Jest to schemat wzmacniacza na hexfetach, ktory przewinal sie gdzies na elektrodzie jakis czas temu.
Chodzi o to ze musze policzyc stalopradowke, czyli generalnie wszystkie rezystory. No wlasnie - policzyc
Do tego doszedlem:
Prad spoczynkowy ustalam na poziomie okolo 100mA. Z charakterystyki IRFow odczytuje napiecie Ugs, przy pradzie spoczynkowym. Ugs≈3,5V
Napiecie na R11 powinno wynosic okolo 7V.
Prad zrodla pradowego zbudowanego na tranzystorach Q5 i Q6 przyjmuje sobie 25mA. Z tego wyliczam R10 (R10=27Ω).
Znajac prad zrodla, ktory sobie przyjalem licze R11. Skoro spadek napiecia na tym rezystorze ma byc okolo 7V, wiec R11=280Ω.
Prad drugiego zrodla pradowego (tego od wzmacniacza roznicowego) przyjmuje sobie 1,8mA. Czyli poplynie po polowie na kazdy tranzystor wzmacniacza roznicowego. Wiec:
0,9mA*R3=UbeQ7+R12*25mA
No i wlasciwie brakuje mi tego R12, R3. Do konca nie jestem pewien jak liczyc spadki napiec Uce na tranzystorach Q6 i Q7. Z charakterystyk? Bo nawet nie moge znalezc takich, z ktorych bylbym w stanie cos odczytac.
Tak jak napisalem wyzej. Mam zrobic obliczenia stalopradowe do tego wzmacniacza. W sumie to wiem co skad sie bierze, ale jakos brakuje mi punktu zaczepienia.
Bede wdzieczny za pomoc.