logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować niestandardowy zestaw kolumn z 2-4 średniakami i subwooferem?

werni. 02 Cze 2006 19:19 4221 26
REKLAMA
  • #1 2690741
    werni.
    Poziom 11  
    Tak jak w temacie planuje sobie zbudować zestaw kolum do pokoju:D. Będzie to moje pierwsze takie przedsięwzięcie i chciałbym zeby mi się udało.
    Zestaw miałby składać się z 2 średniaków (nie wykluczam 4) i suba. Ale niemiałby to być taki klasyczny zestaw (chodzi o wygląd). Kolumna z średniakami i gwizdkami chciałbym żeby wygladała tak :arrow:Jak zbudować niestandardowy zestaw kolumn z 2-4 średniakami i subwooferem?
    , a miejsce w którym miałyby ssię znajdować wygląda tak:arrow:Jak zbudować niestandardowy zestaw kolumn z 2-4 średniakami i subwooferem?
    Są to tylko poglądowe rysunki i nie są zbyt dokładne, aczkowiek z grubsza przedstawiają co chcę osiągnąć. Specjalnie nie pisałem wymiarów bo są zależne od głośników i wiem też że trzeba coś wyliczać (odrazu mówie że nie wiem czy to się tyczy też głośników średniotonowych). Tak więc dochodzę do mojego pierwszego pytania: czy taki kształ moge zastosować i czy też trzeba wyliczać pojemność przy średniotonówkach, no i czy mogą się znajdować tak wysoko(ok. 2.6m). Sub ma być bardziej klasyczny: Jak zbudować niestandardowy zestaw kolumn z 2-4 średniakami i subwooferem?

Jak widać wiem jak ma wyglądać mój zestaw, ale nic pozatym :cry:. Kompletnie się nie znam na głośnikach i innych rzeczach potrzebnych do złożenia układu w całość (obudowe umiałbym wykonać). Tak więc chciałbym żebyście pomogli mi wybrać głośniki i inne potrzebne rzeczy podając odrazu linki, a później jak to wszystko złożyć w całość. Płyte mam (18mm) więc o to nie problem. Zestaw ma pracować pod wzmacniaczem z segmentu techniksa: su-v300, bo tylko taki posiadam:|. I odrazu nst. pytanie: czy wzmak wyrobi czy dać sobie narazie spokój i kupić póxniej jakiś lepszy zmak ?. Jeszcze co się tyczy głośności mam mały pokój więc nie potrzebuje jakiś super potężnych głośników. Chciałbym żeby całość była zbudowana na STX'ach bo są tanie:D. Ile mam na to kasy? hmm... powiem tak: na głośniki i całą elektronike miałbym ok.250 zł (może być mniej) :)
  • REKLAMA
  • #2 2690986
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A ta skrzynia co wisi na suficie to ma być tylko jedna taka, znaczy chcesz mono a nie stereo ??

Dodano po 1 [minuty]:

I dlaczego średniotonowe. Tu trzeba dwudrożne (będze za mniejszą kase). Trzeba midwoofer i wysokotonówke.
  • #3 2691796
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Ciekawe rozwiazanie. Sredniotonowy tutaj nie bedzie dobrze dzialal, daj:
    Kazda para (nisko-sredni + wysoki) to osobny kanal do podlaczenia.

nisko-sredniotonowy: GDN-18-120-6-SW jego koszt to 46zł

wysokotonowy: Visaton SC 10 N idealny do tego STX'a cena 50zl

Dobra zwrotnice do tego zrobil chyba kolega Sound Wave lub Irek.

A ile metrow kwadratowych ma twoj pokoj, czego oczekujesz od suba, jakiej muzy sluchasz?
  • #4 2692575
    werni.
    Poziom 11  
    Tak chciałbym rzeby ta skrzynia na górze była jedna całością, w środku przecież mozna ją podzielić. Mój pokój ma ok. 10m. kwadratowych. Mówiłem że się nie znam na głośnikach i tak palnołem śreniotonówki, ale zrobie tak jak powiecie bo się lepiej znacie :).Czego oczekuje od suba?... no żeby dobrze grał niskie tony, ale żeby nie przytłumiał reszty. Muza to głównie trans, jakis hiphop, ale też pop, tak szczerze to nie mam jakoś bardzo jednorodnych upodobań co do muzyki ale głownie to bedzie trans.
    A te zwrtonice na stronie STX są złe?
    No i czy mój wzmak będzie się nadawał.

i czy te głośniki są sprzedawane po sztuce czy za komplet?
  • #5 2692859
    -ArtuR-
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    do tych glosnikow (STX i Visaton) to tutaj masz zwrotke wykonana przez SW.
    Do tego zestawu bedzie najlepsza...
    Załączniki:
    • GDN 18_120_6SW+SC10n (zwrotka).rar (41.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2692890
    werni.
    Poziom 11  
    wielkie dzięki :). Tyle że ja nie umiem odczytać tego schematu bo się na tym nie znam. A jak pójde do sklepu elektronicznego i pokaże ten schemat to dadzą mi co potrzeba?
  • #7 2692893
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Głośniki są sprzedawane po sztuce.
    Rozwiązania, które zaproponował Artur_87 jest najlepsze.
    A co do suba... może na STX GDN 22-120-8 - powszechnie uznany i w dziale własne konstrukcje napewno znajdziesz jakiś projekcik. A jak nie znajdziesz na tym forum to przeglądnij inne fora:
    http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=5&sid=50c4a1e598c05ede3f2cd6aedfdbd432
    http://www.audiomania.info/forum/viewforum.php?f=8

Jak pujdziesz do sklepu to połowy z tych elementów nie dostaniesz, ale możesz próbować.
    A jak nie to: http://www.f-a-s.com.pl/
  • REKLAMA
  • #8 2694494
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    a ja to coś co ma wisiejć (a nie utoonie) zrobił bym na gdm12/60 tonsila, TESLI ARZ6608 lub tonsilu gdm16/80. jeżeli były by to gdm12 to można wsadzic je w wiaderka z altusków. Jeżeli była by to tesla to nie potrzeba wysokotonówki.
  • #9 2694623
    Armosus
    Poziom 26  
    4064484 napisał:
    Jeżeli była by to tesla to nie potrzeba wysokotonówki.

No niebardzo, ARZ6608 gra chyba tylko do 14kHz, potem juz praktycznie nic.
  • #10 2695094
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    oki, zalezy co kto lubi, ja powyżej 14 obcinam na crosie, a ARZ'ka przenosi według mojego ucha dobrze jeszcze do 16 khz
  • #11 2695273
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    4064484 napisał:
    oki, zalezy co kto lubi, ja powyżej 14 obcinam na crosie
    po co?
  • #12 2697719
    werni.
    Poziom 11  
    Dobra zdecydowałem się na takie rozwiązanie, które zaproponował Armosus:
    (tyle, że wszystko bedzie wyglądać bardziej normalnie)
    nisko-sredniotonowy: GDN-18-120-6-SW

wysokotonowy: Visaton SC 10 N
    + ta zwrotnica ze schematu,
    poczytałem troche i myśle ze powinienem umieć taką zrobić. Tylko było by miło gdyby ktoś "przetłumaczył" mi te oznaczenia, bo ich nie rozumiem. To znaczy każdemu oznaczeniu przypożądkował link z produktem. Byłbym wdzieczny :) .
    I jaki ma być litrarz przy tych głośnikach?
    W przyszłości zapewne dorobie sub, i jak go wtedy podłaczyć do reszty? Mój wzmak ma 4 wyjścia:
    I jak teraz zrobie te kolumienki to podepne je normalnie osobno w inne wyjścia, a co pózniej z subem? też do osobnego?

Dodano po 24 [minuty]:

A może zamiast stx'ów dać arn 150? Co myślicie? i czy wtedy zwrotka bedzie pasować?
  • REKLAMA
  • #13 2698347
    Armosus
    Poziom 26  
    Do arn'a 150 bedzie potrzebna osobna zwrotnica, roznica w cenie 16zl bodajze ale STX zagra lepiej z tym visatonem.
  • #15 2698645
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A czemu ma pod sufitem wisiec taki kolos? Glosniki powinny byc na wysokosci uszu. Bez pochylania glosnikow wysokotonowych w kierunku podlogi dzwiek bedzie sie odbijal od sufitu i jesli twoj pokoj nie ma dobrej akustyki moze wyjsc totalna kicha niezaleznie od zastosowanych komponentow. Do subwoofera potrzebjesz osobny wzmacniacz. Ten su-v300 to wzmak stereo i nie ma wyjscia na wzmaka. W sumie to straszna cienizna ale jelsi masz nieduzy pokoj to wystarczy.

sam siebie:) napisał:
    (...)i nie ma wyjscia na wzmaka.

oczywiscie chodzilo mi o wyjscie na suba:)
  • REKLAMA
  • #16 2700396
    werni.
    Poziom 11  
    Nie będą wisieć, zmieniłem zdanie, bo to rozwiązanie jest zamało uniwersalne :).
    Słabo troche z tym subem :/. A może zrobić tak:
    I to wszystko jednym kablem do wzmaka (i wtedy zwrotnice dać jedną)
    Czy też nie da rady?

Dodano po 1 [minuty]:

w sumie mam jeszcze jeden wzmak (zabytek) unitra finezja 3, ale wątpie żeby się nadał :lol:
  • #17 2700506
    kmdg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja bym na twojim miejscu uzył sredniaków tonisila GDM 16/80/1 a nie jakies tam stx mozna na allegro dostac je w przyzwojitej cenie
  • #18 2700695
    przemo-lukas
    Ocena: 144
    chaka napisał:
    Ten su-v300 to wzmacniacz stereo i nie ma wyjscia na wzmaka.

Nie jestem znawcą Technicsów, ale chyba ma jakieś wyjścia liniowe?
    A może przynajmniej słuchawkowe?
    werni może szkoda pchać dwa różne głośniki niskotonowe do jednej paczki? może lepiej do 3-wey jakiś typowy śreniak arz-arp albo coś z tonsila?
    Pamietaj o efektywności sc10n8-91dB a GDN 22-120-8 ma 88dB, to też troszkę nie tak(chyba że dajesz tłumik)
    Powiec jaki masz budżet na te głośniczki?
    Jeśli niewielki to ta 18 stx'a z sc10n8 będzie dobrym pomysłem, w przyszłości sub i będzie lala, jeśli masz koło 600 zł (na 2 szt)to można zaszaleć i kupić monacory(sph-176) http://trimaudio.pl/index.php?a=opis&k=80&kt=&id=39
  • #19 2704161
    werni.
    Poziom 11  
    A więc podjołem już ostateczną decyzję :)
    Na razie będzie tak:
    nisko-sredniotonowy: GDN-18-120-6-SW
    wysokotonowy: Visaton SC 10 N
    + zwrotnica od SW
    A w przyszłości pomyśli się jeszcze nad subem
    A oto ca mój wzmak z tyłu, wyjście słuchawkowe, oczywiście też jest :)
  • #20 2704204
    przemo-lukas
    To problem z głowy, w przyszłości zbudujesz sub aktywny, który podepniesz pod wyjście liniowe: tape out.
  • #21 2704288
    Armosus
    Poziom 26  
    Thx za pomysl z wyjsciem kasety :) Ale wtedy sygnal np. z CD podpinamy pod Tape? Czy w mojej ws-502 (ma wejscie TAPE RECORD) da rade tak zrobic?
  • #22 2704305
    werni.
    Poziom 11  
    Właśnie to jest wyjście do kaset, nie wiedziałem że może służyć jako wyjście liniowe
  • #23 2707684
    przemo-lukas
    panowie, mea culpa, nie sprawdziłem i walnołem się (decka nie widziałem od lat) mam amplituner z możliwością rozłączenia przedwzmacniacza od wzmaka, więc tak zrobiłem i bezpośrednio pod wzmak podłączyłem "tape out", nie jest dobrze, chyba (nacisk na to słowo) z tego wyjścia idzie większe napięcie, całe szczęsie że miałem ściszone na maxa bo by mnie membrany pozabijały :D
    Chciałbym tu wszystkich przeprosić za zamieszanie, tak to jest jak się czegoś nie sprawdzi organoleptycznie, na sobie. Na pewno dobrym pomysłem jest wyjście słuchawkowe.
    :cry:
  • #24 2710138
    werni.
    Poziom 11  
    Dobrze że napisałeś bo już miałem sprawdzać czy to działa :). Słuchajcie mam takiego pomysła. Otóż mam na strychu 2 kolumny space 86. Są w dość kiepskim stanie (mówie o głośnikach). Napewno trzebaby wymienić wysokotonowe. A w śreniaku i niskim membrany (są całe, ale zawieszenie się rozsypało gdy podłączyłem do wzmaka i te srebrne środki są wgniecione, pomyślałem, że wymieniłbym odrazu całe membrany). Pozatym chyba są w porządku. I moje pytanie, czy opłaca się regenerować te kolumny, czy lepiej zrobić te o których pisaliśmy? A może wsadzićby jakieś nowsze głośniki do space'ów?

Dodano po 4 [godziny]:

Może jednak coś doradzicie?
  • #25 2711459
    Armosus
    Poziom 26  
    Napisz jaki jest ich litraz i wtedy mozna dobierac woofer. W sumie najlepiej by bylo dac oryginalne tosnile, ale mozna i zregenerowac - jesli wiesz jak.
  • #26 2713392
    werni.
    Poziom 11  
    Jednak narazie dam spokój z tymi space. Wydaje mi sie, że i tak nie zagrałyby lepiej od kolumienek, które będe robić. Zabiore się za nie w przyszłości jak nie będe miał co robić.
  • #27 2756432
    werni.
    Poziom 11  
    Mam już ostatnie pytanie przed rozpoczeciem budowy. Czy zamiast jednego stx'a pod tą zwrotnice mogę podłaczyć dwa? I czy wtedy szeregowo, czy równolegle?

Dodano po 31 [minuty]:

jednak nie jest to ostatnie pytanie. Jeszcze mam problem ze zwrotnicą, a raczej ze schematem. Oto ona
    Porównywałem schemat z rzeczami ze sklepu fas, ale nie znalazłem żadnego takiego samoego oznaczenia. Nie znam się na tych cyferkach i z tąd prośba abyście jakoś pomogli w odszukaniu potrzebnych rzeczy. Obserwowałem temat Mariusza Wiśniewskiego, ale on miał inną zwrotke.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy niestandardowego zestawu kolumn do pokoju o powierzchni około 10 m², składającego się z 2-4 głośników średniotonowych oraz subwoofera. Autor planuje nietypowy wygląd kolumn i pyta o możliwość zastosowania określonego kształtu obudowy oraz konieczność wyliczania pojemności obudowy dla średniotonowych. Zalecane jest użycie zestawu dwudrożnego z głośnikiem nisko-średniotonowym i wysokotonowym, zamiast samego średniotonowego. Proponowane głośniki to GDN-18-120-6-SW (nisko-średniotonowy) oraz Visaton SC 10 N (wysokotonowy), wraz z dedykowaną zwrotnicą opracowaną przez użytkownika Sound Wave. Dyskutowano o podłączeniu subwoofera, który powinien mieć osobny wzmacniacz, a w przyszłości można go podłączyć do wyjścia liniowego (np. tape out) wzmacniacza. Poruszono kwestie efektywności głośników, dopasowania zwrotnicy do różnych modeli (np. STX vs ARN 150), oraz problemów z umiejscowieniem kolumn (zalecane ustawienie na wysokości uszu, a nie pod sufitem). Autor rozważał także regenerację starych kolumn Space 86, ale ostatecznie zdecydował się na budowę nowych kolumn według zaproponowanego schematu. Pojawiły się pytania o podłączenie dwóch głośników STX pod jedną zwrotnicę oraz o interpretację schematu zwrotnicy i dostępność elementów w sklepach elektronicznych. Wzmacniacz SU-V300 oraz Unitra Finezja 3 były omawiane pod kątem kompatybilności z zestawem i wyjściami na subwoofer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA