logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy można jakoś sprawdzić czy działa gniazdo RJ45

nowick 21 Maj 2006 10:58 14998 15
  • #1 2647703
    nowick
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam stały Internet - niedawno wymieniłem płytę główną i nie mogłem się połączyc z Internetem przez gniazdo RJ45, musiałem zainstalowac sterowniki do łączenia z Internetem przez USB i teraz łaczę się przez USB - ale dlaczego nie mogę się połączyć przez gniazdo RJ45 - mozna jakoś spawdzić czy to gniazdo jest sprawne?
  • #2 2647738
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Czy podczas podpisywania umowy operator nie brał MACA z karty sieciowej? Jesli tak, to musisz podac Mu nowy adres MAC, On przypisze do twojego konta i powinno być dobrze. Sprawdzić można np. podłączając drugi komputer i łącząc kompy kablem krosowanym ewentualnie podłącz dowolny hub, którego mozna konfigurować poprzez http.
  • #3 2647772
    nowick
    Poziom 13  
    nie mam drugiego kompa, i czy mógłbyś napisac to jeszcze raz, ale tak żeby dało rade to zrozumieć ?
  • #4 2647805
    zarazek12
    Poziom 16  
    nowick napisał:
    nie mam drugiego komputera, i czy mógłbyś napisac to jeszcze raz, ale tak żeby dało rade to zrozumieć ?

Zakładam, że internet masz udostępniany poprzez lokalnego operatora, do domu pociągnęli Ci kabel sieciowy i podłączyli do karty sieciowej. Pewnie nadali też adres IP. Aby nikt nie mógł korzystać z Twojego internetu, tylko Ty, zabezpieczeniem jest przypisanie adresu MAC z Twojej karty sieciowej (identyfikacja użytkownika) do portu, do którego zostałeś podłączony. Zadzwoń do operatora i przedstaw problem. Może poproszą o nowy adres MAC i wszystko będzie OK. Rozumiem, że kartę sieciową masz zintegrowaną na płycie głównej.
  • #5 2647883
    nowick
    Poziom 13  
    tak mam zintegrowaną - a skad ja mam wziąc im ten MAc mozesz powiedziec?
  • #6 2647899
    zarazek12
    Poziom 16  
    nowick napisał:
    tak mam zintegrowaną - a skad ja mam wziąc im ten MAc mozesz powiedziec?

W wierszu poleceń wpisz: ipconfig -all
    Adres fizyczny to adres MAC.
  • #7 2647933
    nowick
    Poziom 13  
    dzieki, ale czy to możliwe, że przez usb mogę się łączyć a przez kartę sieciową w nowej płycie głównej nie bo czegoś tam do niej nie przypisano - mam internet chello
  • #8 2648019
    zarazek12
    Poziom 16  
    nowick napisał:
    dzieki, ale czy to możliwe, że przez usb mogę się łączyć a przez kartę sieciową w nowej płycie głównej nie bo czegoś tam do niej nie przypisano - mam internet chello

Jeśli w biosie jest włączona sieciówka i masz zainstalowane sterowniki to powinno działać. Wyczytałem na stronie, że adres IP przydzielany jest dynamicznie, ale to nie tłumaczy, że nie musiałem podać adresu MAC, może nie zauważyłeś jak instalator spisywał ten adres. A tak poza tym to troche dziwne, że przez USB działa a przez zwykłą sieciówkę nie. Możesz zrobić jeszcze jeden myk, wyłącz w biosie tą kartę i pożycz od kogoś kartę na PCI i ją zainstaluj. Później spróbuj połączyć się z internetem. Być może karta sieciowa na płycie głównej padła. Mi się tak zdarzyło na płycie ASROCK po konfiguracji sieci (wpisałem na sztywno prędkość 100MB i koniec, musiałem korzystać z zewnętrznej na PCI).
  • #9 2648072
    nowick
    Poziom 13  
    kurcze to szybciej chyba przyjdzie wezwanie serwisu z chello
  • #10 2648100
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    To jest cytat ze strony chello:http://www.upc.pl/index.php?PageID=2046&SessionID=e1e42b534e85376c15cb2f51726b1b9c&R=24280#3 dotyczący podłączenia nowego komputera (u mnie zadziałało po wymianie płyty głównej z kartą sieciową).

3. Jakie czynności należy wykonać, aby podłączyć nowy komputer?

W celu podłączenia nowego komputera należy:

- uruchomić nowy komputer,
    podłączyć komputer do modemu za pomocą kabla sieciowego (ethernet) lub USB,
    - w przypadku podłączenia przez kartę sieciową w systemie Win98/ME należy ręcznie (menadżer urządzeń) zainstalować sterowniki urządzenia,
    - w przypadku podłączenia przez kartę sieciową w systemie Win 2000/XP system zainstaluje sterowniki automatycznie,
    - w przypadku podłączenia przez USB w systemach Win98/ME/2000/XP należy zainstalować sterowniki bezpośrednio z płyty (kreator który uruchamia się automatycznie w momencie podpięcia urządzenia – należy podać lokalizację sterowników np. d: czy e: ),
    - odłączyć kabel zasilający modemu od zasilania na 10-15 sekund oraz uruchomić ponownie komputer,

instalacja nowego komputera nie wymaga żadnych operacji ze strony operatora.
  • #11 2648111
    nowick
    Poziom 13  
    kurcze to z tego by wynikało, że coś jest nie tak z moją kartą sieciową, bo u mnie nic automatycznie się nie instalowało - znaczy jeśli chodzi o podłączenie kablem RJ45 :/
  • #12 2648136
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    A czy świeci się lub mruga lampka Ethernet na modemie kablowym?

W chello na pewno masz zarejestrowany mac adres karty sieciowej.
  • #13 2648146
    nowick
    Poziom 13  
    świeci sie, w gnieździe komputera RJ45 jak jest podłączony ten kabel to też świeci się swiatełko na pomarańczowo
  • #16 2648197
    nowick
    Poziom 13  
    nie jestem aż tak lekkomyślny żeby nie zresetować modemu czy go nawet odłączyć i ponownie podłączyć.... heh - na samym początku już tego próbowąłem i nic

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

już wszystko okej - zapomniałęm zainstalowac sterów do płyty głównej :)

Moderowany przez jankolo:

W takim razie kolega powinien otrzymać ode mnie ostrzeżenie za zupełnie niepotrzebne założenie wątku i zawracanie głowy kolegom. Sądzę, że kolega powinien przeprosić uczestników forum za swoje gapiostwo. Proszę przynajmniej nie zapomnieć SAMODZIELNIE zamknąć temat (ikona kłódki obok ikony drukarki).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku połączenia z Internetem przez zintegrowane gniazdo RJ45 po wymianie płyty głównej. Przyczyną mogło być przypisanie adresu MAC karty sieciowej przez operatora (Chello), co wymagało zgłoszenia nowego adresu MAC do operatora. Adres MAC można sprawdzić poleceniem "ipconfig -all" w wierszu poleceń. Wskazano również, że karta sieciowa musi być włączona w BIOS-ie i mieć zainstalowane sterowniki. Obecność linku sygnalizuje świecąca się lampka Ethernet na modemie i porcie RJ45. Zalecano restart modemu kablowego oraz ewentualne testy zewnętrzną kartą sieciową PCI. Ostatecznie problem rozwiązała instalacja sterowników do płyty głównej, co przywróciło działanie gniazda RJ45. Podano linki do instrukcji podłączenia i konfiguracji urządzeń na stronie operatora UPC/Chello.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA