logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana układu BGA prośba o pomoc (montaż demontaż).

sprysio 31 Maj 2006 20:38 2872 15
REKLAMA
  • #1 2683857
    sprysio
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie.

Poszukuję osoby, która miałaby chwilkę czasu na wykonanie usługi polegającej na wylutowaniu i wlutowaniu układu BGA w telefoniku. Chciałem zrobić prezent żonce i podarować jej telefonik, ale w trakcie użytkowania zaczęły się problemy. Strasznie ciężko idzie mu zalogowanie do sieci a jeżeli już mu się to uda czasami nie da się z niego zadzwonić lub jest niedostępny. Pytałem kolegów na tym forum i radzono mi, aby pokombinować coś z anteną, jednak chyba nie tutaj leży problem. Prawdopodobnie padła końcówka mocy (RF 3140). Nie jest to specjalnie drogi układ jednak technologia montażu (BGA) leży poza moimi umiejętnościami jak i posiadanym warsztatem. Czy miałby ktoś ochotę na zajęcie się takim problemikiem? Jeżeli tak to proszę o kontakt i oczywiście cenę takiej usługi (w sumie zastanawiam się czy nie taniej będzie kupić "chodzący", trzeba jeszcze zainwestować w nową tasiemkę, oprogramowanie itd.). Zapomniałem, moja "padlina" to Samsung SGH E700.
    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedz.

Jacek
  • REKLAMA
  • #2 2683941
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    Lepiej zastanów się nad kupnem jakiegoś fona, bo wymiana układu nie była by kosztowna ale czy to jest właśnie wina tego układu? Natomiast wymiana taśmy to już jest wyższa szkoła jazdy i dzisiaj odesłałem klienta z taką usterką, jeżeli już to wymienia się kompletny LCD który troche kosztuje.
    pozdr
  • #3 2684087
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    RF3140 to nie BGA.
    co do tasiemki to nie oplaca sie. roboty bardzo duzo i zdaza sie ze nie chodzi potem wszytsko.
    orginalny lcd z tasma to koszt 200 lub nawet wiecej.

odpusc
  • REKLAMA
  • #4 2684177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2684699
    sprysio
    Poziom 11  
    Piękne dzięki za odpowiedzi :)
    W sumie nie jestem przekonany w 100% czy to jest żeczywiście ten układzik, ale objawy na to mi wskazują (tak jak pisałem wcześniej problemy z zasięgiem). Chcę wyeliminować poszczególne możliwe (o ile się oczywiście nie mylę) usterki poczynając od najmniej kosztownych: antena raczej jest ok, teraz kolej na RF-ka a w kolejce zmiana softu nie wiem jak u Was taka przyjemnośc kosztuje ale mnie chciano "skasować" na 80zł a potem... pozostaje chyba tylko wosk wylać :). Co do tasiemki to wiem jak to boli. Robiłem ten telefon wcześniej. Udało mi się ładnie i pięknie przełożyć na nową tasiemkę paskudniejszego do "roboty" wyświetlacz ale ostatecznie padłem na dechy :) Generalnie nie jest z nią tak źle, wszystko "świeci" jak trzeba, padł tylko aparat i dla tego wspominałem o tasiemce (a może to tylko aparat, nie taśma echhh). Co do tego układu (RF3140) napisałem, że w technologii BGA tak mi się wydawało, SMD to nie jest bo ma łapki pod brzuszkiem schowane :) :) więc chyba coś innego, ale i tak nie wiem jak się za to zabrać. A może macie koledzy jakieś inne pomysły co to tego nieszczęsnego zasięgu? W sumie telefonik.... prawie sprawny :) Sorki za moje przydługie wywody :)

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 2684791
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2685132
    sprysio
    Poziom 11  
    Mieszkam w okolicach Lublina. Echhh chyba jedna pójdzie jako dawca narządów. Trudno. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

pozdr

Jacek

Dodano po 5 [minuty]:

...ale gdyby ktoś miał "jakiegoś pomysła" czego się czepić to proszę o radę.

Jacek
  • REKLAMA
  • #8 2685189
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jesli chodzi o soft to zmienisz sam jedynie kabelek na coma potrzebny i wtedy mozna powiedziec czy to jest wina ze masz brak zasiegu .Odnosnie tasmy to lutuje to za 100 zł z własna tasma .Jesli masz jakies pytanie to pisz na pw
  • #9 2685203
    sprysio
    Poziom 11  
    W sumie właśnie chciałem zacząć od wymiany softu (mam oprogramowanie oraz właściwy "wsad", brakuje mi kabelka) ale jak pisałem wcześniej zabili mnie ceną w serwisie. A tak przy okazji... ile kosztuje u Was taka usługa?

pozd

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

Aaaaaa mam skubańca!!!! Okazało się, że nawaliła antenka a dokładnie pęknięta było ścieżka łącząca pole styku anteny z dalszą częścią eketroniki. Poprawiłem i działa jak trzeba:D Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozostała jeszcze sprawa wgrania nowego softu.

pozdr
    Jacek
  • #11 2686105
    sprysio
    Poziom 11  
    Piękne dzięki :) Już "łykam"... Do "załadunku" softu, lepiej użyć Downloadera v3.3 czy może UST-a Pro mam chyba ver. 6.0 ?

pozdr

Jacek
  • #12 2686168
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Nie jestem w stanie napisac czym bo wgrywanie softu do samsunga u mnie odbywa sie przez boxy .Lecz powinien wystarczyc Downloadera .
  • #13 2830451
    utak3r
    Poziom 25  
    Ocena: 5
    tak przy okazji (dla :sprysio pewnie już za późno) - najlepszym obecnie softem do obsługi Samsungów jest SGH Flasher/Dumper

http://sghfd.atcg.info/

Obsługuje wiele modeli, jest w ciągłym rozwoju, i posiada jedną wspaniałą możliwość oprócz zwykłego fleszowania i dumpowania: eksploracja systemu plikowego fona i fleszowanie na żywo eeproma. Cudo! Można tym np. grzebać w pamięci przeznaczonej pod Java, podmieniać obrazki...
  • #14 2854584
    ossicw
    Poziom 15  
    JA PODEJMĘ SIE WYMIANY TEGO UKŁADU NAWET GO SPRAWDZE POD X -RAY PRZESLE TEŻ DOKUMENTACJE ,ALE KOSZTY POKRYWA PAN,JEŻELI PAN WIE ŻE TEN UKŁAD NIE ŻYJE WYMIENIE GO(JEDEN WARUNEK ,POTRZEBUJE TAKI SAM,ALE NIE PO REBOOLINGU ,CZYLI UŻYWANY Z NOWYMI KULKAMI TYLKO NOWY UKŁAD Z DATĄ PRZYDATNOSCI DO MONTAŻU )CHODZI OTO ŻE TE UKŁADY WYMAGAJĄ SPECYFICZNYCH WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA PRZED MONTAŻEM DLATEGO ŻE ŚA W TECHNOLOGI BEZOŁOWIOWEJ A BEZ OŁÓW NIE LUBI BYĆ SPRZEDAWANY NA STRAGANIE TYLKO ZE SPECJALNYCH KOMUR DOTYCZY TO WŁAŚNIE WIĘKSZOŚCI BGA,TAK WIĘC PODEJME SIĘ TEGO ,ALE Z PEWNYM PODZESPOŁEM.
    PODRAWIAM!!!!!!!!!!!!!
  • #15 2854659
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    tak. capslocka wyłącz. to ja jeszcze poproszę żeby mi hota dali i najlepiej sami wymienili (żeby na mnie nie było). a wymiana taśmy to jakieś 20 minut i koszt 100 zł
  • #16 2899285
    sprysio
    Poziom 11  
    Piękne dzięki za wszelką pomoc. Z wielu ozwiązań ostatecznie, najskuteczniejsza okazała się wymiana kompletnej taśmy z wyświetlaczami i ... jak ręką... . Żonka szczęśliwa ja także :)
    Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Sprawę uważam za zamkniętą.

Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji była prośba o pomoc w wymianie układu BGA (RF3140) w telefonie Samsung SGH E700, który miał problemy z logowaniem do sieci i wykonywaniem połączeń. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie końcówki mocy, jednak uczestnicy forum wskazywali, że wymiana taśmy LCD jest kosztowna i skomplikowana, a naprawa E700 w przypadku uszkodzenia taśmy jest nieopłacalna. Ostatecznie okazało się, że problemem była pęknięta ścieżka anteny, którą autor naprawił samodzielnie, co przywróciło prawidłowe działanie telefonu. W dalszej kolejności planowano wgranie nowego oprogramowania, do czego polecano użycie kabla RS232 COM oraz programów typu Downloader lub SGH Flasher/Dumper. Jeden z użytkowników zaoferował się do wymiany układu BGA pod warunkiem dostarczenia nowego, odpowiednio przechowywanego podzespołu. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana kompletnej taśmy z wyświetlaczem, co przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA