logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter w Acer Aspire 1710 - brak podświetlenia, jak sprawdzić napięcia?

tower 19 Maj 2006 16:02 4064 8
REKLAMA
  • #1 2641778
    tower
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    dzis rano odpalam kompa jak by nigdy nic i po pieciu minutach monitor zgasl calkowicie(tzn tylko podswietlenie tak po za tym dziala pod slonce cos widac lekko)
    inverter nawet nie zdarzyl sie dobrze nagrzac
    jest to inwerter symetryczny jak w ponizszym linku http://www.notebooksolutions.ca/zc/index.php?main_page=product_info&products_id=402
    rozebralem ekran i inwerter nie nosi sladow nadlpalen wyglada jak nowy co najczesciej pada w inverterach?
    do tej pory dzialal bez zarzuty od kilku lat tylko sie grzal troche
    monitor ten ma matryce quanta QD17EL07 tak jak w monitorach np nec LCD72VM
    do inwertera wchodzi jedna wtyczka z 8 kablami chyba(jakie tam sa sygnaly mozna to pomioerzyc czyms) no i wychodzi sygnal wysokiego napiecia chyba na gore i dol
    jakie to napiecie mozna sprawdzic to multimetrem
    jakie sygnaly powinny byc na wejsciu inwertera?

dziekuje z gory za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2641982
    konrad_adept
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Najczęściej w inwerterach padają bezpieczniki, znajdują sie one w okolicy wpinana taśmy i są bezpośrednio po sygnale zasilania (tym, najwyższym od12-20V zależy od lapka i inwertera) najczęściej jest to któryś ze skrajnych pinów.
    Czasami padają tez kondensatory i transformatory że juz o tranzystorach nie wspomnie ale zacznij od bezpiecznika. Jak nie wiesz gdzie on sie znajduje to zrób zdjęcie swojego inwertera i opublikuj to ci wskaże.
    Pozdrawiam KR
  • REKLAMA
  • #3 2642009
    tower
    Poziom 13  
    wymontowalem jeszcze raz inwerter
    ma on dwien ozkiz zasilaniem dwie z masa i dwie z nie wiem czym
    uklad scalony inwertera tyo
    MP1015
    znalazlem bezpiecznik oznaczony jako f1(to chyba to)
    sprawdzilem omomierzem i nie ma przejscia tylko dlaczego on ma 4 nozki a nie dwie jako bezpiecznik napisane jest na nim 4A

dlaczego sie przepalil czy jak zaloze nowy zaras sie kolejny przepali dlaczego sie przeplaja musi byc chyba gdzies zwarcie??
    dziekuje i pozdrawiam
    aha od czego pozostale dwa sygnaly sa bo rozumiem ze dwa to zasilanie
    jeden do roegulacjii jasnosci a czwarty??
    do wylacznia monitora?
  • Pomocny post
    #4 2645639
    konrad_adept
    Poziom 12  
    Śmiało wymień bezpiecznik (4A to 4 Ampery) a ze ma 4 nóżki to ciężko mi jest powiedzieć dokładnie, dlaczego bo nie widzę zdjęcia tego inwertera, ale prawdopodobnie po prostu jest on na 2 obwody.

MP1015 - to typowy układ logiczny sterujący praca inwertera (poniżej link do jego specyfikacji) a te dodatkowe piny służą właśnie do jego sterowania np.: na jednym z pinów powinieneś mieć 5V jest to sygnał załączenia tego układu kolejny sygnał pewnie będzie się zmieniał od 0-2V to jest sterowanie praca(jasnością)
    http://radiom.newmail.ru/mp1015rev2.6.pdf

Myślę, że mogło dość do chwilowego skoku napięcia lub po prostu bezpiecznik swoje już wysłużył, innymi słowy śmiało go wymieniaj raczej nie powinno się nic dziać.

Pozdrawiam KR
  • REKLAMA
  • #5 2651825
    tower
    Poziom 13  
    oblecialem cala bydgoszcz nikt nie mial bezpiecznikow smd powiedzieli mi ze nie do dostania w sklepach elektronicznych
    jak im pokazywalem uklad to robili oczy i mowia ze nie naprawia tego (wymiana jednego elementu smd)
    w koncu znalazlem magika co robi laptopy w inowroclawiu oddalem mu to za dwa dni da znac czy wymiana bezpiecznika pomoze
    narazie przacuje na telewizorze ;)
    dziekuje za wszystkie cenne uwagi
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2652061
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Najlatwiej zrobic bezpiecznik z bezpiecznika topikowego.
    Bierzesz bezpiecznik topikowy o wartosci ktorej potrzebujesz.
    Nagrzewasz lutownica jeden koniec i sciagasz go.
    Pozniej delikatnie kruszysz szklo (np kombinerkami zgniatajac).
    Wystajacy drucik lutujesz do punktu lutowniczego po czym odcinasz reszte. Lutujesz drugi koniec do drugiego punktu i masz swietny bezpiecznik.
    Ja zawsze tak robie. W koncu bezpiecznik to ten drucik :)

Jestem ciekaw swoja droga czy ten magik znajdzie idelanie taki sam bezpiecznik jakiego ty poszukiwales bezskutecznie.
  • #7 2652214
    konrad_adept
    Poziom 12  
    Kolega arko podał b.dobry sposób na bezpieczniki smd. A swoja droga to tez ciekawy jestem czy magik będzie miał taki bezpiecznik, jeśli nie to zrób zdjęcie tego bezpiecznika (najlepiej całego inwertera tez) a ja zobaczę czy znajdę taki w swoich częściach (z reguły takie mam :) )
    Pozdrawiam.
  • #8 2652535
    tower
    Poziom 13  
    no o druciku tez myslalem zeby dolutowac ale myslalem ze latwo dostac bezpiecznik smd nie myslalem ze to az takie trudne :) wiec nie chcialem prowizorki robic i luownicy do smd nie mam ale cienkim grotem bym chyba dolutowal bo nie jest az takie zle dojscie :)

inwerter pojechal do magika zaobaczymy co zdziala
    jak mu sie nie uda to zaczne sam z tym walczyc

jak wroci to zamieszcze zdjecia inwertera
    ma byc na srode
  • #9 2663838
    tower
    Poziom 13  
    magik nic nie zdzialal wiec zrobilem tak jak mi doradzono z drucikiem i od dwuch dni smiga mi laptop ;) ciekawii mnie dlaczego tylko sie spalil sam z siebie
    dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W Acer Aspire 1710 z matrycą Quanta QD17EL07 pojawił się problem z brakiem podświetlenia ekranu, mimo że monitor działał dalej, widoczny pod światło. Inwerter symetryczny z układem MP1015 nie nagrzewał się, a wizualnie nie nosił śladów uszkodzeń. Najczęstszą przyczyną awarii inwertera są przepalone bezpieczniki SMD, które znajdują się blisko zasilania (12-20V) i często mają cztery nóżki, co może wskazywać na zabezpieczenie dwóch obwodów. Bezpiecznik oznaczony jako F1 o wartości 4A nie miał przejścia, co potwierdziło jego uszkodzenie. Wymiana bezpiecznika SMD jest trudna do znalezienia w sklepach, dlatego zaproponowano wykonanie go samodzielnie z bezpiecznika topikowego poprzez odpowiednie przygotowanie i lutowanie drucika. Po takiej naprawie laptop działał poprawnie przez kilka dni. Układ MP1015 steruje pracą inwertera, przy czym na wejściu inwertera powinny pojawiać się sygnały zasilania, sygnał włączania (5V) oraz sygnał regulacji jasności (0-2V). Przyczyną przepalenia bezpiecznika mogły być chwilowe skoki napięcia lub zwarcie w obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA