logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie świece do Passata B3 2.0 85kW LPG – NGK czy Bosch, 1 czy 3 elektrody?

amajs 02 Cze 2006 09:04 8249 10
REKLAMA
  • #1 2688823
    amajs
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    mam passata 91 r silnik 2 litry 85kw (115km) auto jest na gaz jakie swiece najlepiej pasuja do tego auta mialem ngk 3 elektrodowe ale byly wystrzaly gazu i zalecono mi zmienic na 1 elektrodowe zmienilem na bosh teraz samochod ma nierowne obroty i jest slabszy prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2688956
    Andreas112
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam!
    Też miałem podobne problemy ze świecami do póki nie założyłem polskich tzn "Iskra", są jak narazie najlepsze do silników z instalacją gazową. Miałem Forda Scorpio i objawy były podobne czyliczęsto mu się odbijało i kulał na wolnych obrotach. Proponowałbym zacząć od świec a następnie zmienić przewody o ile nie były wymieniane i powinno pomóc a co do silnika vw to osobiście założyłem do golfa polskie iskierki i problem znikł!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2689255
    SzymCzas
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam Dokładnie autko z tym samym silnikiem 2E paska.
    Założone świece 3 elektrodowe zalecane przez producenta mogą być NGK ( też kombinowałem i zakładałem "" specjalne do gazu kicha jednoelektrodowe).
    Sprawdż kable jak są nieciekawe twardawe to wymień ( nie kombinuj z kabelkami za 50 zł niewarto ) .
    Jak nadal będzie z autka mułek to do gazownika bo zbyt uboga mieszanka.
  • REKLAMA
  • #4 2689391
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    najlepsze świece w-g mnie oczywiście to NGK(pod warunkiem, że made in japan- nigdy france) najlepszy stosunek ceny do jakości to ISKRA, BOSH duży odsetek awaryjnosci już lepiej kupić polskie. Przy gazie świece, przewody i kopułka rozdzielacza muszą być w stanie idealnym i tu się nie oszczędzi.
    Strzelający silnik może tylko zwiększyć koszt naprawy.
  • #5 2690130
    amajs
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    a czy moze mi ktos podac oznaczenia tych swiec numery bo w sklepie to sie wciska klijentowi byle co juz tak raz kupilem i okazalo sie ze zle a zalozonych nie przyjmuja szkoda tracic kase
  • REKLAMA
  • #6 2690157
    niemownikomu
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    amajs napisał:
    a czy moze mi ktos podac oznaczenia tych swiec numery bo w sklepie to sie wciska klijentowi byle co juz tak raz kupilem i okazalo sie ze zle a zalozonych nie przyjmuja szkoda tracic kase

mi raz sprzedali swiece DENSO od astry a mam civica, bo spojrzeli do katalogu NGK a tam byl blad... wymienic mi musieli
  • #7 2690182
    topcio1
    Poziom 15  
    orginalnie idą NGK BP6ET
    BOSH W8LDCR
    ISKRA FE65PS
    CHAMPION C6BMC
  • #8 2690551
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Najlepsze swiece do tego silnika to sa te co producent zaleca a nie zadne wynalazki typu swiece do gazu. Jeszcze troche i doczekamy sie tlumikow do samochodow z LPG itp.
    Pozdrawiam.
  • #9 2690595
    topcio1
    Poziom 15  
    HE HE
    kolega trochę nie na czasie bo do gazu zakłada się "alumizowane" ale co to ma wspulnego z tematem świec . Po drugie jeśli FŁt coś takiego produkuje to chyba ma to jakieś zastosowanie bo jeśli nie to po co tam siedzi sztab inżynierów>
  • #10 2691282
    pilot_hsc
    Poziom 14  
    Ocena: 125
    Slawek J napisał:
    Najlepsze swiece do tego silnika to sa te co producent zaleca a nie zadne wynalazki typu swiece do gazu. Jeszcze troche i doczekamy sie tlumikow do samochodow z LPG itp.
    Pozdrawiam.

Chyba nie jest tak do konca jak piszesz, swiece do gazu z tego co sie orientowalem maja przewaznie zmiejszona odleglosc miedzy elektrodami - czyli jednak sie roznia...
  • #11 2691853
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    świece zalecane przez producenta to
    NGK BUR 6 ET
    CHAMPION N 7 BMC
    a oznaczenie świec produkowanych dla VW/AUDI 101 000 026 AB lub 101 000 036 AA.
    świece ISKRA są super sam jeżdże na nich,a NGK to śmietniki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru świec zapłonowych do Passata B3 z silnikiem 2.0 85 kW z instalacją LPG. Użytkownik miał problemy z wystrzałami gazu przy świecach NGK 3-elektrodowych i zmienił je na Bosch 1-elektrodowe, co spowodowało nierówne obroty i spadek mocy. W odpowiedziach podkreślono, że najlepsze świece to te zalecane przez producenta, czyli NGK (najlepiej made in Japan), Bosch, Iskra oraz Champion, z uwzględnieniem oryginalnych oznaczeń. Świece do LPG często mają zmniejszoną odległość między elektrodami, co wpływa na ich działanie. Ważne jest również, aby przewody zapłonowe i kopułka rozdzielacza były w idealnym stanie. Niektórzy polecają polskie świece Iskra jako dobre rozwiązanie dla silników z gazem. Zaleca się unikanie tanich zamienników i sprawdzenie stanu instalacji gazowej, gdy problemy z pracą silnika utrzymują się. Podano oryginalne oznaczenia świec do tego silnika: NGK BP6ET, Bosch W8LDCR, Iskra FE65PS, Champion C6BMC oraz dodatkowo NGK BUR6ET i Champion N7BMC z numerami VW/Audi 101 000 026 AB i 101 000 036 AA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA