logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e34 - niedziałający obrotomierz i ekonomizer, problem z codiestecker hml087 8909

swan78 24 Maj 2006 14:10 5891 6
REKLAMA
  • #1 2658479
    swan78
    Poziom 2  
    Witam!
    Przewertowałem całe forum w poszukiwaniu podobnego licznika, ale nic nie znalazłem.
    Posiadam prosty licznik bez wyświetlacza, problemy zaczęły się jakiś czas temu a mianowicie nie działały obrotomierz i ekonomizer a czasami podczas jazdy załączały się lub wyłączały(taki stan był poprzedzany brakiem świecenia kontrolek inspekcji po załączeniu zapłonu).
    Wtedy zacząłem majstrować przy codiestecker, który jest w czarnej obudowie, a kość pamięci ma symbol hml087 8909. Po wyciągnięcu tej pamięci nie działały obrotomierz i ekonomizer a kontrolki inspekcji świeciły się na stałe(normalnie po uruchomieniu silnika gasną). Manipulowanie przy tym wsadzie dawało poprawę na parę godzin, podejrzewałem niekontakt na płytce codiestcker, więc poprawiłem wszystkie luty. Od tego momentu zegary zachowują się jakby nie było wsadu czyli na stałe się świecą kontrolki inspekcji no i oczywiście nie działa ekonomizer i obrotomierz. Zaznaczam, że inspekcja dobrze reaguje na kasowanie itd. Czy ktoś mógłby pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 2658574
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Skoro problem zaczął sie po zabawie z pamięcią to pewnie jej sprawka więc sprawdź dokładnie połączenia przy pamięci czy jest jej zasilanie ew wrzuć ją na programator i sprawdź czy ma poprawną zawartość,
  • REKLAMA
  • #3 2658605
    swan78
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie, z problemem walczę już długi czas i nie mam już pomysłów.
    Jeżeli chodzi o połączenia to przegwizdałem wszystko co możliwe także na płytce tej są wszytkie kontakty no i nie ma zwarć pomiędzy ścieżkami, co do sprawdzenia oprogramowania to w jaki sposób mogę sprawdzić czy jest ok? Zgrane oprogramowanie trzeba porównać od jakiegoś wzorca??
  • REKLAMA
  • #4 2661176
    Heroses
    Poziom 24  
    Na początek to wrzuć ja na programator i sprawdź czy wogóle działa.
    A później zaczniemy się zastanawiać nad poprawną zawartością.
  • REKLAMA
  • #5 2661341
    swan78
    Poziom 2  
    to też tak właśnie dziś zrobiłem wylutowałem cały układ i wrzuciłem na programator firmy leap electronic no i niestety krzyknęło mi że nie jest obsługiwany. Może podam wszytkie parametry tej kości. Od góry jest
    HML
    087
    8909
    Od spodu: 7257.
    Na czym to mogę odczytać? I jakim programem?
  • #6 2661936
    Heroses
    Poziom 24  
    Jeśli pamięć była w zielonym złączu to jest to: 24c02
    Jeśli w niebieskim 93c56
    Jeśli w brązowym 93c46
  • #7 2663085
    swan78
    Poziom 2  
    Tak wszystko się zgadza ale w teorii. Naczytałem się na forach polskich i zagranicznych o tych kolorach złącz o kolorach tylnej obudowy i jaka pamięć jest przypisana do koloru. Problem w tym, że u mnie do zegara dochodzą dwie wiązki przewodów jedno gniazdo jest niebieskie drugie żółte (w odróżnieniu do zegarów oferowanych na allegro rozmieszczone są one blisko skraju zegarów), gniazdo i obudowa codiestecker jest czarna. Także nic nie pasuje do teorii. Wiem tylko że zegary te, albo podobne były używane w e32.

Podsumowanie tematu

✨ W BMW e34 z prostym licznikiem bez wyświetlacza występuje problem z niedziałającym obrotomierzem i ekonomizerem oraz niestabilnym działaniem kontrolek inspekcji. Problemy pojawiły się po manipulacjach przy codiesteckerze w czarnej obudowie, zawierającym kość pamięci oznaczoną jako HML087 8909. Po wyjęciu pamięci obrotomierz i ekonomizer przestają działać, a kontrolki inspekcji świecą się stale. Próby poprawy lutów i sprawdzenia połączeń nie przyniosły trwałego efektu. Próba odczytu pamięci na programatorze Leap Electronic zakończyła się niepowodzeniem z powodu braku wsparcia dla kości. Wskazano, że w zależności od koloru złącza codiestecker może zawierać pamięci 24c02 (zielone), 93c56 (niebieskie) lub 93c46 (brązowe), jednak w tym przypadku kolorystyka i rozmieszczenie gniazd nie odpowiadają typowym schematom, co utrudnia identyfikację i diagnostykę. Zegary tego typu lub podobne były stosowane również w BMW e32.
REKLAMA