logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Panasonic NV-SD235EE - błąd F04 po nagrywaniu, kaseta zablokowana

zasaniak 25 Maj 2006 19:58 7522 6
REKLAMA
  • #1 2663053
    zasaniak
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Pomocy!
    Na wyświetlaczu magnetowidu pojawił się napis" F04". Wiem, że to nr jakiejś usterki, bo ten typ wideo ma wewnątrz system samodiagnostyki. Mogę na moment zobaczyć na wyswietlaczu nr kanału oraz datę i natychmiast znika i świeci tylko F04. Stało się to chyba podczas nagrywania nocnego filmu, bo kaseta jest w środku.
    Pomóżcie!
  • REKLAMA
  • #2 2663129
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.
    Błąd F04 może świadczyć o uszkodzonym sprzęgle silnika ładowania. Konieczne jest zdemontowanie i dokładne oględziny tulejki sprzęgła.
    Czasami ten sam kod (F04) i przemiennie F13 lub F08 ( dokładnie nie pamiętam) jest wynikiem słabego styku w przełączniku funkcji. Przełącznik trzeba delikatnie rozebrać, przemyć np. kontakt 60 , lekko odgiąć styki ( szczotki zwierające) i ponownie złożyć.
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 2665110
    zasaniak
    Poziom 14  
    Dzięki Ci Mariuszu! Ale powiedz mi czy ja jako elektronik hobbysta, a z zawodu prawnik, mogę się do tego sam zabrać? Umysłu scisłego ( technicznego ) nigdy mi nie brakowało. To od czego mam zacząć?
  • REKLAMA
  • #4 2665201
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Mariusz Ch. napisał:
    Konieczne jest zdemontowanie i dokładne oględziny tulejki sprzęgła.

Tulejka pęka w mechaniźmie K natomiast tutaj, w mechaniźmie Z, jest inne rozwiązanie sprzęgła silnika ładowania.
    zasaniak napisał:
    czy ja jako elektronik hobbysta, a z zawodu prawnik, mogę się do tego sam zabrać?

Osobiście bym odradzał, ale decyzja należy do właściciela.
  • REKLAMA
  • #5 2665308
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Ja też nie zajmuję się profesjonalnie naprawą sprzętu RTV, ale około 1000 sztuk z pełnej gamy asortymentu naprawiłem. W tym magnetowidzie mogę mylić mechanizmy.

W pierwszej kolejności sprawdź czy przyczyna zablokowania mechanizmu nie leży po stronie taśmy. Jeśli tor prowadzenia nie był dawno czyszczony to możliwe jest , że taśma zaczepiła o jakiś element. Zdemontuj obudowę i sprawdź. Jeśli nigdy tego nie robiłeś i chciałbyś w dalszym ciągu korzystać z tego magnetowidu (:D) to pozostaje serwis. Mechanika jest precyzyjna i trzeba zawsze uważać na położenie wskaźników ( otwory,wcięcia, zaznaczone zęby) przy ustawianiu danej pozycji np. spoczynkowej STOP lub STOP1.

Sprawdzić możesz stan pasków. W przypadku wyciągniętych wymień.
    Pzdr.
  • #6 2667145
    Waldamer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witaj zasaniak,
    otóz w instrukcji VCR Panasonica jest napisane jednoznacznie: błąd F 04 - sprzęt należy dostarczyć do puntu naprawy RTV. Domyślanie się, że może być to np tulejka sprzęgła itp jest błędną drogą. Miałem to samo w NV-SD 450 - rozebrałem obudowę i okazało się, że zablokowała się taśma. Po wyciągnięciu resztek taśmy z flaków magnetowidu - komunikat przestał się pojawiać i było już OK.
    Wg producentów sprzętu Panasonic komunikat na wyświetlaczu "F 04" oznacza zawsze to samo bez względu na rodzaj usterki - najkrótszą drogą skierować się z ich sprzętem do serwisu RTV. Najlepiej autoryzowanego. No cóż, tak najłatwiej.
    Pozdrawiam
  • #7 2667811
    zasaniak
    Poziom 14  
    Dziękuję serdecznie wszystkim.
    Zrobiłem tak jak mi radził Waldemar, choć wcześniej odkręciłem cztery wkręty, ale niczego nie zobaczyłem za wyjątkiem tego, że pozacierały się trybiki od silniczka , taki ślimakowy, więc nic tu po mnie.
    Hi !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W magnetowidzie Panasonic NV-SD235EE pojawił się błąd F04, który wskazuje na usterkę związaną z mechanizmem ładowania kasety. Kod F04 może oznaczać uszkodzenie sprzęgła silnika ładowania lub problemy ze stykiem w przełączniku funkcji. Zaleca się demontaż i kontrolę tulejki sprzęgła oraz ewentualne oczyszczenie i korektę styków przełącznika. Inną możliwą przyczyną jest zablokowanie taśmy w mechanizmie, co wymaga sprawdzenia toru prowadzenia taśmy i stanu pasków napędowych. Producent Panasonic w instrukcji zaleca w przypadku błędu F04 skierowanie urządzenia do autoryzowanego serwisu RTV, gdyż usterka może wymagać profesjonalnej naprawy. W praktyce zdarza się, że usunięcie zablokowanej taśmy usuwa błąd, jednak mechanika magnetowidu jest precyzyjna i naprawa wymaga ostrożności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA