logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Źródło prądowe - jak się liczy rezystancje dynamiczną?

modrzewik 20 Maj 2006 15:35 3261 5
REKLAMA
  • #1 2645340
    modrzewik
    Poziom 11  
    Witam
    Czy ktoś mółlby mi szybciutko wyjaśnic jak się liczy rezystancje dynamiczną takiego zródła prądowego
    Z gory dzieki za pomoc:)
    Załączniki:
    • Źródło prądowe - jak się liczy rezystancje dynamiczną? zrodlo pradowe.JPG (14.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2645554
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    rezystancja dynamiczna dwójnika (bo to jest dwójnik, jak popatrzeć na ten układ od strony zacisków zwnętrznych), jest to (według definicji) pochodna napięcia względem prądu:
    Rd=du/di w danym punkcie pracy (p) (u=Up) charakterystyki dwójnika u=f(i).
    Wobec powyższego należy znaleźć ową funkcję (analitycznie) u=f(i), następnie dokonać różniczkowania i podstawić wartość napięcia punktu pracy (p) (u=Up), lub pozostawić to jako funkcję Rd(i) prądu.

Tak na marginesie, to jest dość kiepskie (w tym układze) źródło prądu.
    Znam podobne rozwiązania, o znacznie większej rezystacji wewnętrznej (to nie jest to samo, co rezystacja dynamiczna, dotycząca modelu małosygnałowego).

Podana przeze mnie definicja rezystancji dynamicznej pozwala znaleźć rozwiązane.
    Podpowiem tylko, iż najlepszym jest tu zastępczy model tranzystora typu T (schemat dostępny w odpowiedniej do zagadnienia literaturze) dla małych czętotliwości (Ceb'i. oraz CTc do pominięcia), tak więc w modelu pozostaną trzy elementy:
    - geb'i - konduktancja emiter - obaszar bazy b'
    - rbb' - rezystancja rozproszona bazy (obszar bazy - zacisk bazy)
    - α0i•Ie - sterowane prądem emitera Ie źródło prądowe kolektora
    oczywiście; α0i - to zwarciowy współczynnik wzmocnienia prądowego tranzystora idealnego przy małych częstotliwościach.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #3 2659704
    modrzewik
    Poziom 11  
    GregBa napisał:
    Podpowiem tylko, iż najlepszym jest tu zastępczy model tranzystora typu T

A moglbys narysowac mi ten schemat zastepczy tego ukladu [najlepiej uwzgledniajac konduktancje gce] -- podejzewalem ze tak to trzeba robic, ale wlasnie na tym modelu sie zacinam .....prosze :D
  • REKLAMA
  • #4 2659752
    Quarz
    Poziom 43  
    GregBa napisał:
    Podpowiem tylko, iż najlepszym jest tu zastępczy model tranzystora typu T

modrzewik napisał:
    [A moglbys narysowac mi ten schemat zastepczy tego ukladu [najlepiej uwzgledniajac konduktancje gce] -- podejzewalem ze tak to trzeba robic, ale wlasnie na tym modelu sie zacinam .....prosze :D

Witam,
    czy przypadkiem nie za dużo ode mnie wymagasz?
    Mogę pomóc, ale nie zrobić to za Ciebie.
    Masz, zapewne, jakieś do tego przedmiotu odpowiednie podręczniki, więc tam szukaj.
    Jak już znajdziesz i do schematu zastępczego tranzystora w układzie T dorysujesz elementy zewnętrzne i mi je tu pokażesz, to odpowiem, czy jest to dobrze, czy też nie.
    Skoro, jak napisałeś: "...ale wlasnie na tym modelu sie zacinam, a jest to najprostszy model tranzystora (prostszego już być nie może) to co będzie z trudniejszymi?
    Nie mogę, nie wolni mi, zrobić Tobie"Niedźwiedziej Przysługi", a tak by było, gbym ja to Tobie narysował.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #5 2659882
    modrzewik
    Poziom 11  
    GregBa napisał:
    czy przypadkiem nie za dużo ode mnie wymagasz?

Racja :|

Zrobilem sobie schemat zastepczy....powiedz czy dobrze czy nie:|
    Załączniki:
    • Źródło prądowe - jak się liczy rezystancje dynamiczną? schemat_zas.JPG (15.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2660070
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    niestety, ale to nie jest dobry schemat zastępczy tranzystora w układzie T, brakuje rezystancji Rb-b', proszę również, jednoznacznie zaakcentować zewnętrzne (wedle przyjętej umowy) zaciski tranzystora: E, B, C.
    Natomiast elementy zewnętrzne również nie są dobrze dorysowane, brakuje autonomicznego źródła napięcia 15V, oraz rezystora R1, z pierwszego schematu.
    Proszę również nie zapominać, iż zewnętrzne źródło prądowe (którego rezystancję, lub konduktancję należy wyznaczyć), jako dwójnik, podłączone jest pomiędzy kolektorem tranzystora, a masą.

Pozdrawiam
    Greg
REKLAMA