logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt - wzmacniacz operacyjny - potrzebuję wskazówek

DamianR 03 Cze 2006 15:23 1670 11
REKLAMA
  • #1 2693446
    DamianR
    Poziom 10  
    Czy moglby mi ktos udzielic kilka wskazowek od czego zaczac, bede bardzo wdzieczny. Mam do zrobienia cos takiego:
    Zaprojektowac wzmacniacz nieodwracajacy o skutecznym wzmocnieniu napieciowym kus=100V/V o rezystancji wejsciowej wiekszej niz 2Mom i odseparowany dla skladowej stalej od generatora o rezystancji wew Rg=2Mom. Wykorzystac wzmacniacz operacyjny uA741 i rezystory o wartosci mniejszej niz 500kom
    Narysowac charakterystyki czestotliwosciowe: wzmocnienia kus i impedancji wejsciowej Zwe
  • REKLAMA
  • #2 2693489
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Najlepiej zacznij od schematu i potem doboru elementów.

Dodano po 46 [minuty]:

No dobra a tak na serio to wiesz jak powinien wyglądać schemat czy tobie pokazać i czy w ogóle wiesz jak działa wzmacniacz operacyjny w układzie nieodwracającym??
  • #3 2694156
    DamianR
    Poziom 10  
    wiem jak wyglada i chyba wiem jak to mniej wiecej dziala. Wymyslilem ze taki uklad bedzie pasowal (tak mi sie wydaje) do mojego projektu. Oczywisicie trzeba jeszcze dorzucic kondesator, zeby byl odseparowany dla skladowej stalej od generatora. Tylko teraz jest klopot jak policzyc Rwe dla tego ukladu?

https://obrazki.elektroda.pl/30_1149354505.JPG
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2694505
    jony
    Specjalista elektronik
    $$Rwe=\frac{A*Ri}{ku}$$
    gdzie
    A = Wzmocnienie w otwartej pętli <14000V/V
    Ri = rezystancja wejściowa typ = 2Mohm
    Ku= wzmocnienie w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego, u ciebie 100V/V
    Czyli Rwe=280Mom
  • #5 2694643
    DamianR
    Poziom 10  
    jak jeszcze znasz jakies linki gdzie sa dobrze te WO opisane jak bys podeslal bylbym wdzieczny
  • REKLAMA
  • #6 2694742
    jony
    Specjalista elektronik
    Tu masz podstawowe informacje o WO i jest tam opisane jak działa wzmacniacz nieodwracający, ale proponuje przeczytać cały artykuł.
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/46_08.pdf

A tu po angielski "biblia" na temat WO
    http://www.web-ee.com/primers/files/slod006b.pdf
    http://www.analog.com/library/analogDialogue/archives/39-05/op_amp_applications_handbook.html
  • #7 2699533
    DamianR
    Poziom 10  
    Wlasnie sie dowiedzialem ze jak dolacze kondesator C szeregowo do R3
    https://obrazki.elektroda.pl/30_1149354505.JPG
    spowoduje to ze wejscie plus nie bedzie uziemione i niestety musze zastosowac cos innego co by rozwiazalo ten problem. Ma ktos jakies porady?
  • REKLAMA
  • #8 2700579
    jony
    Specjalista elektronik
    A to ma być tylko na jednym WO czy możesz użyć więcej
  • #9 2700688
    DamianR
    Poziom 10  
    no lepiej na 1. Koles mi powiedzial ze musze cos wymyslic z tym wejsciem + zeby pogodzic to odseparowanie no i to zeby byla odpowiednia polaryzacja cos takiego mi tlumaczyl
  • #10 2700917
    jony
    Specjalista elektronik
    Najprościej było by wstawić rezystor do masy i do wejścia + o wartości ponad 2M czyli 5 rezystorów szeregowo po 470K
  • #11 2700934
    DamianR
    Poziom 10  
    no to by bylo najlepiej ale mysle ze cos takiego nie przejdzie, mowil mi zeby poszukac jakiego lepszego rozwiazania tzn cos wspomnial o bootstrapie ale chyba tutaj to nie bardzo, dlatego mi kazal cos w tym stylu wymyslec. Ale z tym rezystorami to tez niezly pomysl ale pewnie nie bedzie z tego happy.
  • #12 2701119
    jony
    Specjalista elektronik
    A mnie przyszedł taki pomysł do głowy z wykorzystaniem bootstrapa.
    Ale nie wiem czy to zadziała czy czasem się nie wzbudzi :?:
    Tu się musi jakiś inżynier wypowiedzieć a nie hobbista :D
    Załączniki:
    • Projekt - wzmacniacz operacyjny - potrzebuję wskazówek bootstrap0.2.jpg (49.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza operacyjnego nieodwracającego o wzmocnieniu napięciowym Ku=100 V/V, rezystancji wejściowej większej niż 2 MΩ oraz separacji składowej stałej od generatora o rezystancji wewnętrznej Rg=2 MΩ. Wykorzystany ma być wzmacniacz operacyjny uA741 oraz rezystory o wartościach poniżej 500 kΩ. Poruszono kwestie doboru schematu i elementów, w tym konieczności zastosowania kondensatora do separacji składowej stałej, co jednak powoduje problem z uziemieniem wejścia nieodwracającego. Zaproponowano rozwiązania takie jak wstawienie rezystora do masy o wartości powyżej 2 MΩ (np. 5 rezystorów 470 kΩ szeregowo) lub zastosowanie techniki bootstrapa, choć budzi to wątpliwości dotyczące stabilności układu. Podano wzory i wartości parametrów, m.in. wzmocnienie w otwartej pętli (A < 14000 V/V), rezystancję wejściową typową (Ri = 2 MΩ) oraz obliczoną rezystancję wejściową układu (Rwe = 280 MΩ). Udostępniono linki do materiałów edukacyjnych opisujących wzmacniacze operacyjne i ich charakterystyki częstotliwościowe. Poszukiwane są rozwiązania umożliwiające zachowanie wysokiej rezystancji wejściowej przy jednoczesnej separacji składowej stałej i odpowiedniej polaryzacji wejścia nieodwracającego przy użyciu pojedynczego wzmacniacza operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA