logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter, licznik - wyłączony wyświetlacz przebiegu km.

wojciech.nurzynski 23 Maj 2006 14:14 4916 14
REKLAMA
  • #1 2655227
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    Witam!

Problem wygląda następująco.
    Mam zegar Mercedes Sprinter 99r. z obrotomierzem
    nr MB0005421201, pamięć 93s46.
    Niechcący skasowałem oryginalną zawartość eeprom.
    Po kilku operacjach zapisu do pamięci znikneły wskazania.
    Można powiedzieć, że jest martwy.
    Miał ktoś już podobny problem?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2658730
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    podejrzewam jednak że źle zaprogramowałeś pamięć (jakim programatorem to robisz)
  • REKLAMA
  • #3 2659073
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Ta sie kończy grzebanie w liczniku szczególniwe wtedy jak sie nie wie co sie robi ...
  • REKLAMA
  • #4 2659160
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    ten programator to Acs elektronik ps32. Wsad był prawidłowy, zanim wszystko złorzę zawsze kilka razy sprawdzam. Teraz jakiego bym nie załadował to efekt jest taki sam. Po wylutowaniu cały czas zerowane są komórki z przebiegiem. Pozostałe są nie zmienione.
    Wiem co robię, "Kamyczek" forum jest do sugerowania rozwiązań, a nie prawienia morałów.
  • #5 2659251
    kamyczek
    Poziom 38  
    Dobra koleszko przebieg ma sumę kontrolna umiesz ja policzyć jak nie to tego nie zrobisz . wgraj oryginał bedzie ok . Zabezpieczenie przed lamerami żeby nie cofali liczników . Proste a skuteczne .
  • #6 2659593
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    wiem co to jest suma kontrolna, i wiem jak ją policzyć
  • #7 2659840
    kamyczek
    Poziom 38  
    Widać źle ja liczysz bo to objaw jej nieprawidłowego policzenia czarny lcd o kasujaca sie pamięć . Nie każdy program z netu działa jak powinien , bo nie sadzę żeby kolega ja liczył na piechotę ...
  • #8 2662365
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    ładowałem już różne wsady, które do tej pory działały bez zarzutu, nie przyjmuje żadnego
  • #10 2685421
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Wsady do pamieci nalezy miec orginalne, a po drugie po odczycje pamieci 93s46 sprawdziłes czy przypadkiem nie swap w stosunku do orginału (co nie ktore programatory tak robia w przypadku pamieci 93s46). Łatwo to sprawdzić po odczycje jak zapis km.
  • REKLAMA
  • #11 2688516
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    masz uszkodzoną pamięć.po wyjęciu pamięci powinno pokazywać same zera
  • #12 2691484
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    pamięć nie jest uszkodzona, nie ma swapu wszystko sprawdzałem i powinno być ok, przy uruchomieniu bez pamięci też nic się nie wyświetla
  • #13 2778909
    autoz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    mysle ze przebieg to nie problem bo jaw2ny
    natomiast byte swap tak
    no i czasami suma
  • #14 2782305
    wienio
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    A ja sądzę że tu moze być wina pamiatki ( fizycznie scalaka) albo zawieszonych portow co się zdaza w trakcie podlączania czegokolwiek do procka np. programatora , pamieci , nawet dotykania wyprowadzen procka grotem lutownicy - lek na to zawsze skuteczny - Weż niewielki kawalek folii aluminiowej i przylóż ją do wyprowadzeń procka ( gdy pamieć jest wlutowana a zawartość pamieci oryginalna ) tak by wszytkie nogi procka zostaly zwarte tą folia , po ok. 3-4 godzinach porty procka powinny sie odblokować ( po tym zabiegu ) i licznik powinien ożyć - mi to zawsze pomagalo jak nie to napisz będziemy szukać innej przyczyny.

Wienio
  • #15 2904606
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Witam! (po długiej przerwie)

W przyszłym tygodniu sprubuje jeszcze coś pokombinować.
    Dzięki "wienio" za sugestię sprubuję przerobić Twoją metodę.
    Poinformuję o efektach

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy licznika Mercedes Sprinter z 1999 roku wyposażonego w obrotomierz i pamięć EEPROM 93s46 (nr MB0005421201). Użytkownik przypadkowo skasował oryginalną zawartość pamięci EEPROM, co spowodowało zniknięcie wskazań przebiegu i wyłączenie wyświetlacza. Próby wgrania różnych wsadów, w tym oryginalnych, nie przyniosły efektu – pamięć jest zerowana po wylutowaniu, a wyświetlacz pozostaje czarny. Dyskusja wskazuje na konieczność prawidłowego obliczenia sumy kontrolnej przebiegu, która zabezpiecza przed cofnięciem licznika. Zwrócono uwagę na możliwe błędy programatora, byte swap w pamięci 93s46 oraz potencjalne uszkodzenia fizyczne pamięci lub zawieszenie portów procesora. Zaproponowano metodę odblokowania portów procesora przez zwarcie wyprowadzeń folią aluminiową na kilka godzin. Problem jest znany także na forach zagranicznych, gdzie występują identyczne objawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA