logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410: Ciągłe wyświetlanie ładowanie baterii w toku bez ładowarki

w-11 25 Maj 2006 07:14 1365 13
  • #1 2660900
    w-11
    Poziom 11  
    telefon cały czas pokazuje (ładowanie baterii w toku) nawet jak nie jest podłączony ładowarka
  • #2 2660917
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    na samym początku zmień softa
  • #3 2660990
    w-11
    Poziom 11  
    Już próbowałem to samo (ładowanie baterii w toku) bez podłączenie ładowarki
  • #4 2661014
    matidanko6
    Poziom 27  
    czym go wgrywałeś i jakiego softa?
  • #6 2661689
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Jeśli solucja na która pokierował Cię morgan_exe ni epomoże a w 90 % pomaga to pozostaje wygerzanie/wymiana układu CHAPS. Po tym zabiegu już tel będzie sie ładował.

PS.

Zastanawia mnie dlaczego wszyscy tylko flashują??? Może pozbęde się HA, miernika, narzędzi serwisowych i kupie jeszcze po jednym BOXie i zaczne flashować skoro to na wszystkim pomaga.
    Przecież niektore usterki jak np ta opisywana tutaj to na 10000% usterka HW.
  • #7 2662357
    w-11
    Poziom 11  
    djmolo napisał:
    Jeśli solucja na która pokierował Cię morgan_exe ni epomoże a w 90 % pomaga to pozostaje wygerzanie/wymiana układu CHAPS. Po tym zabiegu już tel będzie sie ładował.

PS.

Zastanawia mnie dlaczego wszyscy tylko flashują??? Może pozbęde się HA, miernika, narzędzi serwisowych i kupie jeszcze po jednym BOXie i zaczne flashować skoro to na wszystkim pomaga.
    Przecież niektore usterki jak np ta opisywana tutaj to na 10000% usterka HW.

tak usterka hw przlutowałem i działa
  • #8 2662889
    jacek3210
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Bo to najprosciej napisac przeflashuj.
  • #9 2663485
    matidanko6
    Poziom 27  
    nie tylko ale najłatwiej jest zacząć od flashowania a jak to nie skutkuje to naprawa HW poza tym flashowanie nie kosztuje jak się ma sprzęt a podzwespoły HW trzeba kupić a rozczarowanie będzie jak się okaże że wymieniłem połowe podzespołów (prawie cały nowy telefon) a tu wina złego softa!!! nbaprawiam SW iHW i wiem że często SW jest przyczyną usterek!!!
  • #10 2663549
    djmolo
    Poziom 21  
    matidanko6 masz racje i ja też tak sądze. Jednak jest wiele usterek które są ewidetnie usterka HW. Zazwyczaj sie flashuje jednak niekiedy to jest zbyteczne tak jak w tym przypadku.
  • #11 2664053
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    @matidanko6: widze ze w HW zbyt duzo chyba nie robisz, wcale nei zawsze trzeba wymieniac czesci, czasami wystarczy tylko miernik i podciagnac zerwane sciezki albo tylko przegrzac/przekukowac jakies BGA. Niejedna usterka ma objawy typowe dla uszkodzenia HW wiec nie ma sensu zbytnio sie bawic w zmiane softu ktora i tak w 99% nic nie da ;)

pozdrawiam
  • #12 2664393
    matidanko6
    Poziom 27  
    zgadza się koledy macie racje, ale jak każdy wie (ten kto siedzi w tym fachu i w innych elektronicznych) czasami płatane nam są figle przez urządzenia które naprawiamy. dlatego ja zawsze zacztnam od tych żeczy najłatwiejszych. :)
  • #13 2664421
    djmolo
    Poziom 21  
    A czy przy podłączeniu do BOXa nokii dct-4 i wybraniu info pokaże Ci IMEI ?????????????? to też bedziesz liczyć na to że Ci flashowanie pomoże czy zaczniesz kombinować z UEMem ???

To często pomaga mam na myśli flashowanie jednak są usterki które na 10000% są z uszkodzenia HW.

Myśle że temat już wyczerpany, koledze Nokia ładuje więc można zamknąć .

Pozdarwiam
  • #14 2664459
    matidanko6
    Poziom 27  
    podzielam zdanko o zamknięciu tematu i koledze życzę powodzenia w innych naprawach :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że Nokia 3410 ciągle wyświetla komunikat "ładowanie baterii w toku" nawet bez podłączonej ładowarki. W dyskusji pojawiły się dwie główne hipotezy dotyczące przyczyny: uszkodzenie oprogramowania (softu) oraz usterka sprzętowa (HW). Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od próby przeflashowania telefonu, co jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem, jeśli posiada się odpowiedni sprzęt serwisowy. Jednak w przypadku braku efektu, problem najprawdopodobniej ma podłoże sprzętowe, takie jak uszkodzenie układu CHAPS lub przerwane ścieżki na płycie. Naprawa HW może wymagać przelutowania elementów, wygrzewania lub wymiany układów. Wskazano, że nie zawsze wymiana części jest konieczna – czasem wystarczy naprawa połączeń lub przegrzanie BGA. Dyskusja podkreśla, że choć flashowanie jest często pierwszym krokiem, to w tym przypadku usterka jest typowo sprzętowa i wymaga fizycznej naprawy. Po wykonaniu przelutowania problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA