logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Altivar 31. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Tomasz Antkowiak 29 Maj 2006 17:23 6402 9
REKLAMA
  • #1 2676159
    Tomasz Antkowiak
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam! Dostalem wlasnie od naszego firmowego elektryka cynk ze ma klopot z uruchoeiniem wspomnianego falownika. Jutro chce sie temu przyjrzec - moze jest cos na co warto zwrocic uwage szczegolna? Z tego co mi zdarzyl przekazac to falownik dziala ale nie daje nic na wyjsciu. Mam juz manuala i wieczorem sobie poczytam, ale gdyby ktos mial jakies wskazowki to tez chetnie zerkne.

Dziekuje serdecznie i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2677111
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Falownik jeśli juz wcześniej pracował, to powinien być sparametryzowany (nastawy nie powinny "wyparować"). Gdyby zginęły, to dostępna jest funkcja "Auto-tuning" doboru nastaw.
    Radzę zwrócić uwagę na dostępność sygnałów sterujących, czy przypadkiem nie ma jakiejś blokady.
    Inna sprawa to sposób sterowania falownikiem. Przebiega on za sprawą sieci przemysłowej, czy bezpośrednio po stronie elektrycznej (sygnały I/O). Tam najprawdopodobniej trzeba szukać przyczyny kłopotów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2679375
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Witam,
    a podłączył go do silnika? - boz opisuzrozumiałem że mierzył go miernikiem... może nie uszkodził jeszcze falownika
    jeśli mierzył to jakim miernikiem - musimieć trueRMS

Pierwsza zasada - najpierw się czyta Manuala, a potem się podłącza i uruchamia.

Jaki to Altivar31? z potencjometrem, czy bez?
    jeśli bez to podłącz potencjometr do regulacji prędkości lub zadaj częstotliwość cyfrowo( zaprogramowany zacisk)
    a start, np: 24V ----> LI1 - start
    sprawdź parametry fabryczne czasów i częstotliwości,zabezpieczenie nadprądowe, podłącz silniki i powinien ruszyć
  • #4 2686544
    Tomasz Antkowiak
    Poziom 12  
    Falownik z tego co wiem byl podlaczany z silnikiem (0,7 KW). na chwile obecna po zalaczeniu podaje komunikat bledu "OPF" - tak jakby brakowalo ktorejs z fas silnika. Atlivar 31 (HU30NY) bez potencjometra.
  • #5 2699530
    Raaf
    Poziom 22  
    PEewnie doczytałeś się już manuala, jeśli nie to spróbuj:
    Załączniki:
    • Falownik Altivar 31. Na co zwrócić szczególną uwagę? a31.JPG (56.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2709923
    Raaf
    Poziom 22  
    To: Tomasz Antkowiak - nie podałeś adresu :)
    załączam manuala altivar 31 tutaj.
    mam też altivar 31C i H -jak trzeba :)
    Załączniki:
    • Altivar_31_instr_programowania.pdf (824.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2709960
    Tomasz Antkowiak
    Poziom 12  
    Dziekuje serdecznie :)
  • REKLAMA
  • #9 9944802
    Waldi.g
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam jeżeli można, to podłączę się do tematu i zapytam o kod , który mi wyskakuje na wyświetlaczu tj. (CrF) . Dokładny typ falownika to Altivar 31 / ATV31H073M2A. Nie posiadam żadnej dokumentacji, może szanowne grono kolegów mi coś na ten temat podpowie. W efekcie wystąpienia tego błędu nie załącza się silnik . Z góry dziękuje za podpowiedz.
  • #10 9944873
    Pritend
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Jest to bład wstępnego ładowania kondensatora - tak wynika z instrukcji. Instrukcję programowania tych falowników umieścił kolega Raaf. Strona 66 w tej instrukcji oraz strona 69. Producent zaleca przy tym błedzie wymianę przemiennika na inny

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem falownika Altivar 31 (model HU30NY) bez potencjometru, podłączonego do silnika 0,7 kW. Użytkownik zgłasza, że falownik działa, lecz nie daje sygnału na wyjściu, a na wyświetlaczu pojawia się błąd "OPF", sugerujący brak jednej z faz silnika. Zalecane jest sprawdzenie sygnałów sterujących (I/O lub sieć przemysłowa), obecności blokad oraz poprawności podłączenia silnika. Wskazano, że parametry falownika powinny być zachowane, a w razie potrzeby można użyć funkcji auto-tuningu do doboru nastaw. W przypadku braku potencjometru, regulację prędkości należy realizować cyfrowo lub przez podłączenie potencjometru do odpowiedniego wejścia. Dodatkowo pojawiła się informacja o błędzie "CrF" w modelu Altivar 31 / ATV31H073M2A, który oznacza problem z wstępnym ładowaniem kondensatora i według instrukcji producenta wymaga wymiany falownika. W dyskusji podkreślono konieczność dokładnego zapoznania się z manualem przed uruchomieniem oraz zwrócenia uwagi na parametry fabryczne, zabezpieczenia nadprądowe i prawidłowe podłączenie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA