logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294 - dym i uszkodzenie po podłączeniu zasilania

Czester2005 31 Maj 2006 23:35 1283 7
REKLAMA
  • #1 2684786
    Czester2005
    Poziom 13  
    Witam,
    Niedawo zbudowałem wzmacniacz na tda7294 wzór płytki znalazłem na elektrodzie (kit nord elektronik) ale że źle polutowałem nóżki scalaka (małe są tam odstepy między sciżkami i troche mi sie pozlutowywał), wylutowałem te tda i zrobiłem nową płytkem, poskładałem wszystko, sprawdziłem kilka razy wyglądało na ok, podłączyłem to pod zasilacz (4x 4700uf) i trafo ts120/13 ( z jakiejś diory) włączyłem i nic, cisza (mysałem że jak wylutowywałem to przegrzałem układ) Trafo ma cztery napiecia 2x 25,6V i 2,2A oraz 18,5V i 0,1A (według indel.pl). wzmacniacz podłączyłem pod to mniejsze napiecie. Dzisiaj podłączyłem zasilacz pod to 25V (według obliczeń powinno być na wyjściu ok 36V) miernik mam jakis tomexa, pokazywał że 41V ale wiem że jest do D... . podłączyłem całoś do wzmaka, wsadzam wtyczke do prądu i bumm, dym, smrud, rozwaliło mi tda. Sądze że to nie wina napięcia bo z tego co pamietam z pomiarów trafa w szkole to miało za zasilaczem poniżej 40V. Cz może to byc wina tego że kondensatory były naładowane ?? jak wybuchło to mierzyłem napięcie na kondach i w jednej gałęzi ( czyba dodatniej) było 12V w drugiej było ok 1V (miernik topex) czy tak powinno byc ?? mam jeszcze jednego tda i boje sie że go tez rozwale, prosze o przeanalizowanie moejego problemu

Kurcze ale sie rozpisałem :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2684987
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Kup płytkę w altronie i do lutowania używaj cienkiej cyny i kalafonii
    oraz co jakiś czas trzeba czyścić grot z nagaru.Przed uruchomieniem trzeba obejrzeć płytkę przez lupę i sprawdzić luty i czy nie ma zwarć.
    Radiator odizoluj od podstawy i scalak zamontuj na pastę silikonowa,przezroczystą-cieniutką warstwę i będzie ok.Wykonałem już sporo wzmaków na tej płytce z altrona i wszyskie działają ok.Radiator
    powinien mieć wymiary 165/70/35 a jak sie zmieści to lepszy będzie 100mm.Trafo wystarczy 100W, bo średni pobór mocy w czasie odtwarzania to 60-70W a moc rms do uzyskania to ok.70-80W.Scalak lepiej pracuje na 8 om a przy 4 om zasilanie powinno byc +/-35V na luzie.
    Elektrolity wystarczą 2*10mF/50V.Pozdrawiam-Zygmunt.
  • REKLAMA
  • #3 2685530
    Czester2005
    Poziom 13  
    Witam,
    chciałem sam zrobić płytke żeby wyglądało że to całkowicie moja konstrukcja.
    drugą płytke wykonałem starannie (termotranfer) lutowałem też ostrożnie. Oczywiście scalaka jak lutowałem przykręciłem do radiatora, paskte silikonową też dałem, rdaitor mam 170/75/35. Sprawdzałem płytke pod lupa i wszystko było ok. wszystkie elektrolity wlutowałem tak jak trzeba. Jestem uczniem technikum elektronicznego i naprawde dużo czytałem o wzmakach na tej kostce i sądze że wszystko zrobiłem poprawnie, podłączenie przewodów sprawdzałem kilka razy. Nie wiem dlaczego to mi sie spaliło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fabrycznie uszkodzony scalak albo cos z tym napieciem na elektrolitach zasilania ( zasilacz podłączałem osobno zanim podłączyłem go do wzmacniacza)
  • REKLAMA
  • #4 2685884
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    A przed podłączeniem wzmacniacza sprawdziłeś napięcia na wyjściach zasilacza? Oba napięcia powinny być zbliżone (zasilacz symetryczny). Jeśli zasilacz jest dobry to pozostają błędy w montażu lub sam TDA.
  • #5 2685952
    Czester2005
    Poziom 13  
    Tak, sprawdziłem napiecia na zasilaczu jeszcze przed podłączeniemgo go do wzmacniacz, napięcia były symetryczne
  • #6 2686726
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Eksplozja musiała być spowodowana błędem montażowym. Przy ponow-
    nej próbie zalecam uruchamianie przy pomocy regulowanego zasilacza
    warsztatowego-to się opłaci.
  • #7 2686733
    Czester2005
    Poziom 13  
    Złożyłem nowy wzmacniacz, wszystkie elmenty dałem nowe i ten działa, na początku mineła chwila wanim załapał ale teraz wszysko gra świetnie.
    Tamtą płyte oglądnołem całą dokładnie i twierdze że wszystko jest jak powinno, widocznie kość była fabrycznie niesprawna.
    Dzieki wszystkim za zainteresownie i pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie czy ten radiator co mam 170/75/35 starczy żeby podłączyc dwie kostki do niego, głośniki by były 8ohm ??
  • REKLAMA
  • #8 2687214
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Nie zwalaj winy na fabrykę tylko starannie montuj. Co do pytania o
    wielkość radiatora to teoretycznie powinien wystarczyć, ale nie sposób
    odwzorować matematycznie wspólczynnika przenikalności cieplnej,
    ponieważ będzie on zależał od rodzaju przekładki, zastosowanej pasty itp.
    Najlepiej jest mocować bezpośrednio, ale wymaga to odizolowania
    radiatora od masy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wzmacniacz na układzie TDA7294 według wzoru płytki z elektrod, jednak po podłączeniu zasilania doszło do uszkodzenia scalaka i wydobycia się dymu. Zasilanie pochodziło z transformatora TS120/13 (2x 25,6 V, 2,2 A oraz 18,5 V, 0,1 A) i kondensatorów elektrolitycznych 4x 4700 µF. Pomimo starannego lutowania, izolacji radiatora pastą silikonową i sprawdzenia połączeń pod lupą, układ uległ uszkodzeniu przy podłączeniu napięcia około 41 V (mierzone miernikiem Tomex). Wskazano, że przyczyną mogły być błędy montażowe lub fabrycznie uszkodzony układ. Zalecano uruchamianie wzmacniacza z regulowanym zasilaczem warsztatowym oraz dokładne sprawdzenie symetrii napięć zasilacza. Po złożeniu nowego wzmacniacza z nowymi elementami układ działa poprawnie. Poruszono także kwestię doboru radiatora o wymiarach 170x75x35 mm do chłodzenia dwóch układów TDA7294 przy głośnikach 8 Ω, gdzie wskazano, że teoretycznie powinien wystarczyć, ale ważne jest odpowiednie odizolowanie radiatora od masy i zastosowanie dobrej pasty termoprzewodzącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA