logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bass reflex – czy tunel może być zakręcony zamiast prosty w skrzyni subwoofera?

basf_wrocław 21 Maj 2006 19:11 1476 9
REKLAMA
  • #1 2649462
    basf_wrocław
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Może to i głupie pytanie ale proszę o pomoc :) Czy kanał bass refleksu może zakręcać ? Skopałem troszkę skrzynię bo zrobiłem ją za płytką i za szeroką. Nie wziąłem przy cięciu pod uwagę tego, że tunel mi się nie zmieści :)
  • REKLAMA
  • #2 2649560
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    To niech zakręca, nie powinno być z tym problemu. Albo wsadź go od boku, może to pozwoli Ci go upchnąć. Pozdro.
  • #3 2649777
    Maurinius
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ostatnio na TUNING Show PLAZA w Rudzie Śląskiej gadalem z syneczkiem i powiedział że jeżeli br będzie skręcał np. da sie kolanko to bedzie lepiej chodzić. Kolega tak zrobił i różnica w odsłuchu kolosalna! Więc polecam takie coś!
  • REKLAMA
  • #4 2649807
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 136
    A kolega jaką miał wcześniej długość tunelu? Bo jeśli dlugość tunelu się zmieniła to brzmienie siłą rzeczy też się zmienia.

Możesz zastosować kolanka, ważne, żeby długość tunelu była taka sama jak w przypadku tunelu prostego.
  • REKLAMA
  • #5 2649822
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    cursor napisał:
    ważne żeby długość tunelu była taka sama jak w przypadku tunelu prostego.

nie tyle dlugosc co objetosc
  • #6 2649991
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    sMaD udam że tego nie słyszałem (widziałem). To nie jest tak, że zachowując objętość zachowujesz strojenie!!! Przecież strojenie polega na dopasowaniu podatności powietrza w rurze na pobudzenie do drgań o zadanej częstotliwości. A więc mówiąc po ludzku im większa średnica tym większa długość aby strojenie się nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #7 2650100
    Maurinius
    Poziom 13  
    Niestety nie wiem dokladnie bo nie mialem za bardzo czu o tym gadać.. ale wydawało mi sie że tunel do kolanka jest troche skrócony... ale objętośc jest ta sama 10cm, z tego co wiem to chce włożyć 8cm i też z kolankiem podobno bedzię dużo lepszy., bo ten głośnik przy duzej głośniści traci troche bas...
  • #8 2650318
    basf_wrocław
    Poziom 12  
    Z boku nie mogę zrobić :) To ma być skrzynia dla kolegi, który wozi kupe różnych rzeczy w bagażniku :) To właśnie dlatego ma być płaska, br nie może być z boków bo będzie zasysało nieporządane przedmioty i nie może być na górze bo będzie rzucało półką. Chcę zrobić kolanko ż żywicy bo mój br ma tylko 20 cm a powinien mieć 30 :) Czy moglibyście mi jeszcze przybliżyć kwestie strojenia ? Może podam parametry tak żeby to zwizualizować. Skrzynia 42l ma być strojona na 41 hz. głośnik GDN-30-300-4-AP tylna ścianka pochyła wyłożona cieniutką warstwą styropianu.
    Jak mi pomożecie to wrzuce potem fotki :) A i jeszcze ciekawostka. Dzisiaj kupowałem płyty wiórowe 18mm na tą skrzynię i : płyta laminowana biała jest tańsza o 4 zł od surowej :)
  • #9 2650346
    Maurinius
    Poziom 13  
    kolanko i br zrób z rury PCV. Nie ma żadnych zniekształceń bo idealnie płaska powierzchnia...
  • #10 2650405
    basf_wrocław
    Poziom 12  
    ołki dołki :) Mam akurat w domu rury o odpowiedniej średnicy. A co ze strojeniem ? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastosowania zakręconego tunelu bass reflex w subwooferze zamiast tradycyjnego prostego. Użytkownicy potwierdzają, że tunel BR może być zakręcony, np. z użyciem kolanek, co w praktyce może poprawić brzmienie, pod warunkiem zachowania odpowiedniej długości tunelu. Istotne jest, aby długość tunelu odpowiadała długości tunelu prostego, gdyż zmiana długości lub średnicy wpływa na strojenie skrzyni. Strojenie polega na dopasowaniu podatności powietrza w tunelu do drgań o określonej częstotliwości, dlatego zmiana wymiarów tunelu wymaga korekty długości. Zalecane jest wykonanie kolanek z rur PCV o gładkiej powierzchni, co minimalizuje zniekształcenia. Przykładowa skrzynia ma objętość 42 l i jest strojona na 41 Hz, z głośnikiem GDN-30-300-4-AP, tylna ścianka jest pochylona i wyłożona cienką warstwą styropianu. Ze względu na ograniczenia przestrzenne skrzynia musi być płaska, a tunel nie może być umieszczony z boku ani na górze, aby nie zasysał przedmiotów ani nie przeszkadzał w bagażniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA