logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strony nie otwierają się na laptopie przy dzielonym internecie kablowym

stilo_kielce 20 Maj 2006 17:40 1366 15
REKLAMA
  • #1 2645688
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Mam net przez kablówkę podzielony dodatkowo na 2 kompy. Tj. komputer (w moim przypadku PC) który jest podłączony pod internet kablowy - pełni rolę serwera. Drugi komputer - w moim przypadku laptop łączy się z internetem poprzez PC.

Wszystko działało juz od ponad roku bez większych problemów, jednak od paru dni mam następujący problem.

Otóż na laptopie nie chcą mi się otwierać strony internetowe. Obydwa komputery widzą się w sieci (a więdz wykluczam awarię kart sieciowych itp.). Na laptopie bez problemu chodzi mi np. gadu gadu, jednak za Chiny ludowe nie chcą się otwierać strony. Nie wiem co jest grane...Proszę o porady

POzdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #2 2645718
    tttggg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Na początek weliminuj ew. przyczyny pozasieciowe. Czy masz pewność, że na notebooku nie zagościły robaki internetowe, trojany, wirusy i tym podobne programy, które potrafią "dokleić" się do IE i całkowicie go sparaliżować?
    Spróbuj testowo zainstalować inną przeglądarkę, może wtedy całkowicie zrezygnujesz z IE?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2646366
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Tak już zrobiłem, jednak nie pomogło... Co mogę jeszcze sprawdzić...
  • #4 2646380
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Czy masz wpisane DNS'y w połączeniach sieciowych?
  • #5 2646426
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    dwurazowy napisał:
    Czy masz wpisane DNS'y w połączeniach sieciowych?

tak... Nic w ustaqwieniach sieciwoych nie zmieniałem... Przez prawie rok wszytko chodziło okay, a teraz tylko gg działa... I dlatego tego nie rozumeim...
  • #6 2646445
    dwurazowy
    Poziom 22  
    pingnij www.onet.pl a potem 213.180.130.200

Podaj wyniki.
  • #7 2646636
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Ale po co mam tak zrobić???? Bo nie rozumiem o co biega...
  • REKLAMA
  • #8 2647461
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Jeżeli nie uda się Tobie pingnąć www.onet.pl, a uda się podane ip, to będzie ewidentnie oznaczać, że masz problem z dostępem z tego drugiego komputera do DNS'ów. Trzeba będzie wtedy pokombinować w tym kierunku.
  • #9 2647666
    mpralat2
    Poziom 17  
    Dwurazowy ma racje, to dobra rada. Jak na moje ,tak w ciemno mozesz wpisac na laptopie takie dnsy jakie masz PC i jesli to nie pomoze to bez wiekszej ilosci szczegolow bedzie ciezko Ci pomoc.
  • #10 2647817
    mic.fm
    Poziom 13  
    Tak jak koledzy wczesniej wpisz DNS a w nim adres WAN .. czyli zaczynający sie od 83.90.82........
  • #11 2647920
    dwurazowy
    Poziom 22  
    mic.fm napisał:
    Tak jak koledzy wczesniej wpisz DNS a w nim adres WAN .. czyli zaczynający sie od 83.90.82........

Nie koniecznie tak.

1) DNS to nie zawsze Twój adres WAN, a raczej tylko czasem - jeśli masz odpaloną na routerze usługę DNS proxy. Kolega stilo_kielce raczej nie ma routera, bo po co łączyłby notebook'a przez PCta?

2) Na 83.90.82.... zaczynają się adresy przyznawane przez TPSA użytkownikom neo, a kolega stilo_kielce ma internet przez kablówkę, więc może zaczynać sie np od 212.186.148... jeśli to chello.

Ja mam chello i jako DNS mam wpisane adresy tepsowskich serwerów DNS (194.204.152.34 i 194.204.159.1). Oczywiście każda kablówka ma swoje serwery i wtedy dostęp do nich jest szybszy niż do tepsowskich.
  • #12 2648352
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    dwurazowy napisał:
    Jeżeli nie uda się Tobie pingnąć www.onet.pl, a uda się podane ip, to będzie ewidentnie oznaczać, że masz problem z dostępem z tego drugiego komputera do DNS'ów. Trzeba będzie wtedy pokombinować w tym kierunku.

Niestety wpsianie samego adresu IP teznie pomaga. Wyświetla się komunikat, że znaleziono stronę www.... w sieci i trwa jej otwieranie. Ale po kilkunastu minutach dalej nie otwiera..

PS Zauważyłem ponadto że na ikonce połączeń sieciqwoych w prawym dolnym rogu - raz na jakiś czas świecą się na niebiesko ikonki sieciowe. Tak to pozostaja niekatywne. A poprzednio kiedy korzystałem z neta na laptopie to obie były cały czas podietlone na niebiekso - co oznaczało że pobieram jak i wysyłam dane...

Sam już nie wiem co mam zrobić....
  • #13 2648586
    dwurazowy
    Poziom 22  
    stilo_kielce napisał:
    ....Wyświetla się komunikat, że znaleziono stronę www.... w sieci i trwa jej otwieranie. Ale po kilkunastu minutach dalej nie otwiera........

..... raz na jakiś czas świecą się na niebiesko ikonki sieciowe. Tak to pozostaja niekatywne. A poprzednio kiedy korzystałem z neta na laptopie to obie były cały czas podietlone na niebiekso - co oznaczało że pobieram jak i wysyłam dane...

To oznacza, że czytasz dane od DNS, a tylko transmisja http do Ciebie nie dociera. Sprawdź zatem czy masz jakiś firewall lub antywir na notebook'u i ewentualnie na czas próby wyłącz.
  • REKLAMA
  • #14 2648726
    mirek1g
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Problem masz raczej z PCetem który udostępnia notebookowi internet. Sprawdź na mim (o ile masz zainstalowane) program antywirusowy i firewalla. Być może zainstalowałeś ostatnio jakieś program który posiada te funkcje. Jest jeszcze jedno wytłumaczenie, dostawca usługi wprowadził ograniczenia u siebie i zablokował możliwość współdzielenia (udostępniania) łącza.
  • #15 2652304
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    A czy macie jakiś sprawdzony programik służący do blokowania lud ewentualnie jak w moim przypadku do odblokowywania IP???
  • #16 2652759
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!

Na początek podłącz samego laptopa bezpośrednio do inetu i sprawdź czy będzie w ogóle działać, sprawdzisz w ten sposób czy problem leży w laptopie czy to coś po drodze.

Jeśli laptop będzie działał poprawnie sprawdź czy na PCie nie ma syfu, ew. na innym systemie pozwalającym na udostępnianie połączenia internetowego.

Co do blokowania/odblokowywania adresów IP najlepiej nadaje się firewall ;) gdzie zezwalasz na połączenia z odpowiednich adresów IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzysta z internetu kablowego udostępnianego z komputera stacjonarnego (PC) na laptopa poprzez sieć lokalną. Problem polega na tym, że na laptopie nie otwierają się strony internetowe, mimo że komunikatory działają, a oba urządzenia widzą się w sieci. Wskazano możliwe przyczyny: infekcje malware blokujące przeglądarkę, błędne lub brakujące wpisy DNS w ustawieniach sieciowych laptopa, problemy z konfiguracją udostępniania internetu na PC, działanie zapory sieciowej (firewall) lub antywirusa blokujących ruch HTTP, a także potencjalne ograniczenia nałożone przez dostawcę internetu na współdzielenie łącza. Zalecane testy to pingowanie adresów DNS i IP, sprawdzenie działania laptopa po bezpośrednim podłączeniu do internetu, wyłączenie firewalli i antywirusów na czas testów oraz weryfikacja poprawności wpisów DNS zgodnych z dostawcą kablówki. Wskazano, że adresy DNS mogą różnić się w zależności od operatora (np. Chello, TPSA). Do zarządzania dostępem IP sugerowano użycie programów firewall.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA