Siema.
Dzięki kalemba za kawałek schematu. Wsadziłem nowe kondensatory i rezystor. Prawie działa. Odchylanie jest ok, ale po włączeniu TV obraz robi się jasny i rozjaśnia się jak by granic nie było, po czym zaczyna piszczeć trafopowielacz i dalej nie wiem co by się działo by wyłączyłem go. Ponowne próby ukazują ten sam problem. Po za tym na obrazie są poziome, pochylone w dół z prawej strony. Wyglądają jak linie powrotne tylko coś za szerokie. Może to być wina R526 który jest spalony i nie mam go na schemacie. Jak byś mógł mi podesłać kalemba cały schemacik na meila ?? Albo chociaż napisz jego wartość.
Troszkę histori która może naprowadzić was w moim problemie.
Rezystor został spalony, ponieważ ktoś kto naprawiał go przedemną, zamienił wtyczki miejscami. 3 przewody idące z płytki kineskopu wsadził w gniazdo odchylania cewek poziomych, a cewki poziome w miejsce tych 3 kabli z płytki szyjki kineskopu. Próba odpalenia w tej kombinacji zakończyła się próbkowaniem przetwornicy a dioda LED nie świeciła, nawet nie mrugała. Stwierdziłem że jest zwarcie w przetwornicy, zaczołem szukać i po kilku obrotach wyleciał kabel odchylania cewek, nie zauważyłem, a kable z płytki kineskopu dalej były na miejscu odchylania cewek i włożyłem wtyczke w kontakt. Rószyła przetwornica, więc wcisnołem klawisz na pilocie i zobaczyłem świecący rezystor na płytce kineskopu. Przeprowadziłem dochodzenie, co się stało i znalazłem te wtyczki zamienione miejscami.
Teraz jak już wiecie w czym sęk, to nasuwa mi się takie pytanie. Czy jeszcze coś mogło ucierpieć ??
Z góry dziękuję za zainteresowanie . Pozdrawiam.