logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć GND we wzmacniaczu z wyjściami +12V/-12V?

Przybysz1224 22 Maj 2006 22:05 4184 17
REKLAMA
  • #1 2653531
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam.

Jestem początkującym elektronikiem i składam wzmacniacz i mam problem z podłączeniem. Mam wyjścia +12V/-12V/GND +V/-V/GND, nie wiem co podłączyć pod wejścia GND??
    Proszę was o odpowiedź.

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2653574
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Pod GND podłączasz masę(ekran)
  • #3 2659647
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Pod wejścia -V i -12V i jeszcze GND??
    Jeśli tak to dlaczego nie jest to połączone na płytce tylko mam zrobić 2 masy od źródła zasilania??
  • REKLAMA
  • #5 2662601
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ok. Ale jest to wzmacniacz samochodowy i ma zasilanie 12V z akumulatora a na tym zasilaniu taż jest GND więc co mam podłączyć tam z instalacji samochodowej??
    Opis wzmacniacza jest tu -https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic145075.html#700394

Mam jeszcze jeddną wątpliwość- w spisie elementów jest w "inne" -J1-PLS2+MJ6B i nie mogę tego dostać czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest??

Za odpowiedzi z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
  • #6 2662870
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    No więc jakby powiedziec nie doczytales chyba czegos...

Ten uklad potrzebuje zasialnia symetrycznego a w aucie takowego nie znajdziesz. Jesli bys robil na 1 kosci TDA to zapewne by to grało. Niestety inaczej nie da rady ( chyba ze zrobisz sobie przetwornice ).
  • #7 2663707
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Nie wiem jeszcze co to jest to J1 czy ktoś wie co to ma być??

Proszę o pomoc.

Dodano po 16 [minuty]:

Jak mam to podłączyć z instalacji samochodowej?? i jaki zasilacz w tedy potrzebuje?? I czy morze mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym wejściem GND?? to jakaś druga masa czy jest tam napięcie dodatnie?? Już kupiłem wszystkie elementy oprócz tego J1 i mam płytkę jutro zaczynam składać i chcę to zamontować w samochodzie pomóżcie! proszę!!

Proszę o pomoc!!
    Za odpowiedzi dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • #8 2665188
    virus333
    Poziom 11  
    ja się tam nie znam, ale czy przypadkiem GND to nie jest uziemienie?
  • #9 2665456
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Możesz zrobic sztuczne uziemienie ale będzie buczecccccc!!!! Weź kup jakiś wzmak z zasilaniem zwyczajnym.Mam taki w domu choc się na początku zdziwiłem ale jest stereo 2x25 i wystarczy mi zwykłe 24-19v (nie symetryczne).
  • #10 2665603
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    No więc kolego jak na początkującego toś sobie wybrał wzmaka... Ale...
    Musisz tam podać w sumie napięcie +/- 12 V i +/-V (czyli ok np. +/-25 V). Występuje tu zasilanie symetryczne, czyli podajesz -12V Gdn i gnd +12V. +/-12V jest do zasilenia ukł TL072, natomiast +/- V do końcówek TDA 7294. Tak więc życzę powodzenia w doborze i budowie zasilacz do tego wzmaka. Ale pewnie warto... JP1 to oczywiście jumper, który według opisu służy do załączani lub wyłączania wzmaka (mute lub standby)
    pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #11 2666726
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Jumper - służy do załanczania zmacha ja nie mogę go dostać więc czym moge go zastąpić?? czu to morze być zwykły mikro włącznik?? i co to jest ten jumper?? A co do podłączenia to jeśli nie podłącze wejść GND to będzie grało ale bedzie buczeć a jeśli pod GND podłącze -12V to co się stanie?? lub jeśli w kostce z zasilaniem 12V pod GND podłącze masę czyli -35V a pod kostę z zasilaniem 35V pod GND podłącze -12V co się stanie??

Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #12 2668259
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    prawdopodobnie wzmacniacza się pozbędziesz

Dodano po 14 [minuty]:

bez przetwornicy to się chyba nie da zrobić

Ale się zastanawiam czy jak by dwa akumulatory połączyś szeregowo i GND podłączyć na łączeniu to mamy masę dla TDA i może na +/-12 V pójdzie.
    wie że to nieszczególne rozwiązanie

ale czy da radę?
  • REKLAMA
  • #13 2668335
    neo_dc
    Poziom 32  
    Jesli bys mial 2 aku to bedzie dzialac.
  • #14 2669091
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    dziękuje za pomusł z tymi 2 aku może się sprawdzi ale ja potrzebyje 3 aku połłączone szeregowo to wystarczy jak dam jedno łączenie?? a jak bym na zasilanie zrobił 2 trafa po 17,5V i połączył je szeregowo to z łączenia też bym miał GND i może doło by to rade przy wejściu 12V??

Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #15 2674836
    micha1981
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    transformator nie działa na prądzie stałym!!!
  • #16 2674961
    neo_dc
    Poziom 32  
    Drogi Przybyszu:
    - próbujemy Ci tutaj usilnie wytłumaczyc, ze wzmacniacz potrzebuje odpowiednich napiec do dzialania i nie ma co kombinowac bo elektronike ciezko oszukac ;).
    - moim skromnym zdaniem jesli juz zbudowales uklad wzmacniacza, to poradzisz sobie rowniez z przetwornica do niego, rozwiazesz przy tym problem zasilania i nabierzesz doswiadczen, przy okazji tematy te sa opisane na elektrodzie dosc szeroko a i napewno ktos by ci pomogl w razie klopotow.
    - przydalby sie jeszcze schemat tego wzmaka bo o ile +/- 12V wiemy co to jest to +/-V to juz nie wiem, moze potrzebuje jakies dodatkowe zasilanie ? Pomysl nad tym.

Pozdrawiam.
  • #17 2675089
    maniek_88
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    ja tu widze tylko 2 rozwiązania... albo 2 akumulatory połączone masami albo wykorzystać ten wzmacniacz w warunkach domowych... w warunkach domowych chyba to byłby nie problem... zasilacz komputerowy AT (stary) ma na kostce chyba napięcie -12V. no chyba ze ta przetwornica ale wydaje mi sie że z tym bedzie troche zabawy no ale jesli układ jest na tyle ciekawy to być może warto...
  • #18 2675107
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Dla pogłębienia wiedzy w temacie wzmacn. audio car ściągnij
    jakikolwiek schemat o mocy np. 2* 100W i na nim znajdziesz odpowiedzi
    na wcześniejsze pytania. Tak przygotowany łatwiej Ci będzie wyjaśniać problemy, i zauważysz gdzie popełniasz błąd - uważam że w założeniach .
    A może rozważyć kupno za grosze uszkodzony i sprubować naprawić ,bo do konstruowania potrzeba dużo wiedzy teoretycznej i praktycznej.

Dodano po 48 [sekundy]:

Dla pogłębienia wiedzy w temacie wzmacn. audio car ściągnij
    jakikolwiek schemat o mocy np. 2* 100W i na nim znajdziesz odpowiedzi
    na wcześniejsze pytania. Tak przygotowany łatwiej Ci będzie wyjaśniać problemy, i zauważysz gdzie popełniasz błąd - uważam że w założeniach .
    A może rozważyć kupno za grosze uszkodzony i sprubować naprawić ,bo do konstruowania potrzeba dużo wiedzy teoretycznej i praktycznej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia masy (GND) we wzmacniaczu audio zasilanym napięciami symetrycznymi +12V/-12V. Wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego, czyli dodatniego napięcia, ujemnego napięcia oraz masy (GND) jako punktu odniesienia. W instalacji samochodowej, gdzie dostępne jest tylko napięcie 12V i masa akumulatora, brak jest naturalnego zasilania symetrycznego, co komplikuje podłączenie wzmacniacza. Rozwiązania proponowane w dyskusji to zastosowanie przetwornicy napięcia lub połączenie dwóch akumulatorów szeregowo, aby uzyskać punkt środkowy jako masę (GND) i napięcia symetryczne. Próby podłączenia GND do ujemnego napięcia lub masy bez odpowiedniego zasilania symetrycznego mogą uszkodzić wzmacniacz lub powodować zakłócenia (buczenie). Wzmacniacz wykorzystuje układy scalone TL072 oraz TDA7294, które wymagają zasilania symetrycznego. Wspomniany element J1 (PLS2+MJ6B) to jumper służący do załączania wzmacniacza (mute/standby), który można zastąpić mikroprzełącznikiem. Próby użycia transformatora do zasilania z prądu stałego są nieefektywne. Zaleca się dokładne zapoznanie się ze schematem wzmacniacza i rozważenie zakupu lub budowy odpowiedniej przetwornicy do uzyskania zasilania symetrycznego w warunkach samochodowych.
REKLAMA