logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie podłączyć CB radio 12V do akumulatora skutera – czy wystarczy bezpośrednio?

xajer 30 Lip 2012 22:49 1099 3
REKLAMA
  • #1 11159900
    xajer
    Poziom 2  
    Witam !
    Jeśli w złym dziale założyłem temat z góry przepraszam.

Ale przejdę do tematu. Otóż dostałem ostatnio jakieś tam CB Radyjko i chciałbym je podłączyć w skuterze. Posiadam tam akumulator 12V , A takie napięcie jest w gnieżdzie zapalniczki. I czy wystarczyło by uciąć poprostu ten wtyk co jest do gniazda i podłączyć dwa kable pod akumulator i powinno działać ? Czy może jest to trochę niebezpieczne że może coś spalić itp. ?

Dziękuje i czekam na odpowiedź !
  • REKLAMA
  • #2 11159941
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Powinien być bezpiecznik. Jeśli jest we wtyczce, to musisz przenieść go na kabel zasilania.
    Gdzie umocujesz antenę (problem przeciwwagi)? Czy będziesz to obsługiwał w czasie jazdy?
  • REKLAMA
  • #3 11160233
    xajer
    Poziom 2  
    Antena nie jest dość spora. Jest z tych mniejszych , także zmieści się do kufra , i raczej nie zamierzam używać tego podczas jazdy. Chciałbym mieć poprostu taki "bajer" :)

A wracając do tematu.
    Ten bezpiecznik to "muszę" przenieść czy "mogę" , bo jeden bezpiecznik mam ale w skuterze jak idzie z akumulatora bodajże do rozrusznika.
  • #4 11160270
    bartek 8118
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Jeśli nie chcesz mieć kiedyś problemów z instalacją - jak kiedyś zrobisz zwarcie to mrzesz uszkodzić akumulator to lepiej załóż na kablu ten bezpiecznik.
    A w czasie jazy możesz mieć słuchawkę i słuchać co nadają mobile.
REKLAMA