logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Metrix OX 520B - zniekształcenia sygnału przy czułości 5mV

Corni 04 Cze 2006 09:52 2445 6
REKLAMA
  • #1 2695476
    Corni
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Niedawno kupiłem oscyloskop metrix ox 520b i mam z nim mały problem. Po ustawieniu go na czułość 5mV obserwuję dosyc duże zniekształcenia sygnału. Po zwarciu końcówki sondy do masy gniazda BNC zniekształcenia maleją, ale nie eliminują się do końca (nadal zostaje jakieś 2mm z każdej strony środka podziałki na ekranie). Co to może być, jeśli bez sondy oscyloskop pokazuje płaską linię (są widoczne maleńkie zakłócenia rzędu 0,3mm, po dotknięciu palcem gniazda znikają w 100%).

Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 2695487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2695611
    Corni
    Poziom 11  
    W tym problem, że obudowa nie jest metalowa. Po podłączeniu go do gniazdka z uziemieniem bez sondy nie ma zadnych zakłóceń. jak podłączę sondę ponownie pojawiają się szumy. Kiedy dotknąłem końcówką sondy do masy, pojawiła się linia o szerokości 2mm(tak jakby sygnał o bardzo małej amplitudzie i b. dużej częstotliwosci), jednak kiedy dotknę końcówką i 'masą' sondy(bez krokodylka) bezposrednio do masy gniazda BNC, zakłócenia znikają.. Co to może być?
  • Pomocny post
    #4 2695963
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Podejrzenie pada na sondę. Najlepiej podłączyć do wejścia sondę z innego oscyloskopu, i porównać wyniki. Ponadto, jest zasadą aby długość przewodu "masowego" przy końcówce sondy była jak najkrótsza. Z punktu widzenia serwisu jest to często niewygodne, stąd serwisanci przedłużają przewód "masowy". Powoduje to właśnie takie skutki.
    Ps. Zakres 5mV/dz jest z natury rzeczy b.czuły. Jeżeli na wyposażeniu jest sonda o przełączanym podziale 1:1/1:10 to lepiej ustawić dzielnik na 1:10. Sygnały o poziomach rzędu miliwoltów i tak rzadko się ogląda.
  • REKLAMA
  • #5 2696148
    Corni
    Poziom 11  
    Też jestem tego zdania.. Oprócz uszkodzenia/defektu sondy swoje robił żle zlutowany przewód przy 'krokodylku'. Prawdopodobnie nie ma dobrego przewodnictwa pomiędzy masą w BNC a złączem sondy.. Ma ktoś pomysł czym to naprawić? Może jakiś preparat? To moj pierwszy oscyloskop, więc niektóre pytania moga się wydawać 'denne' ;), proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #6 2702399
    tatakuby
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Corni -> otrzymałeś 2 sondy. Czy na drugiej występuje taki sam efekt?
    Co prawda nie używałem tych sond chyba ze trzy lata, ale nigdy nie zaobserwowałem tego zjawiska. Zauważ, że przewód masy jest połączony z sondą za pomocą klamerki z drutu. Jest możliwość, że jest za luźna (podegnij) lub połączenie klamerka-sonda trochę przyśniedziało. Oskrob to połączenie mechanicznie i potraktuj "kontaktem".
    Musisz też wiedzieć, że przy pomiarach na największej czułości i cienkim przewodzie masy (lepszy jest gruby, ale przeszkadza w pracy) trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia jakiegoś minimalnego szumu na przebiegach (pole elektromagnetyczne w pomieszczeniu).
    Zawsze można "pogrubić" masę, ale sam pewnie stwierdzisz, że co prawda szum zmaleje, ale za to znacznie utrudni to pomiary.
    Spróbuj zrobić to, co proponuję i daj znać o efektach.

Pozdrawiam.
  • #7 2717325
    Corni
    Poziom 11  
    Wszystko juz działa, wcześniej na to wpadłem ;) zacisk pomiędzy klamerka, a przewodem od masy był zaśniedziały i to wszystko, dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył oscyloskopu Metrix OX 520B, który przy ustawieniu czułości na 5mV wykazywał zniekształcenia sygnału. Po zwarciu końcówki sondy do masy gniazda BNC zniekształcenia zmniejszały się, ale nie znikały całkowicie. Bez sondy oscyloskop pokazywał prawie płaską linię z minimalnymi zakłóceniami. Przyczyną problemu okazała się sonda, a konkretnie złe połączenie masy – przewód masowy przy końcówce sondy był źle przylutowany i zacisk między klamerką a przewodem masy był zaśniedziały, co powodowało słabe przewodnictwo i zakłócenia. Zalecano użycie sondy z krótkim przewodem masowym, ustawienie dzielnika sondy na 1:10 dla lepszej stabilności sygnału oraz mechaniczne oczyszczenie i poprawę połączeń masowych. Po oczyszczeniu i poprawieniu zacisku problem z zakłóceniami zniknął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA