logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - Jak ustawić autorouter dla połączeń po stronie bottom?

ubobek 22 Maj 2006 12:08 1156 2
REKLAMA
  • #1 2651515
    ubobek
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich
    W programie eagle wykonuje płytkę dwustronną. Pytanie zadam na przykładzie, otórz:
    Mam na niej kondensator elektrolit i chcę aby doprowadzenia do niego dochodziły po stronie bottom. Co i jak ustawić aby autoruter dla konkretnego elementu (w tym przypadku dla kondensatora) doprowadzał połączenia po zadanej stronie ( w tym przypadku po stronie bottom).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2654668
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Nie mam takiej możliwości, ponieważ Eagle jest zbyt ubogo wyposażone jeżeli chodzi o reguły projektowe. Natomiast można to zrobić wykorzystując funkcje RECT znajdującą się obok ikony POLYGON, wybierz RECT(TANGLE), a wyborze warstw u góry wybierz warstwe nr. 41 tRestrict. Masz tam również brestrict czyli uniemożliwiająca trasowanie w warstwie BOTTOM. Następnie narysuj prostokąt o takim zasięgu, aby obejmował elementy, przy których połączeniu nie chcesz, aby autorouter doprowadził połączenia w Top Layer. Przykład zastosowania tej funkcji masz otwierając projekt płytki jednostronnej singlesided w folderze Examples. Używam wersji Eagla 4.01 numery warstw restrict moga się u Ciebie różnić.
  • #3 2657234
    ubobek
    Poziom 11  
    Dzięki, o coś takiego mi chodziło
REKLAMA