logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo leganza. ABS nie działa od momentu, gdy akumulator został źle podłączony.

dafi_poznan 02 Cze 2006 01:56 10168 21
REKLAMA
  • #1 2688557
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    Mam daewoo leganzę rocznik 1998 2.0 DOHC gaz.
    miałem ostatnio małe przepięcie w instalacji gdyz podłączony został na dosłownie sekundę odwrotnie akumulator. od tego czasu nie działa abs - pali sie kontrolka, pali sie kontrolka od airbagu i jescze kilka innych rzeczy, które są zależne od elektroniki.

chciałbym się dowiedzec jaki rodzaj zlacza diagnostycznego do tego autka(aldl??) i jaki soft.

czy wg Was przyczyna nie dzialania tylu podzespołow moze byc to przepiecie i czy podlaczenie do kompa w pewien sposób mnie uratuje.

szczerze mówiąc to nawet nie pamietam żeby kiedys byla moja lega podlaczana do kompa. moze jak montowali gaz ale to ponad 3 lata temu.

za wszystkie odpowiedzi z góry dzieki. chciałbym też sie poprostu czegoś nowego doiwiedziec.

pomóżcie Panowie :)
  • REKLAMA
  • #2 2689430
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    pomocy !! :)
  • #3 2689556
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.To,ze podpiales akumulator odwrotnie nawet na sekunde,przy tym wyposazeniu co masz ma ogromne znaczenie.Najmniejsza usterka jaka moze z tego wyniknac to poprostu zapisanie sie bledu o zbyt wysokim lub niskim napieciu na obu urzadzeniach.W tym przypadku wystarczy podpiac sie pod komputer i wykasowac owe bledy.W najgorszym przypadku mogl ulec uszkodzeniu modyl ABSu i AirBagu.Ale to ostateczne rozwiazanie problemu.Ja doradzam ci podjechac na stacje obslugi Daewoo i podpiac sie pod komputer w celu zdiagnozowania zapisanych bledow i ewentualnej naprawy.Pozdrawiam.
  • #4 2689591
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    Mam zamiar podjechac do stacjii obslugi pojazdów, ale za nim to zrobie to chciałbym sam spróbować.

Dlatego prosiłbym o dane dotyczace złącza, jaki rodzaj?? i softu.

Z reszta juz dam sobie rade.

Punktów nie mam dużo :) ale jak ktos mi podpowie jaki soft i złącze to zarzuce wszystkimi które mam :)

pozdrawiam
  • #5 2691061
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    czy przez złącze diagnostyczne będę mógł skasować błędy z abs-u??

pomóżcie chcę tylko dowiedzieć się jaka wtyczka bo nie jestem pewien i jaki soft.

niemozliwe zeby nikt nie wiedzial.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2691223
    _robert_
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Witam...
    Ratuje cię tylko wizyta w serwisie...
    Wtyczka typowa Daewoo, brak softu.
    Zdjęcia robione cyfrówką ,ale widać ALDL...
  • REKLAMA
  • #7 2691268
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    sorki ale żadnego foto nie widać :(

??
  • Pomocny post
    #8 2691352
    _robert_
    Poziom 20  
    oto one
    Daewoo leganza. ABS nie działa od momentu, gdy akumulator został źle podłączony.

Dodano po 15 [minuty]:

tu jestsama wtyka
  • REKLAMA
  • #9 2691434
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    ale mógłbyć mi jesczze powiedzieć czy przez to złącze diagnostyczne jest mozliwosc skasowania błędów od abs-u??

bo przegladajac forum to jakos nikt nie pisał że można. zmostkowałem piny a o b i zaczela mi migac lampka check engine w takiej kolejnośći,
    1 mignięcie ok. 1 sek. przerwy i dwa mignięcia ok 3 sek. przerwy i tak w kółko.

czy jest mozliwosc taka metoda sprawdzenie kodów błędu dla abs-u??
  • Pomocny post
    #10 2691532
    _robert_
    Poziom 20  
    Przepracowałem pare lat w serwisie Daewoo,nikt nie wspominał o możliwości diagnozowania ABS.AIR BAG kodem błyskowym.Nie znam Takiej metody,musiałbym sprawdzić w serwisowej instrukcji napraw ,ale to dopiero w poniedziałek...
    Kody silnika da się odczytać we wszystkich Daewoo tą metodą,w matizie jest tylko AiC.
    Kod który odczytałeś to 12(brak sygnału z czujnika położenia wału,brak sygnału obrotów)standardowy dla tych modeli.
    Patrz usterki OPLA dla tych systemów...
  • #11 2691597
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    czyli wychodzi na to ze po odczycie tego kodu błyskowego to jest wszystko ok??

a jeszcze jedno pytanko podlczaenie sie z abs-em pod kompa to jest duzy kosmos?? bo jak o złaczy diagnostycznym coś mi świta to o tym nic. zauważyłem jedynie taką złączkę przy pompie abs-u z 3 pinami.

pewnie i tak bede musial jechac do mechanika ale chociaż tak z ciekawości się pytam??
  • Pomocny post
    #12 2691723
    _robert_
    Poziom 20  
    Wszystko OK z silnikiem i jego sterowaniem.
    O resztę też byłbym raczej spokojny sterowniki pamiętają usterki i reset musi wystarczyć.
    Połączenie odbywa się poprzez to samo gniazdo co silnik ze wszystkimi sterownikami za pomocą np.Skaner 100 koszt jak u nas 50zł.
    Jeśli zwarcie było by katastrofalne według mnie najpierw strzeliłby alternator i jego mostek prostowniczy.Sterownikom bardziej szkodzi wyszsze napięcie...

Dodano po 6 [minuty]:

Jednak wszystkie obawy rozwieje lub nie diagnostyka ...
  • #13 2691783
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    ale taki zwykły interfejs diagnostyczny pod aldl bedzie współpracował z leganzą?? (wiem że sie pytalem ale jakieś oprogramowanie tez musi być)

wielkie dzieki za te posty
  • Pomocny post
    #14 2691946
    _robert_
    Poziom 20  
    Jest podobno taki program ale nie testowałem go sam na http://efilive.com/default.aspx.Jak go skonfigórować dla daewoo ?Musiałbyś podać jakiś adres...
  • #15 2692000
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    dczajor[małpa]poczta.onet.pl

a czy bede mogl zapytac jeszcze odnosnie leganzy ale juz nie o eletryke??

przy odpaleniu silnika, jak jest zimny, to stuka mi gdzies z przodu. po minucie jak sie troche nagrzeje to przestaje. chce podtwierdzic swoje obawy bo ajk rozmawialem ze znajomym to mówi ze to moga byc panewki. ale moze cos Ty poradzisz ;0

serki ze tak duzo pytam ale naprawde troszki ostatnio nawalilo rzeczy

pozdrawiam z poznania :)
  • Pomocny post
    #16 2692037
    _robert_
    Poziom 20  
    Najczęściej stuka hydropopychacz(element kasujący
    luz zaworowy). Jeśli to oczywiście w silniku.Trzeba dokładnie osłuchać silnik żeby zminimalizować koszty. Naprawa troszkę kosztuje,a nie zawsze da się wyłapać ten jeden uszkodzony(uchodzi z niego olej).
    pozdrawiam ze zgorzelca
  • #17 2692050
    dafi_poznan
    Poziom 11  
    na poczatku myslalem ze to moze mi pierdzi z pod uszczelki od kolektora, bo kiedys dokrecalem i ukrecilem gwint :) wymienilem ale i tak to samo. z tym to juz trzeba jechac do mechanika.

moglbys mi powiedziec jescze bo juz slysze ze lozyko mi buczy. lewy tył. czy trzeba wymieniac całe łozysko czy łozysko + piasta ??

chcesz moje 2 punciory moge podarować za tyle helpu :)
  • Pomocny post
    #18 2692098
    _robert_
    Poziom 20  
    Łożysko z biegiem czasu formuje się do piasty i ją wrabia,więc jeśli wymienisz tylko łożysko istnieje
    prawdopodobieństwo szybszego jego zużycia,wszystko zależy od tego co jest wykonane z twardszego materiału.
    Gdyby był to mój samochód napewno wymieniłbym i
    łożysko i piastę...
  • REKLAMA
  • #20 2692236
    _robert_
    Poziom 20  
    Różnica jest faktycznie spora ale tobie potrzebny będzie kabel z interfejsem inaczej to nie będzie
    działać.
    Moim zdaniem do diagnostyki silnika (według producenta tylko to robi)wystarczy spinacz a kod usterki zawsze można gdzieś odczytać.
    Chyba,że chcesz się bliżej poznać z twoim autem i
    troszkę w nim pogrzebać...(spokojnie nie ma sie czego bać tymi ustawieniami nie da się czegokolwiek uszkodzić a większość z nich to wartości chwilowe,
    sprawdzające)
  • #22 2692243
    _robert_
    Poziom 20  
    Gość pisze tylko o diagnozowaniu silnika musisz się
    z nim skontaktować co do innych układów.On będzie wiedział więcej niż ja na ten temat...

Podsumowanie tematu

✨ W Daewoo Leganza 1998 2.0 DOHC z instalacją gazową po odwrotnym podłączeniu akumulatora pojawiły się problemy z ABS, kontrolką airbagu oraz innymi elementami elektronicznymi. Odwrotne podłączenie akumulatora mogło spowodować zapisanie błędów w sterownikach lub uszkodzenie modułów ABS i airbagu. Do diagnostyki i kasowania błędów zaleca się podłączenie do komputera serwisowego Daewoo przez złącze diagnostyczne typu ALDL, które jest typowe dla tego modelu. Odczyt kodów błędów silnika możliwy jest przez złącze ALDL metodą migania kontrolki check engine, jednak diagnostyka ABS i airbagu wymaga specjalistycznego sprzętu serwisowego i oprogramowania, które nie jest powszechnie dostępne. Interfejsy diagnostyczne pod ALDL oraz programy takie jak efilive mogą umożliwić odczyt i kasowanie błędów silnika, ale niekoniecznie ABS. Zaleca się wizytę w serwisie Daewoo w celu profesjonalnej diagnostyki i ewentualnej naprawy. Dodatkowo poruszono kwestie mechaniczne, takie jak stuki przy zimnym silniku najprawdopodobniej spowodowane hydropopychaczami oraz problem z łożyskiem tylnego koła, gdzie zalecana jest wymiana łożyska wraz z piastą dla trwałości. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące zakupu złączki diagnostycznej z pinami lub wtyczki oraz uwagi o kosztach i funkcjonalności interfejsów diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA