logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 7161 - losowe czarne kopie, co może być przyczyną?

tatakuby 22 Maj 2006 20:37 2101 13
REKLAMA
  • #1 2653182
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Kopiarka albo działa dobrze, albo wyrzuca kopie całkowicie czarne.
    Dzieje się to dość przypadkowo: np. tydzień działa, a później bez wyraźnej przyczyny "smołuje" kartki, by następnego dnia znów działać prawidłowo.
    Gdzie szukać przyczyny?

Ps.
    Lampa jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #2 2653318
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    przebiacia na górnej elektrodzie ? podnien ją na jakiś czas może pomoże
  • #3 2653388
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Przebicie na górnej elektrodzie powodowało by białe kopie. To bardzo podobna konstrukcja do Toshiby 1550 tylko gorzej wykonana. Czy na czarnej kopii jest widoczny ślad kopiowanego obrazu??? Jeśli tak to są kłopoty z potencjałem bębna. Jeśli nie to wina leży raczej po stronie lampy mimo że ona działa. Czy w czasie powstawania takiego czarnucha świeci???

machina
  • #4 2653555
    tatakuby
    Poziom 20  
    Muszę coś dopowiedzieć, otóż jakieś 3m-ce temu walczyłem już z tą usterką. Robiła "na czarno". U właściciela nie było warunków do naprawy ( pół metra miejsca i ciemno), więc zabrałem ją na warsztat. W samochodzie "trochę" ją wytrzęsło i zaczęła pracować bez zarzutu.
    Wręcz nie mogłem jej zmusić by usterka się powtórzyła.
    Testowałem ją kilka dni i w końcu ( choć bez przekonania) dałem spokój.
    Wiozę ją spowrotem i co? Czarne kopie oczywiście.
    Wyciągnąłem wywoływaczkę i bęben, obejrzałem, nic nie zrobiłem, włożyłem spowrotem i ...zaskoczyła i działała do dziś.
    Jakiś tydzień temu miałem zgłoszenie, że zaczernia a pół godziny później drugi, że "już działa dobrze".
    Teraz - powtórka z rozrywki.
    Lampa świeci prawidłowo. Treści obrazu nie widać, bo kartka jest jak smoła - czerń doskonała.

Jutro jadę do tej kopiarki znowu i prawdę mówiąc nie mam pomysłu.
  • REKLAMA
  • #5 2653637
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Cosik nie styka. Na mój gust brak styku na bębnie a raczej w bębnie i na trzpieniu, który wchodzi w bęben lub brak biasu!!! wywoływaczki.

machina
  • #6 2653702
    tatakuby
    Poziom 20  
    Czy zły kontakt (lub jego brak) pomiędzy wywoływaczką, a tym stykiem z zagiętej blachy (bias?)(sorry) powoduje maksymalne podawanie, czy brak podawania tonera na bęben ?

Czyli pisząc po polsku: czy jeśli nie ma tego styku, to kopie mają być czarne?
  • #7 2656311
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    witam.miałem identyczną sytuacje w panasonicu fp 7750,raz OK raz ciemno ,
    przewód skanera w tych maszynach jest zupełnie inny niż np. w NP 6317,jest bardzo elastyczny więc jeżeli pęknie to potrafi stykać i dlatego działa tak nieregularnie.
    nawiasem mówiąc wszyscy wiemy jak jest z nietypowymi częściami do panasonica ,i do wspomnianej maszyny przewód dorobiłem od NP 7161,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2661091
    sani777
    Poziom 17  
    W canonach przy zasilaniu lampy ekspozycyjnej jest bezpiecznik lampy i główna przyczyna czarnych kopii kabel zasilający lampę , sprawdź przewód na załamaniu tuż przy lampie , ja miałem około 10 takich usterek i winny był przewód.
  • #9 2661209
    wojtaswoj
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    ja stawiam na to co powiedzial machina73 - brak styku z bebnem
  • REKLAMA
  • #10 2661709
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Jeżeli w trakcie kopii lampa świeci to kabel odpada. No chyba, że jest otwarta pokrywa oryginału i nie ma na szybie kartki. Jak wychodzi czarna kopia to na całej kartce? Potestuj na formacie A3 - może coś się wyjaśni.

Pozdrawiam
  • #11 2661921
    tatakuby
    Poziom 20  
    Na pewno nie jest to wina lampy, ta bez wątpienia jest w porządku.
    Zarówno A4, jak i A3 pokryte są w całości idealną czernią. Wystarczy trochę wstrząsów lub kilkugodzinny przestój w pracy ( nie zawsze) i kopiarka zaczyna działać prawidłowo.
    Gdzieś brak styku(?), ale za chol..rę nie mogę tego namierzyć.
    Pytanie z mojego poprzedniego postu odnośnie wywoływaczki nadal jest aktualne.
  • #12 6910108
    manieczka90pp
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem robiłem ostatnio tę kopiarke i pochodzila 4 dni i znów robi raz dobrze zar zle juz trace nerwy przez te 7161 to jakas masakra ma ktos moze jakis pomysl na to czy dalej trzeba to robic na chybił trafil
  • #13 6910534
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    miałem kilka lat temu dokładnie taki sam przypadek, skończyło się na wymianie płyty wysokich napięc
  • #14 6912101
    manieczka90pp
    Poziom 2  
    Czyli poprostu DC Controler wymienić

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon NP 7161 generuje losowo całkowicie czarne kopie, bez widocznego obrazu, co występuje nieregularnie – przez kilka dni działa poprawnie, a następnie nagle zaczyna „smołować” kartki. Lampa ekspozycyjna jest sprawna i świeci podczas kopiowania, co wyklucza jej bezpośrednią awarię. Podejrzenia padają na brak lub zły kontakt elektryczny między wywoływaczką a bębnem, zwłaszcza na styku biasu, co może powodować brak lub nadmiar tonera na bębnie i w efekcie czarne kopie. Inne możliwe przyczyny to uszkodzenia płyty wysokiego napięcia (DC Controler) lub przewodu zasilającego lampę, szczególnie na zagięciach. W przeszłości podobne problemy rozwiązywano przez wymianę płyty wysokiego napięcia. Wskazano także, że w innych modelach (np. Panasonic FP 7750) nieregularne działanie może wynikać z uszkodzenia elastycznego przewodu skanera, jednak w Canonie NP 7161 głównym podejrzanym jest brak styku na bębnie lub w układzie wywoływaczki. Problem jest trudny do zlokalizowania, gdyż kopiarka po wstrząsach lub kilkugodzinnym postoju potrafi wrócić do prawidłowej pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA