logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K700i - nie działa joy w prawo i w dół, i klawisze 1,2,3

p_radzik_q 25 Maj 2006 17:35 1805 9
REKLAMA
  • #1 2662544
    p_radzik_q
    Poziom 2  
    Witam. Dostałem wczoraj se k700i, w którym nie działała klawiatura i joy. Złącze klawiatury to na płycie głównej wyczyściłem i zaczęła działać oprócz klawiszy 1,2,3 i lewy softkey. Joya też wymieniłem i działa ale tylko w lewo i w górę, a w prawo i w dół "ani rusz". Płytka klawiatury i joy napewno sprawne. Dodam jeszcze że nie idzie go wyłączyć, trzeba baterie wyjmować. Napięcie na wszystkich pinach joya jest 2,73 oprócz jednego w którym jest 0,01 tego co steruje w dół i odpowiada za przyciski 1,2,3 i lewy softkey. Miał może ktoś podobny problem? Czekam na propozycje!
  • REKLAMA
  • #2 2662613
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    to wymien lustro na nowe...

miałem tak pare razy ze nie pomagało podnisienie lustra tylko jego wymiana...

pozdrawiam leon.
  • #3 2662660
    p_radzik_q
    Poziom 2  
    Sprawdziłem teraz, to w takim punkciku przed lustrem, gdzie napięcie powinno być 2,73 (sprawdzałem na sprawnym k700) napięcia też nie ma. Także lustro chyba OK jest. . Wie ktoś może gdzie ta ścieżka idzie dalej?Dodam jeszcze, że jak wyłączy się podświetlenie LCD i klawiatury, to jeżeli klikne joyem w prwo czy w dół to podświetlenie się włącza.
  • REKLAMA
  • #4 2662825
    jacek3210
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mnie sie wydaje ze nie dochodzi jeden sygnal z procka. Grzanie HA a jak nie pomorze to podnies procka i sprawd czy jest przejscie do zlacza. Jak nie ma to drucik jak jest to procek lub kulka. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 2662879
    p_radzik_q
    Poziom 2  
    Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Procesor w se to ten największy scalak - rozumiem, tak? Tak jak w nokiach MAD? Gdzie mogę znaleźć serwisówkę do se k700i? Z góry dzięki za odpowiź!
  • #6 2662919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2662965
    p_radzik_q
    Poziom 2  
    kkarols16 napisał:
    wątpie czy nasz kolega ma sito do k700 :D

Zbędny post!!!:| Jak narazie to jeszcze go nie podnosze tylko pytam!
  • REKLAMA
  • #8 2802387
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Ja mam fona K700 z poodrywanymi pinami na joy-u dokładnie trzema. Wie ktoś gdzie te ścieszki idą. Jest jakiś schemacik?
    .
    .
    .
    Piny podpiąłem ścieżki prawdopodobnie też przewodzą. Zegarmistrzowska robota pod lupą pomogła tyle że mam problem podobny jak kolega p_radzik_q w pierwszym jego poście tyle że joy działa w prawo i na duł reszta bez zmian. Klawiaturę mam dobrą. Napięcia są wszędzie (2,73V) na Joyu oprócz jednej nużki gdzie jest 0.47V. Nie wiem czy mam się teraz kierować bo myślę że nie które piny nadal nie są połączone ze ścieżką a napięcie na nich jest poprzez przejście przez Joya. Czy to jest możliwe. Ma ktoś doświadczenie w naprawie tego typu usterki?
  • #9 2802445
    GsmDoctor
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    kkarols16 napisał:
    wątpie czy nasz kolega ma sito do k700 :D

A to niby dlaczego miałby nie mieć?? ja mam! Zadna to nowość
  • #10 3287831
    markol_86
    Poziom 11  
    odświeżam post. mam dokładnie taki sam problem
    p_radzik_q . moglibyscie jasniej o tym lusztrze jakieś fotki i jak jest koszt naprawy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K700i, w którym nie działają klawisze 1, 2, 3, lewy softkey oraz ruch joysticka w prawo i w dół. Po wyczyszczeniu złącza klawiatury i wymianie joysticka, działają tylko ruchy w lewo i w górę. Napięcie na pinach joysticka wynosi około 2,73 V, z wyjątkiem jednego pinu odpowiadającego za ruch w dół i przyciski 1, 2, 3, gdzie jest bliskie zeru (0,01 V). Podświetlenie LCD i klawiatury reaguje na ruch joysticka w prawo i w dół, mimo braku faktycznego działania tych kierunków. Podejrzewa się uszkodzenie ścieżki sygnałowej od procesora do złącza joysticka lub samego procesora. Wskazano na możliwość konieczności podgrzania lub wymiany procesora oraz sprawdzenia ciągłości ścieżek. Dyskusja porusza także temat tzw. "lustra" (prawdopodobnie elementu pośredniego lub taśmy) – jego wymiana była skuteczna w podobnych przypadkach, jednak w tym przypadku napięcie przed lustrem również jest nieobecne, co sugeruje uszkodzenie wcześniej w łańcuchu sygnałowym. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi schematów, napięć i naprawy uszkodzonych pinów joysticka, a także poszukują serwisówki do modelu K700i. Problem jest powtarzalny i dotyczy zarówno joysticka, jak i klawiatury, z podobnymi objawami napięciowymi i mechanicznymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA