logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Lifetec LT 1772 - Nagrzewający się tranzystor linii, możliwy trafopowielacz?

marcinus128 05 Cze 2003 22:52 1432 2
REKLAMA
  • #1 239435
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    mam problem :tranzystor od lini strasznie sie nagrzewa a poza tym nic sie nie dzieje lecz po dłuzszym czasie ten tranzystor zwiera i musze go wymienic , na radiatorze wraz z tranzystorem są 2 diody tez są ok ale sądze ze to one sie nagrzewaja a tem. przenosi sie na tranzystor i niejestem pewnien podmieniałem diody tranzystor i nic prosze o pomoc .czyzby był trafopowielacz walony>????
  • REKLAMA
  • #2 239575
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Trafopowielacz mało prawdopodobny.Musisz sprawdzić filtrację napięć zasilających.Szczególnie zasilanie obchylania H a przede wszystkim zasilanie stopnia sterującego bazę tranzystora odchylania H.(wyschnięte elektrolity).W driverze H przy zasilaniu nie bagatelizuj nawet elek o pojemności 0.47 czy 1u.Miałem monitory z takim objawem jak piszesz i był walnięty 1u(miał 0.1u) i tranzystor H regolarnie co jakiś czas padał.Tranzystory i diody jeżeli nie masz o lepszych parametrach najlepiej orginały)
  • #3 240210
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    chodzi o kondensatory elektrolityczne przed bazą tranzystora? ale je wymieniałem był tam jakis 47/63 i 1/63 czy moze myslisz ze to bedzie kondensator na zasilaniu ktory filtruje napiecie po generatorze na irf630? czy jakims takim mosfecie bo i tego sprawdziłem ale nie wymieniałem sprawdziłem tez kondensatory na kolektorze i na korekcji czy czasem nie sa jakos okopcone czy zgrzane ale nic ? jestem zrezygnowany ale spróbuje jeszcze po drobnym odpoczynku od tego Dzieki
REKLAMA