczywiście, ogólną wartość ich parametrów, razem z współczynnikiem sprzężenia magnetycznego), oraz w połączeniu ze schematem zastępczym elementów wzmacniających (to ostatnie dostaniesz gotowe z Spice, na podstawie schematu ideowego).
    Nie możesz (bo nic z tego nie wyjdzie) przyjąć koncepcji wzmacniacza synchronicznego ! ! !
    "
    Było tylko uważnie przeczytać ... :D
    Teraz, po wykonaniu zadania jak wyżej, można będzie również wyznaczyć transmitancję operatorową ze znalezionego schematu zastępczego wzmacniacza.
    Potem, porównać oba zapisy transmitancji i próbować znaleźć nieznane współczynniki w transmitancji wyznaczonej ze schematu zastępczego.
    Następny etap, to przejście od schematu zastępczego, do pierwotnego strojonych filtrów.
    Etap ostatni, to sprawdzenie charakterystyki amplitudowej w fukcji częstotliwości za pomocą Spice.
    Nie muszę chyba dodawać, iż powyższe sprawdzenie, można wykonywać wielokrotnie, czyniąc poprawki w obliczonych wcześniej parametrach elementów strojonych.

Pozdrawiam
    Greg
  • #7 2643799
    piaskun20
    Poziom 11  
    w zalaczniku zrobilem schemat zastepczy swojego ukladu mam nadzieje ze jest poprawny ;) nie wiem co oznaczaja te wspolczynniki p1 i p2 wiem tylko ze na ich wplyw maja kondensatory wzorowalem sie na schematach zastepczych z ksiazki
    Mam dalsze pytanie jak teraz na podstawie tego wyznaczyc transmitancję operatorową schematu zastępczego
    czekam na odpowiedz
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC model zastepczy.jpg (40.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2643840
    Quarz
    Poziom 43  
    piaskun20 napisał:
    w zalaczniku zrobilem schemat zastepczy swojego ukladu mam nadzieje ze jest poprawny ;) nie wiem co oznaczaja te wspolczynniki p1 i p2 wiem tylko ze na ich wplyw maja kondensatory wzorowalem sie na schematach zastepczych z ksiazki

Witam,
    współczynniki p1 i p2, to są przekładnie idealnych transformatorów o przekładniach, odpowiednio; 1:p1 i 1:p2, które występują tam w schemacie zastępczym.

piaskun20 napisał:
    Mam dalsze pytanie jak teraz na podstawie tego wyznaczyc transmitancję operatorową schematu zastępczego
    czekam na odpowiedz

Też pytanie... skoro jest schemat obwodu, to i można wyznaczyć, posiłkując się tym schematem, transmitację operatorową (zwracam uwagę, by zrobić to w formie liczbowo - funkcyjnej, czyli to co wiadome, to liczba szczególna, a co nie, ogólna) tego czwórnika (obwodu transmisyjnego).

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #9 2644967
    piaskun20
    Poziom 11  
    Ponawiam pytanie jak wyliczyc operatorowo dla tego ukladu transmitancje
    Jakis link do teorii albo maly wyklad
  • #10 2645168
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Przejrzałem dziś dokładnie podany schemat modelu zastępczego (niestety małoczytelny) tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=178569
    Niestety, ale są tam błędy w oznaczeniach napięć sterujących poszczególne źródła prądu - sterowane napięciem.
    Mianowicie powtarza się tam Uin (chyba) to pierwsze (z lewej) to jest dobrze, ale następne (idąc w tym łańcuchu na prawo) już trzeba oznaczyć inaczej, jak również i następne.
    Poza tym, to konduktancje czwórnika konduktancyjnego każdego stopnia, oraz; konduktacje, indukcyjności i pojemności każdego stopnia również należy rozróżnić.

Przypomnę tylko jedno twierdzenie z rachunku operatorowego:
    K(s)=K1(s)•K2(s)•K3(s)• ... Kn(s)=Uwy(s)/Uwe(s),
    Zależność bardzo przyjazna w wyglądzie, ale za to małostrawna 8=O
    Otóż dzieląc sobie łańcuch transmisyjny, musimy mieć dla każdego ogniawa składowego napięcie na wejściu [ogóln. Uwe(s)] i na wyjściu [ogóln. Uwy(s)], ale napięcia te muszą być rzeczywistym napięciami występującymi w danym miejscu łańcucha.
    Z powyższego wynika paradygmat, iż obliczając transmitacje (napięciowe) powyższych ogniw musimy uwzględnić obciążenie wyjścia danego ogniwa, wejściem stopnia następnego ! ! !

Wobec powyższego, proszę zastanowić się, na ile ogniw (optymalnie) można podzielić wcześniej wykonany (z małymi błędami formalnymi) schemat zastępczy i następnie narysować (już poprawnie) właściwą ilość schematów zastępczych poszczególnych ogniw z uwzględnieniem wyżej podanych tez paradygmatu.

W następnej kolejności proszę spróbować znaleźć transmitancje (napięcio - napieciową) operatorową poszczególnych ogniw.

Do następnego razu...

Pozdrawiam
    Greg
  • #11 2670540
    piaskun20
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    jednak nie udalo mi sei wyznaczyc operatorotowo K(s) moze za glupi jestem
    ale udalo mi sei na oko uzyskac takie wartosci czy moglby ktos powiedziec czy wartosci na schemacie sa przynajmniej bliskie rzeczywistym
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Selektywny na wzm bipolarnych i obwodach LC schem.jpg (80.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2670829
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    piaskun20 napisał:
    Witam ponownie
    jednak nie udalo mi sei wyznaczyc operatorotowo K(s) moze za glupi jestem

Być może to efekt braku teoretycznych podstaw.
    Po podzieleniu na trzy ogniwa, w sposób, jak już wcześniej pisałem, uwzględniający obciążenie stopnia następnego sprawa wyznaczenia transmitancji operatorej K(s) wpierw każdego ogniwa, a potem całego układu, zaczyna być banalna.

piaskun20 napisał:
    ale udalo mi sei na oko uzyskac takie wartosci czy moglby ktos powiedziec czy wartosci na schemacie sa przynajmniej bliskie rzeczywistym
    pozdrawiam

Na oko, to nie tu, ale gdzie indziej. Proszę zapytać o to Pspice, przecież ja nie mam schematu tego układu wprowadzonego do programu, więc nie mogę sprawdzić charakterystyki amplitudowej tego wzmacniacza selektywngo.

Pozdrawiam
    Greg
  • #13 2670837
    piaskun20
    Poziom 11  
    Chodzilo mi czy na oko wartosci cewek i kondensatorow czy moga byc czy takie istnieja
  • #14 2670883
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    piaskun20 napisał:
    Chodzilo mi czy na oko wartosci cewek i kondensatorow czy moga byc czy takie istnieja

A dlaczego mają nie istnieć, przecież i tak trzeba je wykonać, jak ma to być fizyczny egzemplarz, a nie papierowy projekt.
    Kondensatory są dostępne o tolerancji wykonania nawet +/-0,5%, więc w czym problem?
    Proszę lepiej, dla wartosci które są na schemacie, obliczyć (wyznaczyć) za pomocą Pspice charakterystykę częstotliwościową (napięcie na wyjściu, przy stałej wartości wejściowej w funcji częstotliwości napięcia wejściowego).

Pozdrawiam
    Greg

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania wzmacniacza selektywnego na tranzystorach bipolarnych BFR93 z obwodami rezonansowymi LC, pracującego na częstotliwości 90 MHz z pasmem do 10% i wzmocnieniem 20 dB. Autor obliczył wartości rezystorów i punkty pracy tranzystorów, ale ma trudności z wyznaczeniem wartości cewek i kondensatorów. Poruszono kwestie sprzężenia magnetycznego cewek (współczynnik około 0,4–0,6) oraz charakterystyki amplitudowej filtru, która ma być maksymalnie płaska, czyli typu Butterwortha. Wskazano na konieczność wyznaczenia funkcji transmitancji operatorowej K(s) dla układu, co wymaga znajomości schematów zastępczych filtrów i elementów wzmacniających. Omówiono znaczenie przekładni idealnych transformatorów (p1, p2) w schematach zastępczych oraz potrzebę rozróżnienia napięć sterujących w modelu zastępczym. Zwrócono uwagę na trudności w wyznaczeniu transmitancji operatorowej i konieczność podzielenia układu na ogniwa, by ułatwić obliczenia. Zalecano symulacje w PSpice dla weryfikacji charakterystyki częstotliwościowej i potwierdzenia wartości elementów pasywnych. Wartości cewek i kondensatorów podane „na oko” mogą być realne i wykonalne, a kondensatory dostępne są z tolerancją nawet ±0,5%.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA