logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to normalne, że transformator we wzmacniaczu Technics SU-610 się grzeje?

qbus 05 Cze 2003 22:36 2941 23
  • #1 239384
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam,

dostalem wzmacniacz technics su-610, slyszalem ze grzanie sie technicsow jest "charakterystyczne" - myslalem jednak ze to sie tyczy tylko radiatora, ktory rzeczywiscie dosyc mocno sie grzeje, ale czy normalnym efektem jest cieplo wydzielajace sie z transformatora? normalnie bylem zszokowany jak go dotknolem - wzmacniacz gra cicho - radiator letni a trafo cieplutkie...
    - czy to normalne?
  • #2 239436
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    nie jestem zsuper znawca ale zauwazylem ze trafa ktore sa po bokach spawane tak maja grzeja sie pod malym nawet obciazeniem, znajomy mial takie w szafie sterowniczej to go sie dotknac nie dalo tak parzylo a pobur jak na jego mozliwosci byl naprawde nie wielki
  • #3 239568
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Wszystkie spawane trafa grzeją się więcej niż normalnie składane mimo lepszych blach na rdzenie ze względu na prądy wirowe w rdzeniu.Miałem trafka z temperaturą ok 60 stopni ale chodziły latami.Po prostu te typy "tak mają"
  • #4 249652
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    moge tylko potwierdzic

Mam koncowke SE-A900S czyli sporo nowszy niz SU-610 (ciekawe dlaczego nie dali toroida)
    Nawet jak jest tylko wlaczony bez sygnalu to sie niezle grzeje,
    rozbieralem patrzylem , reki raczej na tym duzym trafie nie da sie trzymac,
    lakier juz gdzieniegdzie odpada
  • #5 250080
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    U mnei wszystko zależy od obciążenia na jakim pracuje we wzmakach jak gram 4-Ohmówkami to mam grzałke jeśli na 8 Ohmach to właściwie nic strasznego się nie dzieje. Ale z tego co wiem to nawet przy wielkich feneberiach głównie padają końcówki albo przed nimi bezpieczniki, nie ma ise czego obawiać. Miałem przez całą noc zwarty trafok zasilający zabawkowy taki made in china z odczepami 1,5;3,4;5 - 12 V .... chodził dość długo zanim się spalił natomiast zwarty trafok z Amatora - wybił mi korki. przepalił się tak że nawet pierwotne dostało zwarcia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 250109
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Jest wlasnie tak ze te transf. ze spawanym rdzeniem grzeja sie okropnie.
    Duzo wiecej od braci/sióstr zwijanych (chodzi o rdzen) czy z elementów typu E,I poprzekładanych jak - kazdy widział :) Sprawcami sa prady wirowe, zjawisko wystepuje "popularnie" w takich trafo jak tez w silnikach, zarówno wirnikach jak i stojanach.
    Najgorsze jest to ze te "trafo - grzałki" nie sa (czeeesto) w stanie doczekac starosci bo padaja sibie a niezadko sa to jakies "nieosiągalne" dziwaki a wez tu przewin takiego pospawanca :)
  • #7 254197
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A czy to orginalne trafo jest od technixa bo jak nie to moze za małą moc ma i dlatego sie grzeje jak ja robie kumplą trafa do zmacholi to niemja prawa sie grzać dopiero po kilku godzinach pracy jakieś sie tam ciepło wydala
  • #8 254630
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    jak najbardziej oryginalne
    nie mam 100% pewnosci czy tak bylo tez od razu po zakupie
    W kazdym razie w spoczynku, radiator z koncowkami zimny a trafo piecze
  • #9 254791
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Moim zdaniem to prawie normalne choc nie mówię ze tak jest dobrze dla tr.
    ALE grzeje sie rdzen czy uzwojenie?
  • #10 267253
    norbi
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    sory ze troche nie w temacie ale skoro mowa o trafach z Technicsow to mam w domciu Technicsa SU-Z2 i na obudowie jest napisane 220-230V 415W. Czy te Technicsy naprawde maja trafa po te 415W? Tak na oko to jest ono takich samych rozmiarow jak 230W w amplitunerze Yamaha (stara R-3).
  • #11 283854
    Jaco18
    Poziom 26  
    Rozmiar to nie wszystko liczą się też zastosowane materiały magnetyczne, drut, lakier izolacyjny itp. Ale mogę się mylić
  • #12 283939
    norbi
    Poziom 16  
    zapewne masz racje bo te skosnookie wynalazki zawsze zadziwialy rozmiarami
    ale jednak dalej interesuje mnie czy to oby napewno ma te 415W jak pisza bo nowe to to nie jest ale nie mowie ze miec nie moze - czysta ciekawosc zwazywszy ze juz dawno niektore firmy szkowaly napisami o mocach :)
  • #13 289100
    Jaco18
    Poziom 26  
    To zależy jeżeli z tyłu na plakietce znamionowej jest napisane: po angielsku albo po chińsku :-) - nie ważne - np: max power xxx 415 W to raczej jest to bliskie prawdy - ja zawsze oceniam tak w przybliżeniu moc miniwierz na których są napisy w sytlu 2 x 1500 W itp, patrzę sobie na tabliczkę np max 180 W, dzielę na 1/2 odejmuję średnie straty i wychodzi mi mniej więcej moc na kanał, wtedy z satysfakcją załamuję szczęśliwych właścicieli :) :) :) :)

Możeszsprawdzić jaki prąd pobiera ten wzmak przy pełnej mocy obciążając go np: jakimś zestawem rezystorów 8 ohm i dużej mocy jeżeli nie chcesz mnieć dyskoteki w domu. Zmież prąd i na pierwotnym, pomnóż x 220 i wyjdzie ci ile pobiera prądu.

Tak dla ciekawości w mojej starej wierzy Schnaidera z ok 86 roku jest trafo ze zwijanym rdzeniem nawet nie takie duże na ok. 360 W i co ty na to ? Czemu w twoim nowszym o kilka pokoleń nie miało wy być 400 ?
  • #14 290464
    k_asior
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ten wzmacniacz jak mniemam ma dość dużą moc, więc i jego strona pierwotna musi brać sporo mocy. Radiatory są chłodniejsze bo odprowadzają skutecznie ciepło od końcówki mocy. Trafo go nie posiada i jak się już nagrzeje to ma prawie stałą temperaturę- oczywiście jeśli nie gra na max, wtedy potrafi poparzyć.
  • #15 290480
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    norbi napisał:
    sory ze troche nie w temacie ale skoro mowa o trafach z Technicsow to mam w domciu Technicsa SU-Z2 i na obudowie jest napisane 220-230V 415W. Czy te Technicsy naprawde maja trafa po te 415W? Tak na oko to jest ono takich samych rozmiarow jak 230W w amplitunerze Yamaha (stara R-3).

Większość Techniksów ma wzmacniacze pracujące w czystej klasieA (a nawet AA :) ), sprawność wzmacniacza to max. 30% co przy mocy powiedzmy 2X80W da nam prawie 500W z sieci. Końcówki mocy pracują przy "wysokich" prądach spoczynkowych, a więc grzeją się i pobierają moc nawet bez sygnału.
  • #16 291232
    Jaco18
    Poziom 26  
    Coś mi się nie wydaje rzeby taka firma robiła końcówki w klasie A jestem nawet prawie pewny że tak nie jest .. Pomyśl o stratach mocy !! Technics robi w AB przeważnie na wyjściach są jakieś chybrydy, ale to nie reguła, zależy czy to amplituner czy zwykły wzmak. Wzmacniacze w klasie A są przeważnie audiofilskie, kosztują majątek i rzrą naprawdę duże prądy a nie jakieś marne 450 W i to przy mocy nie 2 x 80 tylko np 2 x 20 !!
  • #17 291343
    norbi
    Poziom 16  
    Technics ma swoje klasy typu AA lub NEW KLASS A ktore sa tylko glebszymi AB. Mam to gdzies opisane w starym katalogu (o ile nie zasilil wysypiska smieci :) ) i jak ktos chce to moge poszukac troche wiecej szczegolow

:arrow: Jaco18 Ja nie mowilem ze nie moze te trafko miec tych 415W ja tylko sie chcialem upewnic czy to nie kolejny przekret z napisami. Tabliczka z tylu podaje pobor mocy max 415W wiec to owinna byc prawda. Dodam tylko ze trafo jest zalane w metalowej puszce i choc nie jest moze za duze ale wazy konkretnie wiec raczej podana moc ma. Mierzyl na razie nie bede bo wzmak jest zepsuty ale przetestuje je kiedy indziej :)
  • #18 295714
    retoropak
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja zrobilem 10watowy wzmak w A klasie a potrzebowal okolo 80W
    taki sobie grający grill albo grzalka do wody
    kolega zrobil wzmaka 2x7W tez w klasie A a to cos pochlanialo mu okolo 250w (zimą kaloryfery niepotrzebne przy takim czyms)
    ale za to czysciutko gra
  • #19 301978
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    jesli cieplutkie, a nie parzyce - to raczej wszystko oki..Temp transformatora zalezy od typu - toroidy sie np. grzeja dosc znacznie, ale 70° to nie tragedia, gorzej jak zaczyna parzyc...
  • #20 302315
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Kumpel swojego techniksa wyposarzył w wenylatory od komputera załaczane przez jakiś zmyślny czujnik ciepła
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 302382
    skorpi
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    żarówka też się grzeje,nawet oparzy a swieci baaaardzo długo,nie poprawiajcie fabryki!
  • #22 689432
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Wiem ze temat nieco przestarzaly, ale bardzo potrzebuje schematu tego technics`a SU-Z2. Czy ktos poratuje? Pozdrawiam
  • #23 689685
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja miałem wzmak uhera 2x70 na stk trafo 300wat (dosyć porządnie wykonany tylko to stk to tragedia :( ) i trafo nawet po 5 min bez obciążenia gorące a przy 4 om :D ...... grzała nie do dotknięcia tylko że ja tam sie nie przejmowałem w tym uherze najmniej grzał sie....... radiator końcówki mocy 8O bo trafo mostek kilka kabelków stabilizatory napięcia itd to nawet po 20min bez sygnału gorące ........tam zwarć było od cho..ery ale ja go katowałem jeden kanał 4omowym głośnikiem przez 2godz i grał ale w całym pokoju jechało spalenizną .... w końcu spalił sie stk i po wzmaku :evil:

tak więc ja bym sie grzaniem trafka nie przejmował póki nie wycieka z niego lakier i zywica to jest dobrze :spoko:
  • #24 689934
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wszystkie transformatory mniej lub bardziej się grzeją. W przypadku wzmacniaczy temperaturę pracy ustala producent i zmniejszanie jej poprzez szybsze odprowadzanie ciepła czasami potrafi dać efekt odwrotny. Oczywiście mam na myśli przemyślane konstrukcje klasy HI-FI.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator we wzmacniaczu Technics SU-610 nagrzewa się podczas pracy, co jest zjawiskiem uznawanym za normalne, zwłaszcza w transformatorach ze spawanym rdzeniem. Takie transformatory generują więcej ciepła niż te ze zwijanym rdzeniem lub z rdzeniami typu E, I, głównie z powodu prądów wirowych w rdzeniu. Temperatura transformatora może sięgać około 60-70°C, co nie jest niebezpieczne, o ile nie parzy przy dotyku. Radiatory końcówek mocy są chłodniejsze, ponieważ skutecznie odprowadzają ciepło, natomiast transformator, pozbawiony takiego chłodzenia, utrzymuje stałą, wyższą temperaturę. Wzmacniacze Technics często pracują w klasie A lub jej odmianach (np. AA, NEW KLASS A), co wiąże się z wysokim prądem spoczynkowym i większym poborem mocy nawet bez sygnału, co dodatkowo wpływa na nagrzewanie się elementów. W przypadku oryginalnych transformatorów Technicsa, ich moc znamionowa może wynosić około 415 W, choć rozmiar transformatora nie zawsze jest jednoznacznym wskaźnikiem mocy. Użytkownicy podkreślają, że dopóki z transformatora nie wycieka żywica lub lakier, a temperatura nie jest nadmierna (nie parzy), nie ma powodu do obaw. Niektórzy stosują dodatkowe chłodzenie, np. wentylatory komputerowe z czujnikami temperatury, aby obniżyć temperaturę transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA