Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kopiarka XEROX - wyrzuca białe kartki

ostag 29 Maj 2006 15:00 1715 18
  • #1 29 Maj 2006 15:00
    ostag
    Poziom 18  

    Mam problem z w/w kopiarką, wyrzuca białe kartki, nie czuje też chcrakterystycznego zapachu - wydaje mi się iż brak jest wysokiego napięcia. Mam manual po rosyjsku, ale tam nie ma szczegółowych schematów, tylko niektóre obwody. Z pomiarów wynika iż do modułu HVPS dochodzi napięcie 20 V zamiast 24. Elektrolity w zasilaczu wymienione. Czy to napięcie jest za niskie czy tak ma być? Czy BIAS CONTROL SIGNAL to sygnał jasności kopii ustawiony na suwaku? Jakie WN ma być za HVPS ?? Może jakieś sugestie co do sposobu naprawy?? Pozdrawiam Grzesiek

    0 18
  • #2 29 Maj 2006 15:04
    drebin
    Poziom 27  

    Witam. Wypadało by podać model kopiarki bo xeroxów jest co najmniej kilkadziesiąt różnych modeli:)

    0
  • #4 29 Maj 2006 15:15
    KRZYBA

    Poziom 12  

    Najpierw sprawdż kostki na elektrodzie górnej i dolnej. Lubią dostawać przebicia w takim miejscu że gołym okiem tego nie zobaczysz. Wymienił bym też korotrony na pozłacane.

    0
  • #5 29 Maj 2006 15:54
    ostag
    Poziom 18  

    kostki wyglądają ok, jak je sprawdzić - omomierz to za mało, chyba by było słychać i czuć jakby były perzebite. A coś bliżej na temat korotronu - to moja pierwsza kopiarka. I ponawiam pytanie o WN, ile powinno być na poszczególnych elektrodach??

    0
  • #6 29 Maj 2006 16:57
    drebin
    Poziom 27  

    Witam ponownie. Przy pierwszym kontakcie miernika z napięciem elektrody i możesz go czasami załatwić na amen. Napięcia na elektrodach mierzy się za pomocą dodatkowej sondy indukcyjnej. Najłatwiej sprawdzić czy elektroda ma przebicie wyjmując ją z kopiarki, i włączając kopiarkę bez niej, reszta elektrod powinna pracować i słychać "pisk".

    0
  • #7 29 Maj 2006 17:01
    KRZYBA

    Poziom 12  

    Nie mam prz sobie teraz instrukcji ale co do sprawdzenia bloku HVPS to wejdż w kody (główny włącznik i 0) i wpisz 9 start 1 start (diagnostykaHVPS). Gdy włączy się HVPS będziesz słyszał delikatny pisk

    0
  • Pomocny post
    #9 29 Maj 2006 22:49
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Witam, jeśli nie ma 24 V to pierwsze co wywala to komunikat błędu skanera, (silnik na 24V). Jesli kopiarka pracuje, to proponuje wyjąć elektrode dolną, i puścić kopie, jak zatnie, to sprawdzić obraz na bębnie. Jeżeli jest prawidłowy to przyjrzeć się dokładnie elektrodzie. Jeżeli na bębnie nic nie widać, to proponuje najpierw zdozować kopiarkę (te maszyny mają tendecje do wyjaławiania się z toneru). Wcisnąć żólty przycisk (widoczny w prawym górnym rogu po otorzeniu przedniej klapy). i zamknąc klapę - kopiarka zacznie mieszać, przez około 2 min. jeśli będzie minimalna poprawa to procedurę powtórzyć 2-3 razy. Jeżeli to nic n ie da, to pozostaje jeszcze elektroda górna, albo w ostateczności HVPS,ale jeśli słychać pisk na teście, to jest raczej dobry. Aha, jeszcze jedna najbardziejbanalna przyczyna, po prostu odsunięta wywoływaczka, sprawdż czy dżwignia dosuwająca(widoczna po otwarciu klapy z prawej strony - płaska, jest w pozycji poziomej, jeżeli nie to otwórz kopiarke do góry i przekręć dźwignię w pozycje poziomą, następnie zamknij maszynę i koniec.
    Napisz co zaobserwowałeś w stosunku do moich wskazówek.
    Pozdrawiam horse

    0
  • #10 31 Maj 2006 17:59
    ostag
    Poziom 18  

    Dzięki horse667, pomógł żółty przycisk, ale pojawił się następny problem - strasznie brudzi kopie. To co ma być czarne jest ok, ale to co ma być białe jest w kreseczki podobne do opiłków żelaza na kartce z magnesem od spodu. Jak potrzeba to wrzucę skan. Wydaje mi się iż prawidłowo reaguje na zmianę jasności na panelu. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

    0
  • #11 31 Maj 2006 20:25
    drebin
    Poziom 27  

    Prawdopodobnie może być niewłaściwy toner skoro wywala developer albo złe napięcie HVPS

    0
  • #13 01 Cze 2006 09:09
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki

    Zavznę od podstawowego pytania, czy wyczyściłeś, optykę. HVPS-u nie dotykaj, szczególnie jeżeli jest dziewiczy. Może przesadziłeś, z dozowaniem i trzeba ją teraz wyjałowić. Te "opiłki", są luźne, czy wprasowane?
    pozdrawiam horse

    0
  • #14 01 Cze 2006 17:27
    ostag
    Poziom 18  

    W dużym stopniu pomogło dokładne, kilkunastokrotne czyszczenie całej drogi papieru. W załączniku zdjęcie fragmentu strony z defektem, który pozostał. Wydaje mi się iż nie będzie to optyka, bo smugi widać tylko na kawałku strony. Zaobserwowałem też że bęben jest zdarty w jednym miejscu i czasami zostawi kropkę o średnicy ok 3 mm - jeśli ktoś miałby takowy za rozsądne pieniążki to chętnie zanabęde.

    Sorki, pomyliłem pliki - ten jest mniejszy i bez prowizji.

    0
  • #15 17 Wrz 2006 11:42
    logo2
    Poziom 14  

    Dołożę swoje pytanie.
    Co oznacza błąd E220 w kopiarce - Xerox 5815?

    A.T.

    0
  • #16 17 Wrz 2006 20:22
    drebin
    Poziom 27  

    Witam ostag. Sprawdź czy bęben jest czysty, moim zdaniem to wina listwy czyszczącej.

    0
  • #17 08 Paź 2007 23:06
    tjelektronik
    Poziom 10  

    W kopiarkach xerox nie występuje błąd E 220-to raczej w canonach

    0
  • #18 09 Paź 2007 19:17
    anty35
    Poziom 26  

    To brudzenie na kopii to wina listwy czyszczącej do wymiany, spróbuj umyć bęben i po pudrować jeśli się będzie powtarzać to brudzenie to już wiesz co do wymiany.

    0
  • #19 09 Paź 2007 19:36
    drebin
    Poziom 27  

    Panowie. To temat z maja 2006!!! Nie sądzę aby klient tyle czekał na odpowiedź.

    -1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo