logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odświeżyć lakier w Renault Clio 92? Wybór tarczy i pasty polerskiej

sebastian7777777 22 Maj 2006 18:09 39019 9
REKLAMA
  • #1 2652614
    sebastian7777777
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Chciałbym zrobić cos z lakierem w moim Renault Clio jest to dość stary samochód 92r a wiec lakier wygląda nie za bardzo chciałbym go odświeżyć co byście polecili. Planowałem zakup jakieś tarczy na szlifierkę kątowa lub wiertarkę tylko nie wiem czy z filcem czy jakimś innym materiałem no i jakąś pastę tylko jaka:
    Może jest taka co zniweluje rysy powstałe na wskutek rocznika pojazdu.

Dzięki za jakieś odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2652955
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    jak zalozysz takie cos na szlifierke to juz widze przeswity podkladu na twoim samochodzie , katowka ma za duze obroty , wes kup sobie paste TEMPO albo AUTO-MAX zalatw sobie jakiegos kumpla i krate piwa na sobote i masz wypolerowany samochod
  • REKLAMA
  • #3 2653517
    slon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    past ściernych jest na rynku dużo dobre pasty to np G-3 , G-6 dobra jest też pasta Comendant 4 są to pasty typowo ścierne i taw. maszynowe niestety trzeba umiec nimi się posługiwać bo można zobaczyć podkład lub nawet blachę jak za długo przytrzymasz maszynę - ze zwykłych past polecam tempo ,auto max , brill tanie a dobre - tylko ręce trochę bolą , a wtedy to takie wyjście jak radzi kolega DOHC
  • #4 2653703
    Koffboy
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Koledzy maja racje ja z kumplem jego samochod polerowalismy tym Tempo, znaczna roznica
  • #5 2653747
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Ja polecam Tempo albo G3. i jeżeli nie masz wprawy to rękę. Z kątówką nie kombinuj bo możesz nawet lakier przypalić - za duże obroty. A może msz od kogoś polerkę z dobrym "barankiem" pożyczyć.
  • #6 2654192
    rojass
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    a ja proponuje oddać auto do fachowca, skoro sie na tym nie znasz to zapewne bardziej zaszkodzisz niż polepszysz.
  • REKLAMA
  • #7 2655614
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    bez przesady to nie jest zadna filozofia , wystarczy jakas miekka szmatka , np jakas stara flanelowa koszula i ogien , reka ciezko skrzywdzic lakier
  • #8 2655640
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja proponuje tak. Jeżeli lakier jest średni to renowator lakieru (np. T-cut), najlepiej dwa razy, za każdym razem dobrze polerując (ręcznie). Potem wosk koloryzujący (np. T-cut) i też dobrze wypolerować. Jeżeli lakier stracił swoją gładkość całkowicie, to polecam oddać auto do warsztatu, tam je wypolerują (koszt 250-500 zł). Prawda jest taka że padty wymagają najczęściej polerowania mechanicznego, aby uzyskać zamierzony efekt.
  • Pomocny post
    #9 2655735
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Ja polecam pastę Tempo. Do szlifowania wyśmienicie sprawdza się gąbka na wiertarce; nie wiem dokładnie jak ona się nazywa, ale jak zapytasz w sklepie z lakierami samochodowymi to będą wiedzieć o co chodzi. Polerowałem już tak kilka samochodów i efekt jest naprawde wyśmienity. Żeby uzyskać taki efekt szmatką trzeba by chyba pół dnia szorować :P
  • REKLAMA
  • #10 2668272
    elektryczek
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Zdecydowanie polecam- pasta TEMPO czyni cuda :) niewiem jakie masz auto ale zwykły sedan żeby zśnił to ze 3 godziny polerowania ręcznego w jednego, jak dojdziesz do pwrawy to w poltorej godziny i lsni- tlyko trzeba dac pozniej wosk zeby nie zalazl szybko spowrotem ;)
    ewentualnie polerka mechaniczna (ja dalem za swoja 50 zl) i jestem zadowolony

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej odświeżenia lakieru w Renault Clio z 1992 roku zalecane jest stosowanie past polerskich takich jak Tempo, Auto-Max, G-3, G-6 oraz Comendant 4, które mają właściwości ścierne i mogą zniwelować rysy powstałe na skutek starzenia się lakieru. Do polerowania mechanicznego rekomendowane są miękkie tarcze lub gąbki montowane na wiertarkę, unikając szlifierek kątowych ze względu na zbyt wysokie obroty, które mogą uszkodzić lakier i odsłonić podkład lub blachę. Polerowanie ręczne jest bezpieczniejsze dla osób bez doświadczenia, choć wymaga więcej czasu i wysiłku. Po polerowaniu wskazane jest nałożenie wosku koloryzującego, np. T-cut, aby zabezpieczyć powierzchnię i przedłużyć efekt. W przypadku poważnego zużycia lakieru sugerowane jest skorzystanie z usług profesjonalnego warsztatu, gdzie polerowanie mechaniczne wykonane jest fachowo, co może kosztować od 250 do 500 zł. Ogólnie, pasta Tempo jest najczęściej polecana ze względu na skuteczność i dostępność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA