logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć rezystancję dla nietypowego źródła prądowego?

Duster 09 Gru 2006 21:46 1587 9
REKLAMA
  • #1 3313494
    Duster
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Prosilbym o pomoc w policzeniu rezystancji ponizej zamieszczonego zrodla pradowego. W literaturze nie spotkalem sposobu dla takiego wlasnie rozwiazania.

• REKLAMA
  • #2 3313747
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jest to rezystancja dynamiczna i należy ją policzyć z definicji, czyli jako pochodną napięcia względem prądu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3313853
    Duster
    Poziom 11  
    Aj, zapomnialem napisac, ze potrzebuje tej rezystancji zrodla do obliczen stalopradowych. W tym wypadku mam liczyc rezystancje statyczna? Jesli tak to jak bedzie ona wygladac?
  • #4 3314205
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Duster napisał:
    Aj, zapomnialem napisac, ze potrzebuje tej rezystancji zrodla do obliczen stalopradowych. W tym wypadku mam liczyc rezystancje statyczna? Jesli tak to jak bedzie ona wygladac?

nie, nie należy liczyć rezystancji statycznych. Gdzie, w jakim celu jest potrzebna tu rezystancja tego źródła dla obliczeń stałoprądowych?
    Przecież dla punktu pracy stałoprądowego z tranzystora Q6 wypływa prąd kolektora o wartości określonej przez współpracujące z nim elementy obwodu.

Pozdrawiam
  • #5 3315471
    Duster
    Poziom 11  
    Moglem napisac to wczesniej, a na zalaczonym screenie nie widac. Otoz to zrodlo pradowe jest lacznie z rezystorem R11 (czesciowo widocznym na screenie) rezystancja kolektorowa innego tranzystora, ktora chcialbym policzyc.
  • #6 3315565
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Pokaż cały schemat i powiedz dokładnie co chcesz policzyć.
  • REKLAMA
  • #7 3316123
    Duster
    Poziom 11  
    Jest to schemat wzmacniacza na hexfetach, ktory przewinal sie gdzies na elektrodzie jakis czas temu.
    Chodzi o to ze musze policzyc stalopradowke, czyli generalnie wszystkie rezystory. No wlasnie - policzyc :)

Do tego doszedlem:
    Prad spoczynkowy ustalam na poziomie okolo 100mA. Z charakterystyki IRFow odczytuje napiecie Ugs, przy pradzie spoczynkowym. Ugs≈3,5V
    Napiecie na R11 powinno wynosic okolo 7V.
    Prad zrodla pradowego zbudowanego na tranzystorach Q5 i Q6 przyjmuje sobie 25mA. Z tego wyliczam R10 (R10=27Ω).
    Znajac prad zrodla, ktory sobie przyjalem licze R11. Skoro spadek napiecia na tym rezystorze ma byc okolo 7V, wiec R11=280Ω.

Prad drugiego zrodla pradowego (tego od wzmacniacza roznicowego) przyjmuje sobie 1,8mA. Czyli poplynie po polowie na kazdy tranzystor wzmacniacza roznicowego. Wiec:
    0,9mA*R3=UbeQ7+R12*25mA

No i wlasciwie brakuje mi tego R12, R3. Do konca nie jestem pewien jak liczyc spadki napiec Uce na tranzystorach Q6 i Q7. Z charakterystyk? Bo nawet nie moge znalezc takich, z ktorych bylbym w stanie cos odczytac.

Tak jak napisalem wyzej. Mam zrobic obliczenia stalopradowe do tego wzmacniacza. W sumie to wiem co skad sie bierze, ale jakos brakuje mi punktu zaczepienia.
    Bede wdzieczny za pomoc.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3316504
    jony
    Specjalista elektronik
    W sumie to dale nie rozumiem w czy masz problem.
    Napięcia Uce Q6 będzie wynosić UceQ6=Ucc-UgeM1
    Podobnie będzie z Uce Q7, zresztą znajomości wartość tego napięcia do niczego nam nie jest potrzebne
    Na schemacie brakuje rezystorów w źródłach mosfet’ów.
    Wywala R11, R8,C9,C10. I dodaj układ tranzystorowy taki jak na schemacie z linka, chodzi o T2 i współpracujące z nim rezystory.
    R12 nie jest potrzebny ale jak już go dałeś to wartość 10 om spokojnie wystarczy.
    Bo te rezystory R3 i R12 dobiera się zwyczajowo by napięcia na nich wynosiło ok.1V lub trochę większe. I te wartości na schemacie spełniają te założenia.
    Wstaw kondensator miedzy kolektor a bazę Q7 o pojemności 100pF
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=209333
  • #9 3317107
    Duster
    Poziom 11  
    jony napisał:
    W sumie to dale nie rozumiem w czy masz problem.
    Napięcia Uce Q6 będzie wynosić UceQ6=Ucc-UgeM1
    Podobnie będzie z Uce Q7, zresztą znajomości wartość tego napięcia do niczego nam nie jest potrzebne

No wlasciwie tak. Mialem pewne watpliwosci, poniewaz jest to troche sposob od tylu. Zakladam ze mam napiecie Ugs i licze sobie Uce, a ja mialem sprawic zeby to napiecie Ugs mialo konkretna wartosc.
    Wszystko sie zgadza, aczkolwiek mam male watpliwosci ;)

Cytat:
    Na schemacie brakuje rezystorów w źródłach mosfet’ów.

Faktycznie, ale na "oryginalnym" tez ich nie bylo. Juz wstawilem.
    We wczesniejszej wersji zrobilem zabezpieczenie nadpradowe dodajac po tranzystorze miedzy bramke i zrodlo, ale wartosci rezystora wychodzily smiesznie male wiec dalem sobie spokoj.

Cytat:
    Wywala R11, R8,C9,C10. I dodaj układ tranzystorowy taki jak na schemacie z linka, chodzi o T2 i współpracujące z nim rezystory.

Czas mnie goni, wiec nie chce za duzo zmieniac w tym momencie. Jednak na pewno zastosuje sie do Twoich rad jak bede skladal kolejny wzmacniacz.

Cytat:
    Wstaw kondensator miedzy kolektor a bazę Q7 o pojemności 100pF

Juz wstawiony.

Dziekuje za rady, szczegolnie ze juz nie pierwszy raz mi pomagasz ;)
  • #10 3317296
    jony
    Specjalista elektronik
    Duster napisał:

No wlasciwie tak. Mialem pewne watpliwosci, poniewaz jest to troche sposob od tylu. Zakladam ze mam napiecie Ugs i licze sobie Uce, a ja mialem sprawic zeby to napiecie Ugs mialo konkretna wartosc.
    Wszystko sie zgadza, aczkolwiek mam male watpliwosci ;)

Bo zawsze przy projektowaniu musimy myśleć „od tyłu”. A wynika to z tego ze konstruktor wie już jakie mają być prądy i napięcia w poszczególnych częściach układu.
    Zakładamy ze napięcia na wyjściu wynosi 0V na skutek działania sprzężenia zwrotnego.
    I teraz już wszystko jest proste, o napięciu Ugs decyduje tylko wartość rezystora R11 i dlatego nie potrzebujemy znać UceQ7,Q6

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia rezystancji źródła prądowego w nietypowym układzie wzmacniacza na tranzystorach hexfet. Podkreślono, że rezystancja powinna być liczona jako rezystancja dynamiczna, czyli pochodna napięcia względem prądu, a nie statyczna, nawet dla obliczeń stałoprądowych. Źródło prądowe jest połączone z rezystorem R11 oraz rezystancją kolektorową tranzystora Q6, które należy uwzględnić w obliczeniach. Prąd spoczynkowy ustalono na około 100 mA, napięcie Ugs tranzystorów IRF wynosi około 3,5 V, a spadek napięcia na R11 około 7 V, co pozwala wyliczyć wartości rezystorów R10 i R11. Prąd źródła prądowego z tranzystorów Q5 i Q6 przyjęto na 25 mA. Wzmacniacz różnicowy pracuje przy prądzie 1,8 mA, co wpływa na dobór rezystorów R3 i R12. Zalecane jest stosowanie rezystorów tak, aby napięcia na nich wynosiły około 1 V. Wskazano, że napięcia Uce tranzystorów Q6 i Q7 nie są kluczowe do obliczeń rezystancji źródła, a schemat wymaga uzupełnienia o brakujące rezystory w źródłach MOSFET-ów oraz kondensator między kolektor a bazę Q7. Projektowanie układu powinno odbywać się „od tyłu”, znając wymagane prądy i napięcia, co pozwala na właściwy dobór rezystancji i napięcia Ugs.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA