logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalny procesor dla płyty głównej Intel 440LX/EX AGP set?

dagascos 01 Cze 2006 11:58 3974 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki jest maksymalny procesor, który można włożyć do płyty Intel 440LX/EX AGP set i czy potrzebna jest do tego przejściówka?

Najbezpieczniej przyjąć Celerona 533 PPGA na zwykłej przejściówce, bo to został wskazane jako pewny максимум dla wersji PPGA [#2685719] Jeśli płyta i BIOS obsługują FCPGA, forum podaje też Celerona 766 na FSB66 z adapterem MSI MS-6905 Master, ale nie każda płyta LX uruchamia taki zestaw [#2687842][#2718259] Przy konfiguracji MS-6905 dla Celerona 533 ustaw 2.0 V, FSB66 i tryb single [#2716896] Mnożnik płyty nie jest tu kluczowym ograniczeniem; ważniejsze są FSB, typ procesora i zgodność adaptera/BIOS-u [#2687842]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2685703
    dagascos
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    witam
    kolega ma taka oto wlasnie plyte:
    INTEL 82440LX/EX AGP set P II X4
    mam do was pytanie, czy moze wiecie jaki max procesor mozna tam wsadzic
    instrukcji zadnej do niej ani tym podobnych nie znalazlem ani tez nie mam
    wyczytalem gdzies iz mozna tu wsadzic bodajze P II 333, lub moze nawet Celerona 533?
    glownie chodzi mi bardziej o to czy mozna by wsadzic tu tego celerona, gdyz 500 to juz cos przyzwoitego, przy P II 233, ktory jest tam obecnie
    skad mozna sie dowiedziec czy mnoznik tej plyty to 8x, czy 5,5x albo 5x nie pamietam? bo wyczytalem iz wlasnie ma taki mnoznik. x 66MHz daje jak wlasnie widze te 333 czy 533
  • REKLAMA
  • #2 2685719
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Maksimum to Celeron 566 z przejscowka obslugujaca FCPGA. Z normalna przejscowka PPGA max to Celeron 533, oczywiscie PPGA.
  • #4 2686855
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    glurak - a dlaczego jak juz pojdzie 566Mhz na FCPGA, to nie kazdy szybszy coppermine?

dagascos - najpewniejszy jest celeron 533 z czarna obudowa, i metalowa blacha, jadro mendocino, 2V. Dokladnie taki jak podales w linku. Przejsciowka mogla byc, ale mogl siedziec tam jakis PII lub celeron slot1.
  • #5 2686937
    dagascos
    Poziom 12  
    Platon siedzi tam obecnie P II 233 MHz
    moze wiesz teraz cos wiecej?
    mowie, nie widzialem go jeszcze, to kolegi, bede pewnie u niego jutro, to dopiero go rozbiore i zobacze jak i co to wyglada
    jest tam w kazdym razie P II 233
  • REKLAMA
  • #6 2687134
    Platon
    Poziom 42  
    Jak ma PII233 to na pewno bedziesz potrzebowal przejsciowke do procesora.
  • #7 2687318
    dagascos
    Poziom 12  
    to cos takiego bedzie potrzeba, jak na tej pierwszej aukcji?
    dzieki za pomoc
  • #8 2687842
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    glurak napisał:
    Maksimum to Celeron 566 z przejscowka obslugujaca FCPGA. Z normalna przejscowka PPGA max to Celeron 533, oczywiscie PPGA.

coś Ci się niestety pomyliło, chyba miało być:

Maksimum to Celeron 766 z przejscowka obslugujaca FCPGA. Z normalna przejscowka PPGA max to Celeron 533, oczywiscie PPGA.

Celeron 766 to największy celeron na FSB66 a więc do 440LX. Potrzebna przejściówka FCPGA, najlepiej MSI MASTER (za ~30zł)

w tamte przejściówki załadujesz maksyalnie c566, MS-6905 pozwoli ci załadować c766.
    http://www.allegro.pl/item107122337_przejsciowka_socket_370_na_slot_1_msi_ms_6905.html

nie polecam przejściówki AOpen, nie działa we wszystkich płytach

(przypominam żadna płyta pod intela NIE MA maksymalnego mnożnika, w przypadku mnożnika płyta nie ma nic do gadania)
  • #9 2696027
    dagascos
    Poziom 12  
    mam do was jeszcze takie pytanie
    otoz, czy ten komputer ma SLOT1, gdyz jak mniemam bez niego nie da rady wsadzic tej przejsciowki
    jak to sprawdzic?, mam zrobiony raport z everesta, mysle ze gdzies tam jest zapisane czy te wejscie jest?
    moze ktos wie jak jest oznaczone i jak mam sprawdzic, czy ono sie znajduje

jest tam ten P II
    wyglada jakos tak
    http://www.tomshardware.pl/cpu/20000229/images/secc2.gif
    ta przejsciowke wsadza sie w ten slot zamiast tego procesora? czy gdzies indziej
    bo za bardzo nie widzialem aby gdzies indziej mozna bylo ja wsadzic
    na tym wyjsciu w ktorym jest procek jest oznaczenie - FCI oraz 9747-2

jest tam w kompie jeszcze jakis panelik wsadzony do jakiegos wejscia, jest on oznaczony jako BLACKPLANE 1ISA/1CM/2PCI, AGP

chialbym po prostu wiedziec, czy mozna tam gdzies wsadzic ta przejsciowke i czy bedzie tam dzialac procek np celeron 700 o taktowaniu 66
    dzieki za odp
  • #10 2696397
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    dagascos napisał:
    mam do was jeszcze takie pytanie
    otoz, czy ten komputer ma SLOT1, gdyz jak mniemam bez niego nie da rady wsadzic tej przejsciowki
    jak to sprawdzic?, mam zrobiony raport z everesta, mysle ze gdzies tam jest zapisane czy te wejscie jest?
    moze ktos wie jak jest oznaczone i jak mam sprawdzic, czy ono sie znajduje
    jest tam ten P II
    wyglada jakos tak
    http://www.tomshardware.pl/cpu/20000229/images/secc2.gif

Tak ma, Slot1 to złącze krawędziowe pod procesor, jeżeli masz taki procek ja na tym zdjęciu to masz Slot 1.

dagascos napisał:

ta przejsciowke wsadza sie w ten slot zamiast tego procesora? czy gdzies indziej

Tak zamiast procesora, a na tą przejściówkę zakładasz procesor na gniazdo Socket 370
  • #11 2696834
    dagascos
    Poziom 12  
    dokładnie to ten procesor wyglada tak
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pentium_II_front.jpg

nie wiem czy jest jakas roznica, pomiedzy tym co wkleilem poprzednio, widze ze tamten to byl P III

tak wiec ta przejsciowka tam bedzie pasowac
    dzieki za odp i sorry za glupie pytanie
    pzdr
  • #12 2698064
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Jeszcze nie widziałem aby komuś na płycie z chipem LX udało się uruchomić
    procesor FCPGA z jakąś przejściówką bo magistrala 66mhz to nie wszystko sporo biosów nie obsługuje nawet czarnego celerona i wykrywa go jako pentium 2 i wtedy w testach taki komputer ma wydajność jak XT.
  • #13 2700009
    dagascos
    Poziom 12  
    Hmm to juz nie do konca rozumiem.
    tak wiec jaki procesor mozna tu wpakowac i jaka przejsciowke, aby wszystko dzialalo?
    mam rozumiec iz mozna tu wsadzic procka max celerona 533 z przejsciowka PPGA?
    moze jest rowniez jakies ograniczenie z grafika?
    mozna tu wsadzic jakas grafe 16 albo 32mb?
  • REKLAMA
  • #14 2702890
    dagascos
    Poziom 12  
    ciagle czekam na odpowiedz
    dziekuje
  • #16 2703943
    dagascos
    Poziom 12  
    witam
    przejrzalem ta instrukcje i wraz do niczego ona mnie nie przekonala
    prosilem tylko o odpowiedz jaka przejsciowke i procesor najlepiej kupic
    aby napewno dzialal
    prosze tylko o taka odpowiedz
    pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

dobra zakupiony wiec zostal celerona 533 oraz przejsciowka MS 6905 MASTER ver:2
    cos czytalem ze moze ona pracowac jako PGA i FCPGA poprzez zamiane zworek, tak wiec mysle ze powinna byc w porzadku

mam ostatnie
    chodzi mi o grafike
    zauwazylem iz w plycie tamtej sa chyba nieco inne AGP
    dlatego tez chcialem sie spytac jakie grafy mozna tam wsadzic
    podejrzewam ze grafy w stylu http://www.allegro.pl/item107932706_karta_8mb_agp_sterowniki_bcm.html
    http://www.allegro.pl/item107606848_asus_agp_v2740_i740_okazja_bcm_.html
    http://www.allegro.pl/item107527269_tornado_tnt_16mb_agp_2_4x.html

gdyz te AGP jest jakby podzielone na 2 wejscia o dlugosci mniej wiecej 80 + 46 (mm), cale agp ma jakies 130-132mm

dlatego tez np taka
    http://www.allegro.pl/item106104111_matrox_g450_dual_head_32mb_dvi_olsztyn.html
    zapewne pasowac juz nie musi, a nawet bardziej nie bedzie?

przepraszam za klopot
  • #17 2705642
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Co do przejściówki to napewno musibyć PPGA, wątpie żeby płyta poszła wyżej niż 550Mhz, FCPGA jak dobrze pamiętam rózniła sie tylko tym że miała dodatkowy regulator napiecia i wkładało sie do niej "zielone" procesory.

Twoje AGP to zapenwe AGP 2x włożysz tam każdą starą karte graficzną - u mnie na AGP 2 razy działała riva tnt 2 :) . Co do pojemności pamięci nie ma ograniczenia.

Pozdrawiam[/url]
  • #18 2705655
    Platon
    Poziom 42  
    Artur k. - zle pamietasz. Regulatora przewaznie nie bylo na przejsciowce, i nie musilalo byc. Nowa przejsciowka to srodek na marketing intela i nic wiecej.
  • #19 2705957
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    dla płyty LX musiał być regulator, inaczej nie potrafi ona ruszyć z Vcore<1.8V
  • #20 2716803
    dagascos
    Poziom 12  
    witam
    zakupilem przejsciowke MS 6905 MASTER ver:2
    oraz procka CELERON 533/128/66 Maksymalny procesor dla płyty głównej Intel 440LX/EX AGP set?

jednak cosik mi nie smiga
    moglby mnie ktos naprowadzic czemu?
    wyjalem stary procek i zamiast niego wsadzilem ta przejsciowke MS 6905 z prockiem celeron 533 oraz wiatraczkiem
    odpalilem kompa i nie startuje nawet bios
    nie odpala monitor, tzn swieci sie pomaranczowe swiatelko, nie chce sie wlaczyc te zielone i monit zalaczyc
    wyjalem pozniej znowu przejsciowke, wsadzilem starego procka i wszystko znowu dzialalo tak jak wczesniej
    tak wiec moje glowne pytania czemu nie odpala w ogole kompa?
    czym to moze byc spowodowane?
    slyszalem ze trzeba zmieniac zworki w tej przejsciowce dla roznego taktowania czy cos takiego?
    czy komp moze w ogole nie startowac jesli sa zle ustawione zworki? myslalem ze choc bios odpali, no i monit zalaczy
    czy moze kupilem jednak zla przejsciowke? moze na tej nie bedzie dzialac, trzeba kupic jakas inna, starsza?
    dzieki za pomoc
    a i jeszcze bym zapomnial, moze wie ktos skad skolowac instrukcje do tej przejsciowki MS 6905?
  • Pomocny post
    #21 2716896
    Platon
    Poziom 42  
    Czy na przejsciowce masz ustawione odpowiednie:
    -napiecie 2.0V (JV0-JV4 zalozone na 1-2, czyli automatycznie)
    -FSB66Mhz (J1 - zwarta)
    -procesor Celeron, tu "single" (J3 zdjeta)?

Instrukcje masz tutaj, wiec ustaw odpowiednie przjsciowke. Jezeli wczesniej byl tam np procesor coppermine, z podkreconym napieciem do 1.8V, to nie ma szans, zeby ten celeron zadzialał.
  • #22 2717048
    dagascos
    Poziom 12  
    dzieki za odp platon
    co do twego zapytania, na 90% byl na tej przejsciowce, wlasnie ten celeron, kupilem wszystko od jednego goscia
    spytam sie go jeszcze, to jak bede wiedzial, to napisze
    co do zworek to J3 bylo zwarte, nie probowalem chyba wlaczac z wyjeta zworka z J3
    a i jeszcze odnosnie tego pytania, jesli sa ustawione zle zworki to komp nawet odpali monita?
  • #23 2717340
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    może głupie pytanie, ale założyłeś chłodzenie ??? Czy w kompie wiatraki startują, świecą się ledy, lub bios coś piszczy???
  • REKLAMA
  • #24 2717559
    dagascos
    Poziom 12  
    chlodzenie zalozylem, w kompie jest tylko jeden wiatrak, ktory wlasnie zostal zalozony na ten procek
    wlasnie nic nie slyszalem aby bios cos pikal, jeszcze raz jak bede pewnie jutro sprawdzal, to sie przyslucham dobrze

napisal mi gosc iz sprawdzil z tydzien temu ta przejsciowke z prockiem na plycie AOpen AX6BC i wszystko bylo w porzadku
    on doradzil mi iz moze warto zresetowac bios
    moze to cos pomoc?
  • #25 2717694
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Proponuje jeszcze ustawic FSB na plycie glownej na 66MHz.
  • #26 2718259
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Płyty z LX miały przeważnie tylko 66mhz, a dlaczego nie rusza płyta z tą przejściówką na innym procesorze, nie napisałeś czy on jest czarny to PPGA czy zielony to FCPGA bo były takie również na 533mhz i one na niej nie ruszą np z powodu że są na nap. vcore 1,5v bo szybsze są na 1,7v. Jeżeli ten procesor jest PPGA (czarny) to że nie rusza przyczyną może być że przejściówka uniwersalna ustawiona jest zworką na obsługę procesora FCPGA, nie jest wciśnięta dobrze do dna slotu na płycie lub nie kontaktuje z utlenionymi stykami w slocie np niektóre były wykonane z cieńszego laminatu nie zamontowane są z kompletu do niej prowadnice ustalające jej pionowe położenie w płycie.
  • #28 2725910
    dagascos
    Poziom 12  
    witam
    poprzestawialem te zworki i nic
    probowalem rozne ustawienia i nic

to jest czarny procesor
    jego dokladna nazwa to:
    Intel Celeron
    FV524RX533
    128 SL3PZ
    MALAY
    L0070075-0047
    '98

wydaje mi sie ze napewno wszystko laczy, ta przejsciowka, procesor
    wyjalem wiatrak, oczyscilem paste i wlaczylem na kilka sec kompa
    procek robil sie cieply, a wiec na moje rozumowanie, przejsciowka i procesor laczy

do biosu nawet nie wiem jak wejsc
    wciskalem f1, f2 itd, del, ale bios sie nie wlaczal
    przy wlaczaniu jest tylko f12 podpisane jako system network czy cos takiego
    gdy wlacza sie kompa wyskakuje tapeta, rysunek, jak to sie tam nazywa, z nazwa firmy compaq

mam teraz ta jednostke w domu, moze nasunie sie wam jakis pomysl
    dzieki za wszelka pomoc
  • #30 2726250
    dagascos
    Poziom 12  
    sorry, zle mnie zrozumiales
    logo wyswietla sie na tym starym procesorze PII 233
    i tam probowalem wlaczac bios

na tym procesorze na przejsciowce monit nie chce zalaczyc, jest pomaranczowa dioda
    glosniczek nic nie pika

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy maksymalnego procesora kompatybilnego z płytą główną Intel 82440LX/EX AGP set, na której obecnie działa Pentium II 233 MHz. Najczęściej wskazywanym maksymalnym procesorem jest Intel Celeron 533 MHz w obudowie PPGA (czarny rdzeń Mendocino, 2V), wymagający przejściówki Socket 370 na Slot 1, np. MSI MASTER MS-6905 ver.2. Próby użycia szybszych procesorów Celeron FCPGA (zielone rdzenie) z przejściówką często kończą się niepowodzeniem ze względu na ograniczenia BIOS-u i napięcia Vcore. Płyta posiada magistralę FSB 66 MHz i slot Slot 1, co potwierdzono wizualnie i przez raporty systemowe. Przejściówka wymaga odpowiedniego ustawienia zworki dla napięcia (2.0V), FSB (66 MHz) oraz typu procesora (Celeron single core). Problemy z uruchomieniem systemu po montażu Celerona 533 na przejściówce mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień zworki, złego kontaktu w slocie lub konieczności resetu/aktualizacji BIOS-u. BIOS w komputerze Compaq Deskpro 4000 wymaga specyficznego dostępu, czasem przez wirtualną partycję, a aktualizacja BIOS-u może pomóc w obsłudze nowszych procesorów. Płyta obsługuje AGP 2x, co pozwala na instalację starszych kart graficznych, np. Riva TNT2, bez ograniczeń co do pamięci VRAM (16 lub 32 MB). Wskazano, że płyty z chipsetem LX wymagają regulatora napięcia na przejściówce, aby procesor działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA