logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken P570SV 28 - poziomy pasek zamiast obrazu, czy naprawa się opłaca?

rasko 23 Maj 2006 18:53 1879 14
REKLAMA
  • #1 2656030
    rasko
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    W TV jak w temacie SuperPlanar 28" (jesli to ma znaczenie) zamiast obrazu jest tylko poziomy pasek, w którym "biegają" cieńsze kolorowe.
    Przez jakiś czas pomagało uderzenie w obudowę i obraz wracał.
    Ponieważ TV ma już sporo ponad 10 lat i waży naprawdę dużo mam pytanie:
    czy naprawa takiej usterki może być kosztowna?
    Ponoć jest to stara dobra niemiecka robota - ma super dźwięk (4 głośniki) , prawie płaski kineskop itp.
    Jednak zawiezienie go do serwisu będzie kłopotliwe a droga naprawa pewnie nieopłacalna.
    Pomóżcie rodacy ... ;-)

Dla zilustrowania załączam obrazek

Pozdrawiam
    Rasko
    Załączniki:
    • Telefunken P570SV 28 - poziomy pasek zamiast obrazu, czy naprawa się opłaca? 2006-05-23_ 002.jpg (90.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2656067
    bertosz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Odpowiedz może być tylko jedna a mianowicie tgz. zimne luty!!
    Wystarczy cyna i lutownica. W tym rodzaju chassis to normalne a będzie tego co nie miara, wystarczy przelutować płyte główna i tą pionową z prawej strony(patrząc od tyłu).
  • #3 2656104
    rasko
    Poziom 11  
    bertosz napisał:
    Witam. Odpowiedz może być tylko jedna a mianowicie tgz. zimne luty!!
    Wystarczy cyna i lutownica. W tym rodzaju chassis to normalne a będzie tego co nie miara, wystarczy przelutować płyte główna i tą pionową z prawej strony(patrząc od tyłu).

Czyli sugerujesz by go ratować.
    Moja żona ma do tego TV sentyment - służy już długo i wiernie, choć w tamtym roku padł transformator wysokiego napięcia i przekaźnik.
    Mam nadzieję, że koszty serwisu nie przekroczą wartości sprzętu ;-)
  • #4 2656241
    bertosz
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Niestety nie wiem jakie mogą być koszty w serwisie. Natomiast jeśli masz jakieś pojęcie o lutowaniu to zrobisz to sam, jedynie musisz uważać aby przypadkiem nie zrobić jakiegoś zwarcia.A co do TV to oprócz dobrego głosu maja jeszcze dobre kineskopy,dziś już się niestety takich nie produkuje.Pozdrawiam i życzę cierpliwości przy lutowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 2657150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2657180
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Zgadzam się z podpowiedziami kolegów, a dokładniej usterki należy szukać pod układem TEA 2029CV.
    Powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • #7 2657579
    rasko
    Poziom 11  
    rroman napisał:
    Witam!
    Zgadzam się z podpowiedziami kolegów, a dokładniej usterki należy szukać pod układem TEA 2029CV.
    Powodzenia.
    Pozdrawiam.

Dzieki za otuchę :-)
    Mam w takim razie prośbę o wskazanie mniej więcej miejsca, gdzie szukac tego układu - zdjęcie wnętrzności poniżej
    Jako inzynier chyba powinienem sobie poradzic ;-)
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Telefunken P570SV 28 - poziomy pasek zamiast obrazu, czy naprawa się opłaca? telefunken 001.jpg (187.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2658411
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    układ TEA2029 stoi w tym odbiorniku za modułem tele textu patrząc z góry na płytę, Sprawdż zimne luty i proponuje wymienić CE w/w odbiorniku przy tym układzie. W/w kondensatory mogą już niemieć swojej pojemności. Powodzenia Roman
    Załączniki:
    • Telefunken P570SV 28 - poziomy pasek zamiast obrazu, czy naprawa się opłaca? telefunken 001pokazuklad.JPG (107.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2659132
    rasko
    Poziom 11  
    roman4 napisał:
    układ TEA2029 stoi w tym odbiorniku za modułem tele textu patrząc z góry na płytę, Sprawdż zimne luty i proponuje wymienić CE w/w odbiorniku przy tym układzie. W/w kondensatory mogą już niemieć swojej pojemności. Powodzenia Roman

Dzięki za podpowiedź.
    Będę walczył.
    Pozdrawiam :-)

Dodano po 4 [godziny] 10 [minuty]:

No i po akcji ;-)
    Znalazłem zimny lut po wytrwałym opukiwaniu poszczególnych pinów podczas pracy TV.
    Faktycznie było to we wskazanej okolicy.
    Co prawda teraz ekran ma minimalne przebarwienie po lewej stronie - od zielonego u dołu po niebieski u góry, ale coś podejrzewam, że to już przerasta moje możliwości ;-)
  • #10 2660294
    telemechanika
    Poziom 19  
    Witam.Jak ma przebarwienia a nie było wcześniej to go wyłącz z sieci i po pięciu minutach włącz.Zadziała układ rozmagnesowywania i powinno być ok.
  • #11 2660442
    rasko
    Poziom 11  
    telemechanika napisał:
    Witam.Jak ma przebarwienia a nie było wcześniej to go wyłącz z sieci i po pięciu minutach włącz.Zadziała układ rozmagnesowywania i powinno być ok.

Już go wyłączyłem.
    Przebarwień wcześniej nie było, więc zobaczymy :wink:
  • #12 2660583
    rroman
    Poziom 29  
    Witam !
    Jeżeli to wyłącznie i ponowne załączenie tv nie pomoże to należy użyć pętli rozmagnesowującej i będzie ok.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 2660877
    roman4
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Witam sprawdż czy przy wyciąganiu płyty głównej z telewizora nie wysuneła się wtyczka od pętli rozmagnesowujacej. Pozdrawiam
  • #14 2661049
    rasko
    Poziom 11  
    rroman napisał:
    Witam !
    Jeżeli to wyłącznie i ponowne załączenie tv nie pomoże to należy użyć pętli rozmagnesowującej i będzie ok.
    Pozdrawiam.

Wyłączenie pomogło.
    TV śmiga jak nowy. :D
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
    Rasko
  • #15 3608909
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    KOCHANI pomozcie - wygrzebalem taki wlasnie post i mam nadzieje ze mi ktos pomoze

chodzi mi głownie o to ze nie moge zapamietac jakiegos kanalu na danym programie - basy soprany i strojenie zgubsza i precyzyjne dziala - praktycznie wszystko dziala tylko to jedno - po nacisnieciu przycisku programowanie - powinno sie nastawic dany kanal i potem tym samym co sie przywolal to strojenie , powinno sie wprowadzic do pamieci i w tym czasie zanika na 1sek. glos tak jak by wprowadzil i powinny sie zapalic 2poziome kreski na wyswietlaczu numerycznym i tego juz nie robi :(:(:( - a robil to 2 tyg.temu - tylko czesciej go uzywalem na DVD - ma super dzwiek i obraz i ostrosc jeszcze szkoda mi go troche na czesci - gdy go zawiozlem do babci to zaprogramowalem 4 programy a potem 5 i 6 z 10 razem wprowadzenia do pamieci

- zimnych lutow nie ma - podstawka wymieniona pod MDA2062 a pod procek przeczyszczona kontaktem - acha dwie pozome kreski zaswiecaja sie jak wprowadza do pamieci tylko jaskrawosc itp.basy itp vol. oprocz programow
    i moze to sie na cos przyda - MDA dalem do sreberka na 5 min. i wlozylem spowrotem i musialem ustawiac jaskrawosc od now i tp. ale do pamieci nie da rady - potem jeszcze raz tak zrobilem to odziwo mi pamieta te programy 4 co zaprogramowale juz na samym poczatku - prosze o pomoc - ps. Damian

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Telefunken P570SV 28 zamiast obrazu pojawia się poziomy pasek z kolorowymi przebiegami. Problem najczęściej wynika ze "zimnych lutów" na płycie głównej oraz na pionowej płytce z prawej strony urządzenia. Zaleca się przelutowanie tych miejsc, co jest typową usterką w tym chassis. Szczególną uwagę należy zwrócić na układ TEA2029CV, który znajduje się za modułem teletextu na płycie głównej. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w jego okolicy może być również wskazana, gdyż mogą one stracić pojemność. Po naprawie i przelutowaniu zimnych lutów obraz wrócił, choć pojawiły się minimalne przebarwienia, które można zlikwidować przez wyłączenie i ponowne włączenie telewizora lub zastosowanie pętli rozmagnesowującej. Naprawa jest opłacalna i możliwa do wykonania samodzielnie, jeśli posiada się podstawowe umiejętności lutowania. Telefunken P570SV 28 to solidny, niemiecki telewizor kineskopowy z dobrym dźwiękiem i wysoką jakością obrazu, co uzasadnia próbę naprawy mimo wieku urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA