logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E30 - Niedziałający obrotomierz i ekonomizer, problem z inspekcją

arkadio666 20 Gru 2007 22:55 3582 5
REKLAMA
  • #1 4609193
    arkadio666
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Jakiś czas temu kupiłem auto - takie jak w temacie. I mam problem. Nie działa obrotomierz, ekonomizer a jak się potem okazało nie da się skasować inspekcji. Czy jedynym problemem mogą być zegary czy coś innego? Czy możliwe jest, że komputer nie podaje tych informacji? Jak narazie sprawdzałem połączenie cewka - komputer i komputer licznik i obwody są jednak nie wiem jeszcze czy zegary dostają sygnał z komputera. Jak zbadać kabel odpowiedzialny za obrotomierz i wchodzący w deskę. Ma mieć jakieś napięcie? Czy to będą wartości, których zwykły miernik nie wychwyci? Możliwe jest, że padł komputer a przynajmniej niektóre jego funkcje?
  • REKLAMA
  • #2 4609215
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    Zobacz czy są sprawne akumulatorki w tablicy
  • REKLAMA
  • #3 4609246
    arkadio666
    Poziom 10  
    Akumulatorki łądowałem bo miały 0.9V, potem gdy znów wyciągnąłem zegary okazało się że mają znów tyle samo. Chyba się nie ładują. A poza tym one nie odpowiadają za obrotomierz tylko za inspekcje.
  • REKLAMA
  • #4 4609252
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3918
    Odpowiadają za obrotomierz i ekonomizer
  • REKLAMA
  • #5 8588773
    white4x4
    Poziom 2  
    przyjaciele mam ten sam problem... nie działa mi obrotomież i ekonomizer, ani czujnik temp i paliwa.... a jak wyciągnołem zegary nie odłanczając kostek to nawet mi już licznik nie świeci i pewnie nie działa.... o co chodzi z tymi akumlatorkami ? gdzie to jest i co z tym robić ? licze na waszą pomoc...
  • #6 8709322
    rychu1982
    Poziom 2  
    akumulatorki są na płytce nie w samych zegarach tylko pod nimi tam gdzie są diody od inspecji powinny mieć 12- 13 v różnie piszą kij wie komu wierzyć . powiem ci ze na marne twoje szukanie w tym wielkim śmietniku jakim jest internet (w większości ludzie powiedzą ze nie umiesz korzystać z Google i podeśle ci kilka linków całkowicie niepotrzebnych) . sam mam problem z obrotomierzem i wskaźnikiem chwilowego zużycia paliwa w swojej e30 325i co do oświetlenia hym z tego co wiem jak będziesz wymieniał żarówki to wymień wszystkie co do zegarów szukaj zimnych lutów na tej właśnie płytce. jest tam jeszcze taka mała pierduła wpinana w nią trzeba sprawdzić czy gdzieś niema ów ww zimnych łutów czy ktoś wie gdzie szukać rozwiązania na ten problem skąd idzie sygnał do obrotomierza ? czy z cewki czy czujnika położenia wału albo jeszcze innego ustrojstwa a jak juz ktoś ma taka wiedzę czy podzieli się nią fajnie by było tak kroczek po kroczku bo zegary wyciągałem juz chyba ze 100 razy i każdy patent jest o kant dupy rozbić .
REKLAMA