logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna końcówka mocy do wzmacniacza Unitra PW8010 - co zmienić?

fish555 26 Maj 2006 21:33 2180 5
REKLAMA
  • #1 2666889
    fish555
    Poziom 11  
    Chciałbym sie dowiedzieć jaką końcówkę mogę włożyć maksymalnie do wzmacniacza Unitry PW 8010 i co jeszcze muszę zmienić i gdzie mogę dostać taką końcówkę?? Narzazie jest w nim końcówka 2x35W
  • REKLAMA
  • #2 2667182
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    A po co chcesz wymieniać końcówke mocy??
  • REKLAMA
  • #3 2667200
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    a co chcesz osiągnąć?

Nie wiem czy wiesz, ale końcówka to nie jest czarne pudełko, które wkłada się do wzmacniacza jak klocki lego. Zmiana końcówki na inną to troche więcej zabawy - coś nią przecież steruje, jest zasilacz projektowany do danego układu itp.
    Najczęściej wymiana końcówki sprowadza się do wymienienia większości wnętrzności wzmacniacza. Zabawa niezbyt opłacalna, gdyż za połowe włożonych środków można kupić coś dużo lepszego np. na allegro.
    Jeżeli nie masz o tym pojęcia może lepiej zostawić wzmacniacz w takim stanie w jakim jest.
  • REKLAMA
  • #4 2667220
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A po za tym ograniczenie wprowadza wydajność trafa zasilajacego i samego zasilacza. A w ta obudowę nic większego nie włożysz.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #5 2667629
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Jeżeli uzyskałeś 2×35 W zasługujesz na Nobla za perpetuum mobile.
    A tak poważnie to nie szalej z końcówkami bo syreny na mercedesa
    i tak nie przerobisz. Buduj wzmacniacz od początku.
  • #6 2667754
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    fish555 napisał:
    Chciałbym sie dowiedzieć jaką końcówkę mogę włożyć maksymalnie do wzmacniacza Unitry PW 8010 i co jeszcze muszę zmienić i gdzie mogę dostać taką końcówkę?? Narzazie jest w nim końcówka 2x35W

Witam! Musisz wiedzieć, że w zasadzie moc nie bierze się z samej końcówki, tylko z zasilacza to on decyduje o mocy, a sama końcówka musi podołać tej mocy, bo w przeciwnym wypadku się po prostu spali. Więc jeżeli chodzi Ci o podniesienie mocy, to musisz uderzyć w zasilacz i końcówkę mocy, a to już są koszy i nie zawsze się to opłaca, tak jak Koledzy Piszą. Dojdzie do tego jeszcze odprowadzenie większego ciepła, co pociąga za sobą, konieczność zwiększenia radiatorów, albo zastosowanie chłodzenia wymuszonego przez wentylatory, wiec przed podjęciem takiej decyzji trzeba się mocno zastanowić, czy skórka warta za wyprawkę.
    Pozdrawiam
REKLAMA