logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawka do programowania mikroprocesorów AVR w obudowie SO-20 poza układem

Anderian 02 Cze 2006 20:18 4197 11
REKLAMA
  • #1 2690988
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    szukam jakiegos rozwiazania do programowania mikroprocesorow AVR w obudowie SO-20 poza ukladem docelowym (potrzebuje sama podstawke, programator juz posiadam), macie jakies pomysly ??
  • REKLAMA
  • #2 2691069
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Jeżeli nie masz przeznaczonej stówy na tą podstawkę to proponuje kipić na allegro takieprzejściówki z smd na dip (podejżewam że masz w programatorze wyprowadzonego dip-a) i poprostu postarać się za każdym programowaniem o dobre dociśnięcie nóżek do podstawki... ja tak robiłem...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2691144
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Przy odrobinie wprawy mozliwe jest dosyc bezproblemowe i szybkie wylutowanie ukladu w SO20 przy pomocy lutownicy. Ladujemy dosyc duza ilosc cyny na nozki po obu stronach a potem szybko przejezdzamy po nozkach. Mysle ze taka podstawka SO20-DIP20 nie przezyje wiecej niz kilkanascie takich operacji. Inna sprawa ze do samego zaprogramowania ukladu musimy przylutowac tylko... 6 nozek? Podobnie jak kolega, proponuje poeksperymentowac z samym przyciskaniem ukladu do podstawki.
  • #4 2691214
    Anderian
    Poziom 18  
    wylutowanie ok ale nie pzy 20-50 sztukach
  • #5 2691632
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Skoro nie chce się lutować, to trzeba płacić:
    http://www.cyfronika.com.pl/klipsy.htm

Można spróbować kombinacji z klipsem pomiarowym i programowaniem w systemie. Ja używam specjalną końcówkę do programatora z 6 chwytakami testowymi, ale też kosztowało to sporo kasy.

Albo płacisz i masz porządnie, albo kombinowanie
  • REKLAMA
  • #6 2692075
    Anderian
    Poziom 18  
    podstawka 170 a klips 100 :/
    troche drogie :(

moze samemu cos takiego wykonam (klips) trzeba pokombinowac z goldpinami
  • #7 2692096
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Goldpiny się nie nadadzą, za sztywne za grube, już leprze byłyby chyba szpilki krawieckie. Kolega zrobił podstawkę do PIC10F wykorzystując styki do karty SIM z telefonu komórkowego, ale długo mu nie posłużyła, ciężko jest samemu zrobić porządną podstawkę, czasem można trafić na allegro, ale to żadki towar
  • #8 2692200
    Holy

Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mój kumpel swego czasu programował coś w SO8..20. Miał zrobioną zwykłą przejściówkę DIP-->SO. Na pola od SMD dał kapkę więcej cyny (byle równomiernie) i łapał procki spinaczem do bielizny. Wiem, że to brzmi idiotycznie i prostacko, ale u niego się sprawdzało. :)
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu
  • #9 2693185
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Jeżelija miałbym 50 sztuk dozaprogramowania i to jeszcze wlutowanych to sam bym sobie taki klips zrobił z laminatu... metoda ta sama co napisałem wcześniej tylko wycinasz dodatkowo okienko na obudowe czyli zostaje Ci sama ramka z laminatu z wyprowadzniami które należy dobrze docisnąć... nakładasz takie coś od góry i jeżeli dobrze styka z pinami procka to zaprogramujesz tą pięćdziesiątkę całkiem szybko...
  • REKLAMA
  • #11 2695052
    maciekt
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,

Jakiś czas temu też miałem ten sam problem. Przeżyłem już trzy podstawki na DIPa po 12 zł z którymi wiecznie był problem. Później pracowałem na tym pierwszym klipsie 3M a aktualnie pracuje na tym drugim z oferty. Generalnie to wszystko nauczyło mnie, że narzędzia to podstawa - robienie samemu podstawki może skończyć się złym zczytem i tym bardziej złym zapisem. Czasami 5-minutowa robota może trwac kilka godzin nerwów tylko przez ta podstawke więc radzę raczej kupno któregoś z 3M - obie działają bez zarzutu z tym, że i w jednym i w drugim przypadku polecałbym wylutowanie hotem pamięci(czasami miałem z tym problemy).

Pozdrawiam
    Maciek
  • #12 2695115
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Można równie dobrze pozostawić na płytce kilka (nie wiem jak w avr - w picach jest to 5) padów w jednym rzędzie i programować w układzie używając sprężystych szpilek pomiarowych.
    Swego czasu również szukałem podstawek pod SOIC18 i pamietam,że znalazłem takie w tme kryjące się pod kodem soict aczkolwiek cena była zbyt wysoka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania podstawki do programowania mikroprocesorów AVR w obudowie SO-20 poza układem docelowym, przy posiadaniu własnego programatora. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przejściówek z SMD na DIP, które można kupić na Allegro, z ręcznym dociskaniem nóżek układu do podstawki. Alternatywnie sugerowano wylutowywanie układów SO-20 za pomocą lutownicy z dużą ilością cyny, choć metoda ta jest niepraktyczna przy większej liczbie sztuk. Wskazano również na możliwość zastosowania klipsów pomiarowych (np. firmy 3M), które umożliwiają programowanie bez lutowania, jednak ich cena jest dość wysoka (ok. 60-170 PLN). Próby wykonania własnej podstawki z goldpinów nie są zalecane ze względu na ich sztywność i grubość; lepsze mogą być szpilki krawieckie lub styki z kart SIM, choć samodzielne wykonanie trwałej podstawki jest trudne. Inna metoda to pozostawienie na płytce padów do programowania i użycie sprężystych szpilek pomiarowych. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup profesjonalnego klipsa 3M lub podobnego, co zapewnia niezawodność i wygodę programowania, zwłaszcza przy większej liczbie układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA