logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką bramkę VoIP wybrać do routera Micronet SP 3351/A i centrali Panasonic KX-T308?

adamjur1 22 Maj 2006 18:54 2244 3
REKLAMA
  • #1 2652779
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Witam
    Trochę to na pograniczu tego działu i telefonów
    Zamierzam uruchomić usługę Voip w posiadanym wyposażeniu:
    1. Urządzenie dostępowe Micronet ADSL Ethernet router SP 3351/A Neostrada z wyjscie 100Mb/s LAN
    2. Switch 8 portowy 100 Mb/s ( to dalej dla komputerów)
    3. Centrala Panasonic Kx-t 308

W taki sposób by nie było konieczne włączanie komputera. Wiem że muszę dokupić Brame Internetową Voip ( VoIP Tetphony Gateway)
    chcę używać voip-a tylko dla połaczeń wychodzących z centrali np na 1 LM
    na drugiej normalna TPSA. Jakie macie w tego typu działaniach doświadczenia, jaki sprzęt, gdzie wykupić usługę VoIP ( bez stałego numeru ).
    Proszę o udział zaawansowanych VoIP-owiczów i specjalistów od telekomunikacji
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2654133
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Witam
    Jeżeli chodzi o urządzenia to ja montuję klientom Linksysy (naprzykład LPAP2T-EU), nie ma z nimi najmniejszych problemów jeśli chodzi o konfigurację i działanie. Będzisz musiał zrobić na routerze przekierownaie odpowiednich portów. a z podłączeniem do centrali to już chyba nie będzie żadnego problemu. Jeżeli chodzi o usługodawcę to mam sprawdzonego. Jak będziesz zainteresowany to na Privie albo na GG (regulamin)

pozdrawiam
    mirek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2654260
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Korzystam już z Voip od 7 miesięcy. Miałem HT-486 http://www.grandstream.pl/www/?action=products&page=2
    Zaleta tej bramki to cena i wejście lini miejskiej. Dzięki temu podepniesz bramkę na linii miejskiej centrali. Wszystkie połączenia przychodzące będą przechodziły przez bramkę bez problemu, a jeśli będziesz chciał zadzwonić przez linię TPSA to to dodasz przed numerem *00 (do zdefiniowania). Jakość rozmów bardzo dobra ale trochę gorzej ze stabilnością. generalnie to jakiś 1 zwis na miesiąc.
    Teraz mam FritzBox fon ata. Bardzo droga i dobra bramką (choc nie idealna). Zalety:
    -wejście linii analogowej lub ISDN ( np tpsa);
    -dwa wyjścia na telefony( porty FXS);
    -możliwość zdefiniowania wielu operatorów ( chyba 10-ciu);
    -możliwość zdefinowania regół wyberania. np komórki łączysz przez operatora A, stacjonarne przezB, a telefony alarmowe i 0800 przez linię analogową. Rewelacja zwłaszcza że można w każdej chwili wymusić przez co dzwonisz;
    -wersja ATA ma router który steruje przepływem danych aby dla VOIP-a zawsze zostało tyle co trzeba ( choć w ostatniej wersji softu ta opcja nie działa);
    -działa stabilnie ale nie to zależy od wersji softu;
    -ma kilka bajerów typu budzik, właczanie i wyłaczanie bramki o określonej godzinie
    -ma biling połączeń wychodzących i wchodzących;
    -jak wszystkie bramki ma prezentację numeru;
    -przy linii ISDN działa jak TA.
    Moją bramke kupiłem na ebay.de i zapłaciłem 55EUR wiec dużo taniej niż u polskiego dystrybutora ale wadą jest to że menu jest po niemecku ( można zmienić na angielskie po pewnych zabiegach) i brak komercyjnego kodeka G729. W wersji international ten kodek jest. Generalnie polecam fritza.
    A co do linksysa to warto kupić tę bramkę u jednego z operatorów to dostaniesz jeszcze 350 minut na stacjonarne i numer miejski.
    Polecam :
    http://www.fritzbox.pl/
    http://voip.net.pl/
    http://voip.pomocnik.com/
  • #4 2654811
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Dzieki za szybką odpowiedź ( odpowiedzi)
    Mam taką propozycję W celach edukacyjnych i poznawczych dla pozostałych uczestników forum, a praktycznych dla mnie proszę o przeprowadzenie wirtualnej instalacji i uruchomienia VoIP.
    Jak przykładowy sprzęt proponuje wspomniany Linksys LPAP2T-EU
    Od zakupu ( ciekawe są te bonusy operatorów) Odpowiadała by mi jakaś firma z Poznania lub okolic.
    Przez instalację sprzetową i konfigurację.
    W moim przypadku nie mam potrzeby przeprowadzania lini analogowej przez bramkę bo Panasonic 308 ma trzy wejścia miejskie i planuję tąlinie włączyć na ostanie z używanych miast.( pisze ostanie bo nie wiem czy nie użyję dwóch linii VoIP z wsponianej bramki.
    Na początek pytanie - co jest rozumiane przez przepustowość wymaganą dla poszczgólnych stopni jakości połączenia i jak to siema do niesymetrycznej neostrady ( mam 680 kb/s Down i 160 Up a zamierzam zmienić na 2M D i 256k Up) Jak to się ma do limitów narzuconych przez kochanego operatora ( obecnie mam bezlimitową a wersja szybsza na limit 35 G)
    Pozdr.J.
REKLAMA