logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty projekt elektryczny dla początkującego licealisty na profil elektryczny

kula89 02 Cze 2006 13:19 1635 13
REKLAMA
  • #1 2689499
    kula89
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, mam 17 lat i idę w tym roku do liceum na profil elektryczny. Jestem pełen podziwu dla was, twórców, tych wspaniałych urządzeń.
    Od zawsze ciągneło mnie do elektryki.
    Prośba moja jest następująca:
    Czy moglibyście zaproponować mi jakiś prosty schemat, pomysł obojętnie czego(najlepiej ciekawy) żeby zacząć się w to "bawić".
    Pozdrawiam
    Krzysiek
    GG: 4697555

PS: Bardzo mile widziana jest stała pomoc na gg badź na forum podczas wykonywania danego przez was "projektu"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2689517
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    J35, wzmacniacz jabel J35 za 25zl do tego trafo 150W i masz 100W 4R... zaraz powiesz ze to nic takiego zlozyc wedlug instrukcji.. ale przy tym jest sporo zabawy... przemlucilem go do gory nogami i mialem kazdy problem jaki mozna bylo miec dlatego go polecam. sladanie go zajelo mi 2 tygodnie

Dodano po 24 [sekundy]:

aha i chcialbym wspomniec ze to byl 1 uklad w zyciu jaki zrobilem
  • REKLAMA
  • #4 2689684
    kula89
    Poziom 11  
    darkone:

I jak pisałem w poście jestem kompletnym amatorem i nie znam sie na tym całkowicie wiec bardzo cię proszę o tak bardziej szczegóły niż tylko j35 i trafo :)

Ale dziękuję za szybkie odpisanie, oraz o ewentualną pomoc
  • Pomocny post
    #5 2689728
    wojtek279
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    tak jak darkone pisał
    na początek jakis kit z jabla albo norda, duzo jest tego do wyboru
  • Pomocny post
    #6 2689752
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    j35 to KIT-J35 - zestaw do samodzielnego montazu - wzmacniacz mocy 100W
    Do tego zestawu bedziesz musial do kupic trafo - transformator
  • REKLAMA
  • #7 2689797
    kula89
    Poziom 11  
    a gdzie w ten kit-J35 mogę się zaopatrzyć?
  • #9 2690925
    darkone
    Poziom 23  
    tak maja go tam i sam kupowalem z tamtad tyle ze ja bylem w sklepie (ten sklep jest na 3go maja w katowicach)
  • #10 2691019
    arekk8
    Poziom 11  
    Ja bym Ci proponował wykonać sobie zasilacz stabilizowany, jeśli jeszcze nie posiadasz, który na pewno Ci się przyda w dalszej pracy z elektroniką. Polecam ten: Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A, albo kup jakiś gotowy zestaw do montażu (kit).
  • #11 2691297
    darkone
    Poziom 23  
    tez przydatna rzecz, ale mam lepszy schemat do tego kitu tyle ze musialbys umiec wykonywac obwody drukowane
  • REKLAMA
  • #12 2692400
    virus333
    Poziom 11  
    też mam 17 lat :) o elektronice nie miałem bladego pojęcia do niedawna (teraz zresztą też nie wiem za duzo :( ). Ja sobie jako pierwszy projekt obrałem ambitnie słuchawkowy wzmacniacz lampowy OTL (jego schemat znajdziesz a stronie audioton ). Powiem szczerze, że tyle zabawy to nie miałem jeszcze z niczym :) całe dnie studiowania tego schematu potem szukanie zamienników części w starych tunerach i już już niedlygo (moze jeszcze tydzień) i odpalę swojązabawkę :)
  • #13 2692442
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    czas sie ujawnic ja tez mam 17 lat a elektronika to moja pasja majsterkuje sobie w tym juz 7 latek moze na poczatek zrob sobie multiwibrator na tranzystorach a pozniej na ne555
  • #14 2692518
    darkone
    Poziom 23  
    jednak zasilacz jest bardziej przydatna rzecza. pozniej przy ukladach nowych ktore bedziesz robil bardzo ci sie przyda. osobiscie zrobilem sobie zasilacz stabilizowany regulowany zabezpieczony symetryczny z trafa 100W i moge regulowac napięcie od +/-1,2V do +/-25V z tym ze moge regulowac kazdy kanal z osobna. konstrukcja jest banalnie prosta. 2 stabilizatory LM317 i LM337. jednak to nie wystarczylo bo one sa w stanie przepuscic tylko 1,5 A. dlatego uzylem wzmocnienia tranzystorowego w postaci BD911 i BD912. PNP dla plusa a NPN dla minusa. jednak ty mozesz uzyc innych tranzystorow mocy chocby popularny 2N3055 i jego odpowiednik PNP. naprawde bardzo przydatna rzecz moge ci uzyczyc bardzo banalnego schematu. trafo bylo by idealne z toroidy.pl o oznaczeniu TS100 230/2x24V

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący licealista na profilu elektrycznym poszukiwał prostego i ciekawego projektu elektronicznego do samodzielnego wykonania. W odpowiedziach polecano zestaw KIT-J35 – wzmacniacz mocy 100W, który wymaga dołączenia transformatora (np. 150W, 4Ω). Projekt ten jest polecany ze względu na dużą ilość praktycznej nauki podczas montażu. Wskazano również kurs „Oślej Łączki” jako materiał edukacyjny dla początkujących. Wskazano sklepy, gdzie można nabyć KIT-J35, m.in. nikomp.com.pl oraz sklep stacjonarny w Katowicach. Alternatywnie sugerowano wykonanie zasilacza stabilizowanego regulowanego (0-30V, 2mA-3A) z użyciem stabilizatorów LM317 i LM337 oraz tranzystorów mocy BD911, BD912 lub 2N3055, co jest bardzo przydatne w dalszej pracy z elektroniką. Inne propozycje to budowa multiwibratora na tranzystorach lub układach NE555 oraz ambitniejszy projekt wzmacniacza lampowego OTL. Podkreślono, że zasilacz warsztatowy jest podstawowym i praktycznym narzędziem dla każdego elektronika-amatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA