logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego sterownika do 3-cyfrowego wyświetlacza LED 40V 50mA

Zawada 21 Maj 2006 20:54 1299 3
REKLAMA
  • #1 2649870
    Zawada
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witajcie wszyscy! Mam wielki problem potrzebuję jakiś schemat sterownika do wyswietlacza cyfrowego o wspólnej katodzie który składa się tylko z 3 cyfr (z trzech ósemek) potrzebuję zrobić coś prostego bardzo na zasadzie kalkulatora czy coś takiego który mi wyswietli dowolną kombinację tych 3 cyfr np. 357, 239, 870 itd i żeby było mozna to zmieniać... (jakoś resetować) no taki kalkulator 3 cyfrowy bez dzielenia i mniożenia i dodawania :) prąd płynący przez jedną z 7 części takiej ósemki to ok 50 mA napięcie 40V ... Jest to wyswietlacz ceny led na stację beznynową. bardzo prosze o pomoc :) bo nie mam pomysłu coś prostego na jakims super prostym układzie z kalkulatora może z lat 60 tych :) no cokolwiek. Proszę przedstawcie jakieś swoje pomysły.
    Ja już myslałem na przekaźnikach połączonych na jakieś mikrostyczki w sposób podtrzymania przekaźnika. Albo z jakiegoś kalkulatora ale pomysły mi się kończą .... coś prostego najlepiej na tranzystorach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2650007
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    jak chcesz coś naprawde prostego - to włączaj każdy segment oddzielnie zwykłymi włącznikami (dla ułatwienia ustawionymi tak jak segmenty)... minus to 21 włączników...
    możesz też zastosować takie przełączniki obrotowe, na których ustawiasz cyfrę, a wychodzi z nich kod BCD odpowiadający tej cyfrze, a to podłączyć pod układ 7447 - dekoder BCD na 7 segmentów i tym przez wzmacniacz na tranzystorach wysterować poszczególne segmenty... trochę bardziej skomplikowane, ale elegantsze ;)

a tu jeszcze inne - ładniejsze ;)
  • REKLAMA
  • #3 2650070
    Zawada
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Nie ma nawet aplikacji tego układu :( szukam i tylko jakies parametry a jak go podłączyć to nie ma rysunków schematów :(
    Nie wiem już jak mam to zrobić?!! fajnie jakby jakaś klawiaturka do tego była a wzmacniacz na tranzystorach to już najmniejszy problem.
REKLAMA