logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy! Licznik mi sie zatrzymal jakies 6 miesiecy temu

krzysiekqq 25 Maj 2006 08:22 4701 15
REKLAMA
  • #1 2660995
    krzysiekqq
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Licznik mi sie zatrzymal jakies 6 miesiecy temu wczoraj zobazylem pogrzebalem w papierach i wyszlo mi ze po pomiarze doslownie 1kwh i padl!!!co mam zrobic???zglosic czy sami maja przyjechac i odkryc defekt nie mam pojecia co sie stalo i co z tym fantem zrobic.Maga mi kare dac???pomocy!!!!!!nic nie bylo majstrowane a on nie chodzi.AAA i jeszcze jedno wtedy byla jakas kontrola czy nie ma nielegalnego poboru mocy i czyms tam weszyli mogli uszkodzic licznik tym swoim przyzadem???
  • REKLAMA
  • #2 2661101
    Soohy_tm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jak Ci się licznik zatrzymał to ja bym się tylko cieszył:))) A tak poważnie... Jeżeli plomba jest cała to nie musisz się niczym przejmowac. Nawet nie musiałeś tego zauważyć:) A Niektórzy sobie sami zatrzymują tarcze liczników. Na allegro sprzedają magnesy neodymowe (jakiś czas temu było tego zatrzęsienie). Przykładasz taki magnes do licznika i licznik sie zatrzymuje:) Nie jest to karalne, bo nie ingerujesz w środek licznika (nie naruszasz plomby)... a co to kogo obchodzi co ty sobie na niego nakleiłeś:D W końcu producent powinien go zabezpieczyć przed takimi "włamami". Jednak jeśli już się zorientują, że "próbujesz poznać zasadę działania magnesów" etc. to przyjdą i założą Ci elektroniczny licznig siemensa. A na niego chyba nie ma rady...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2661118
    krzysiekqq
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    kurcze to juz ponad pol roku licznik nie byl kombinowany!!!plomby sa moze zostawie to jak jest i tyle.
  • #4 2661283
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Skocz na tą strone to się więcej dowiesz
    Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • REKLAMA
  • #5 2661309
    marbac
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Soohy_tm napisał:
    Nie jest to karalne, bo nie ingerujesz w środek licznika (nie naruszasz plomby)... a co to kogo obchodzi co ty sobie na niego nakleiłeś

To nie jest do końca prawdą.
  • #6 2661562
    Soohy_tm
    Poziom 15  
    marbac napisał:
    Soohy_tm napisał:
    Nie jest to karalne, bo nie ingerujesz w środek licznika (nie naruszasz plomby)... a co to kogo obchodzi co ty sobie na niego nakleiłeś

To nie jest do końca prawdą.

Nie napisałem, że to jest zgodne z prawem, tylko że nie mogą Ci za to nic zrobić. Oczywiście jest to NIELEGALNE, ale napisałem o tym w celach edukacyjnych:D
  • #7 2661608
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Soohy_tm napisał:

Nie napisałem, że to jest zgodne z prawem, tylko że nie mogą Ci za to nic zrobić.

Naprawde nie mogą ?? Pewnie że mogą !! Jak Ci udowodnia że ingerowałeś w działanie licznika z pomocą magnesu neodymowego to oskarżą Cię za nielegalny pobór energii i dostaniesz taka kare że......że bym Ci tego nie życzył :)

Poczytaj : http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7318&highlight=magnes
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=49294&highlight=magnesem#49294
    http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,2530831.html
  • REKLAMA
  • #8 2662766
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Bez paniki, zawsze mozesz powiedziec ze miales agregat pradotworczy i zniego brales prąd :)
  • #9 2662885
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    naustawiaj świeczek w domu, postaw rower z dynamem i na drzwiach napisz "precz z ZE" :D

jak się będą czepiać to powiesz że w ogóle nie korzystałeś z energii elektrycznej :D
  • #10 2663159
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To nie takie proste,Ze też nie jest bita w ciemię.Jak przeczytasz druk
    umowy z energetyką, to wiele rzeczy się dowiesz:
    -odbiorca ma obowiązek umożliwić dostęp do układu pomiarowego.
    -Ze ma obowiązek przynajmniej 1-raz w roku dokonać odczytu licznika.
    -Przy uszkodzeniach liczników rachunek jest wystawiany na podstawie
    średnich zużyć energii w poprzednich okresach rozliczeniowych lub,
    po wymianie licznika na nowy po odczycie kontrolnym do 2 m-cy
    [rachunek korekcyjny]
    -Ingerowanie w układ pomiarowy w celu zafałszowania wskazań lub
    zatrzymania licznika jest nielegalnym poborem energii,także pobieranie
    energii niezgodnie z umowa jest nielegalnym poborem.
    -Przykładanie magnesów jest traktowane jako odziaływanie obcym
    polem magnetycznym na ustrój licznika,w celu zakłócenia jego pracy.
    Piszesz ,że licznik sam się zatrzymał.Nie masz się czego obawiać.
    Możesz sam zgłosić do ZE o tym .Po pierwszym odczycie przez inkasenta
    i tak to wyjdzie.Problem będzie tylko z rachunkiem za prąd.
    Przy rachunkach korekcyjnych jeden traci drugi zyskuje.Im krótszy okres niesprawności licznika, tym mniejsze są błędy korekcyjne[odbiorca
    pobiera mniej lub więcej energii od średniej w tym okresie ,a rachunek
    jest wystawiony jako średnie wyliczone zużycie.
  • #11 2663984
    Soohy_tm
    Poziom 15  
    Do kolegi warbipower:
    Z całym szacunkiem, ale mój ojciec pracował kiedyś w ZE i mam tam wielu znajomych (teraz również w moim wieku:P ) i z ich opinii wynika, że ZE niewiele może zdziałać. Podobnie twierdzi Pan KSKRAK_Krystynz forum ISE.pl, który również pracował w ZE i to w dodatku przy licznikach:
    Cytat:
    Ja bym żadnej kary nie płacił i czekał do czasu gdy ZE wytoczy mi sprawę sądową. Gdyby ZE odciął mi dostawę energii, to wytoczyłbym im sprawę i żądał odszkodowania.
    Dlaczego tak myślę?
    1. Układ pomiarowy zakładał ZE i go odebrał.
    2. Plomby nieuszkodzone.
    3. Jeżeli licznik się zepsuł, to problem ZE i mogą jedynie doliczyć średnie zużycie energii.
    4. Jeżeli licznik wskazywał bieg jałowy a Kolega płacił rachunki, to ZE powinien oddać pieniądze wraz z odsetkami - jednak to jest mało realne.
    5. Od niedawna słyszymy o magnesach neodymowych ale to nie nasz problem lecz problem ZE.
    6. W sprawach sądowych ekspertyzę badania licznika może wydać tylko laboratorium posiadającym biegłego sądowego a nie jedna ze stron, w tym przypadku ZE.

Uważam, że w tym przypadku najlepiej będzie jak sam poszkodowany krzysiekqq wypowie się jak sprawa się zakończy. Ja sam nie oszukuję i osobiście nie znam nikogo kto by to robił, nie mniej jednak słyszałem o takich przypadkach nie tylko od kolegów z ZE.
  • #12 2664486
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 72
    witam odnosnie neodymów to nie jest tala prosta sprawa gdyż po "odklejeniu" magnesu pozostaja slady na obudowie a poza tym licznik ma tendencje do zliczania kWh nawet 14 krotnie wiecej po takiej operacji. laboratoria energetyki radza sobie z tym bardzo swietnie wiec nie jest trudno udowodnic kradzieży za pomoca neodyma.a kary nie sa takie małe :) pozdrawiam
  • #13 4510954
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Witam. Naliczą ci przeciętne zurzycie. i troche nazapas. I licznik wymienią. Tyle ci mogą zrobić. Jeżeli jest to licznik 3 fazowy. to sprawdż czy nie kręci ci z jednej fazy ,czy wogule.W Razie czego przełącz się na inna fazę.Czy on wogule choć trochę brzęczy. Czy jest cichutko.?Czasami jak piorun walnie w linję. To przepali cienkie uzwojenia w liczniku. I taka faza jest głucha. Czasami tarcza się zacina. To można go walnąc dlikatnie pięścią. Lub dorobić jakiś maleńki wibratoor. Niech go potrzęsie.To może ci się ruszy. Ale tak czy inaczej jeżeli inkasent stwierdzi. Ze spadło zurzycie prądu. to zaraz będzie kontrola.I ci go wymienią.Opisałem to oczywiściw tylko w celach edukacyjnych.
  • #14 4510962
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    I to sie nazywa odpowiedz po 1,5 roku. :) Do tego czasu licznik na pewno jest wymieniony. ZE jest dosc czuła na spadek zużycia prądu. U mnie jak rachunek spadł o 50% to od razu przyjechali na kontrole. Spadek był dość znaczący bo o około 350zł. Jednak to tylko dlatego iż zaprzestałem działalności gospodarczej
  • #15 4510967
    ZGG
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Własnie coś takiego miałem ostatnio.
  • #16 4511053
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    dokładnie , jak jest spadek poboru to odrazu przysyłają szpicla , ciekawe czy jak jest nagły wzrost to też kogoś przyślą ? ;-) znając życie to pewnie nie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Licznik energii elektrycznej zatrzymał się około 6 miesięcy temu po zarejestrowaniu minimalnego zużycia 1 kWh. Użytkownik nie ingerował w licznik, plomby są nienaruszone, a w tym czasie była kontrola pod kątem nielegalnego poboru energii. W dyskusji poruszono kwestie legalności i skutków zatrzymania licznika, w tym wpływ magnesów neodymowych, które mogą zatrzymać licznik, ale pozostawiają ślady i są wykrywalne przez laboratoria energetyki. W przypadku wykrycia ingerencji grożą kary za nielegalny pobór energii. Zwrócono uwagę, że zakład energetyczny (ZE) ma prawo do corocznego odczytu licznika, a przy uszkodzeniu licznika rozliczenie następuje na podstawie średniego zużycia z poprzednich okresów. W sytuacji zatrzymania licznika można zgłosić problem do ZE, który po kontroli wymieni licznik i wystawi korektę rachunku. Wskazano również, że uszkodzenia licznika mogą wynikać z przepięć lub awarii mechanicznych, a czasem tarcza licznika może się zaciąć i wymagać delikatnego poruszenia. W przypadku znacznego spadku zużycia energii ZE może przeprowadzić kontrolę i wymienić licznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA