logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VoIP w domu na łączu 3M/512kbps – czy Linksys PAP2T i easyCALL/ipfon to dobry wybór?

hermix 27 Mar 2008 10:47 2110 8
REKLAMA
  • #1 4960134
    hermix
    Poziom 10  
    Witam. Chciałbym w domu zamiast telefonu używać VoIPA myślę o łączu 3M / 512kbps + Linksys PAP2T + jakis telefon najlepiej bezprzewodowy. Czy ta szybkość mi wystarczy? Jaką firmę polecacie na rynku ja myslałem o www.easyCALL.pl lub www.ipfon.pl.
  • REKLAMA
  • #2 4960286
    Larrson
    Poziom 2  
    Witam,

Zdecydowanie bardziej polecam ipfon. Maja prawie doskonaly panel sterowania. Mam prawie dokladnie taka sama konfiguracje jak podales i dziala bez zarzutu.

Wczesniej korzystalem z easycall i to byla pomylka. Szczegolnie jesli chodzi o support, no chyba ze cos sie od tamtej pory zmienilo.
    Tak czy inaczej polecam ipfon.

Pozdrawiam,
    TM
  • #3 4960457
    hermix
    Poziom 10  
    Jakiego telefonu uzywasz? Mi zalezy żeby był bezprzewodowy.
  • REKLAMA
  • #4 4960520
    Larrson
    Poziom 2  
    Bezprzewodowego Panasonica ale symbolu teraz nie pamietam.
    Zasadniczo rodzaj przylaczonego aparatu nie wplywa w zaden sposob na jakosc polaczenia telefonicznego poprzez PAP2T. Aparat z bramka i tak jest polaczony przewodem.

Pozdrawiam,
    TM
  • #5 4960588
    Keplak
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam, ja korzystam z ACTIO mam łącze 1M i wszystko śmiga .
  • REKLAMA
  • #6 4960603
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    PAP2T to sama bramka bez funkcjonalności routera i bez zarządzania pasmem (QoS). Jeżeli będziesz jeszcze chciał podpinać komputer do tego łącza to polecam Linksys SPA2102. PAP2T musi być podpięta do zewnętrznego routera, i gdy na kompie zapuścisz jakiś program p2p to jakość rozmów przez nią zestawianych będzie fatalna...
    Pozdrawiam. . .
  • #7 4964129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4964673
    rom_tel
    Poziom 12  
    Atreyu napisał:
    PAP2T to sama bramka bez funkcjonalności routera i bez zarządzania pasmem (QoS). Jeżeli będziesz jeszcze chciał podpinać komputer do tego łącza to polecam Linksys SPA2102. PAP2T podpięta do zewnętrznego routera i gdy na kompie zapuścisz jakiś program p2p, to jakość rozmów przez nią zestawianych będzie fatalna...
    Pozdrawiam. . .

Zdecydowanie polecam konfiguracje z SPA2101. Mam właśnie SPA2102 (operator ACTIO) za nia BM-500 i 15 użytkowników, łącze DSL 512/2048.
    Wszystko działa 5 miesięcy. SPA2102 sobie radzi nawet przy dużym ruchu. Jeśli weźmiesz PAP2T też bedzie Ci działać ale tak jak napisano w/w jednak jak będziesz chciał rozmawiac to trzeba będzie zatrzymac pobieranie danych do/z komputera bo mogą być klopoty z rozmowami.

Co do operatora to: ACTIO, jak tylko działa to jest ok. Chociaż ostatnio dawno nie było z nim problemów (strefa 0-61)
    Pozdr.
  • #9 4965131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do domowego VoIP na łączu 3M/512kbps urządzenie Linksys PAP2T jest możliwe do zastosowania, jednak wymaga podłączenia do zewnętrznego routera z funkcją QoS, aby zapewnić stabilność połączeń głosowych podczas jednoczesnego korzystania z internetu. Alternatywnie polecany jest model Linksys SPA2102, który lepiej radzi sobie z zarządzaniem ruchem i jakością usług. Jako operatorów VoIP rekomendowane są firmy ipfon.pl, chwalone za panel sterowania i wsparcie techniczne, oraz ACTIO, który działa stabilnie na łączu 1M. EasyCALL jest oceniany negatywnie, zwłaszcza pod kątem wsparcia. Telefon bezprzewodowy, np. Panasonic, jest kompatybilny, gdyż jakość połączenia zależy od bramki, a nie od rodzaju telefonu podłączonego do PAP2T. Warto rozważyć także rozwiązania takie jak freeconet.pl, które automatycznie wybierają najtańszego operatora na danym kierunku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA