logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III - Brak iskry po montażu alarmu z odcięciem zapłonu, co sprawdzić?

hadwao 31 Maj 2006 14:07 5921 8
  • #1 2682473
    hadwao
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam pytanko.

Wczoraj golfik jeździł tak jak powinien. Dzisiaj jednak nie chciał juz odpalić. Rozrusznik kręci, kable, kopułka, świece i cewka były wymieniane. Odłączyłem kabel od cewki i po zakręceniu nie pojawiła sie iskra. Rozrusznik kręcił, ale samochód nie zapalił. Tak samo było na zapasowej cewce. Silnik kręcił, ale iskry z kabla nie było. Ostatnio facet zakładał mi alarm z odcięciem zapłonu. To możliwe że coś się już popsułe? Jak tak to co to mogło być i jak się tej awarii pozbyć? Alarm działa normalnie, tyle tylko, że nie moge furaka odpalić. Może ktoś mi wytłumaczy jak działa odcięcie - nie podaje napięcia do cewki? Bo wtedy by sie wszystko zgadzało... bo z cewki nie ma iskry.

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Regulamin pkt 10.9 - popraw temat! <Błażej>
  • #2 2682690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2682775
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Wszystko zależy od inwecji twórczej zakładającego, skontaktój się z osobą montującą alarm i bedziesz wiedział na 100% na jakiej zasadzie działa "odcięcie zapłonu" Zawsze istnieje możliwość takiego układu w prosty sposób.
  • #4 2683423
    utas1
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Halo przyczyna moze byc inna, mechaniczna, a dokladnie chodzi o to ze mogl ci sie urwac palec od rozdzielacza zaplonu, i wtedy bedzie wszystko procz iskry na swiecach, wymontuj i sprawdz to 5min roboty.
  • #5 2684538
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Przyczyn może być więcej. Ot przykład z życia. Szukałem iskry, tak jak koledzy. A tu zerwany pasek rozrządu. Też to warto sprawdzić. PZDR.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #6 2687743
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Tak jak koledzy radzą sprawdż czy wszystko się kręci , jeżeli mechanicznie wszystko OK , udaj się do fachowca od alarmu , tam może być problem . Pozdrawiam
  • #7 2694963
    sobi2004
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Hej! Ja ma zrobione w moim Golfie odcięcie zapłonu własnej konstrukcji i działa rewelacyjnie..Sprawdź kopułkę z przekążnikami i bezpiecznikami moze gościu wstawił tam jakieś obce ogniwo powodujące obejście i odcięcie prądu ..a najlepiej tak jak koledzy skontaktuj się z fachowcem od alarmów...trudno jest w tej chwili coś doradzić gdybyś bardziej opisał instalację alarmową i immobilaiser to łatwiej jest udzielić ci pomocy..a tak to moze być wszystko jak to mówią koledzy..pozdrawiam
  • #8 4072975
    sasiade
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    mam ten sam problem,na desce rozdzielczej wszysko swieci rozrusznik dziala jednak niechce odpali niewiem jaka moze byc tego przyczyna czyz by bylo odciecie zaplonu jednbak nikt niegrzebał nic przy nim,mam tez taką akce ghdy jade samochode na stałych obrotak potrafi mi zgasnąc i przez dl;uga chwile nie odpalic mam vw golf III 1.4 93 rok pomózcie jesli mieliscie taki przypadek pozdrawiam.
  • #9 4073389
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2451
    Modół zaplonowy lubi fixowac w tych golfikach, a jesli nie ma iskry to sprawdz czy dochodzi do niego zasilanie, a jest to jednopunkt to sprawdz czy przychadza impulsy z czyjnika polozenia walu, jesli masz miernik to sprawdz napiecie z czujnika jak krecisz powinno byc kolo 300 mv

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Volkswagena Golfa III zgłasza brak iskry po montażu alarmu z funkcją odcięcia zapłonu. Rozrusznik działa, ale mimo wymiany kabli, kopułki, świec i cewek, nie pojawia się iskra na kablu cewki. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z działania alarmu, który odcina zasilanie cewki zapłonowej, co jest typowe dla funkcji odcięcia zapłonu. Zaleca się kontakt z instalatorem alarmu w celu weryfikacji schematu podłączenia i działania układu odcięcia. Ponadto wskazano możliwe przyczyny mechaniczne braku iskry, takie jak uszkodzony palec rozdzielacza zapłonu lub zerwany pasek rozrządu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia modułu zapłonowego, zasilania do niego oraz impulsów z czujnika położenia wału korbowego, które powinny generować napięcie około 300 mV podczas kręcenia silnikiem. Wskazówki obejmują kontrolę stanu kopułki, bezpieczników oraz instalacji alarmowej, a także konsultację z fachowcem od systemów alarmowych i immobilizerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA