logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C62 - brak połączenia z Flash Programmer 2.83 przez COM, co robić?

GAWRION 05 Cze 2006 10:29 1173 8
REKLAMA
  • #1 2699127
    GAWRION
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zrobiłem kabelek wg schematu z elektrody. Lecz nie moge połączyć sie programem flash programmer 2.83. Program otwiera port (łączę się przez COM) i nie daje nic czerwona słuchawka. O dziwo mogę połączyc sie programem c62 tool by www.gsm-asia.com - stąd wniosek, że kabelek mam chyba sprawny. Próbowałem już pod 98 i pod xp. Oprócz tego programu nie mogę połączyć się zadnymi innymi np. C62 Logger by Terror. Co może być przyczyną? Nadmienię jeszcze że staram się odblokować aparat z kłódek i dziwnego IMEI. Aparat wyswietla że jest zablokowany. Co robić dalej?
  • REKLAMA
  • #2 2699138
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    w zyciu piekny nie zrobisz tego darmowkami: mt box lub cruiser jedynie to postawi.
  • REKLAMA
  • #3 2699174
    GAWRION
    Poziom 12  
    Nieprawda - widziałem już wiele opisów i postów, które są dowodem, że jednak można. Tylko nie wiem gdzie tkwi mój błąd ;/. Na jakiejś ruskiej stronce widziałem opis krok po kroku jak to zrobić flash programmerem 2.83 w połączeniu z flashem HD0503-092-M i repair GDFS. Na czeskiej było to samo. Skoro ktoś pisze howto to na 100% można to zrobić.
  • #4 2699215
    telekomuna
    Poziom 29  
    w takim razie zycze powodzenia :lol:
  • #5 2699221
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Na pewno nie zrobisz niczym za free, szkoda czasu i nerwow na tego pseudo-siemensa, tak jak pisal kolega wyzej czeka go spotkanie z MT-Boxem albo Cruiserem ;)
  • REKLAMA
  • #6 2700799
    GAWRION
    Poziom 12  
    Siedziałem całą noc, cały dzień i stwierdziłem że ostatnia tajemniczą rzeczą pozostał sam układ sterowania przepływem danych oparty na scalaku max 232 - postanowiłem zrobic dokładnie taki sam jak w opisie...i działa - telefon łaczy sie z programem i ładuje flasha...teraz mam kolejny problem - nic z tego - mimo sflashowania dalej aparat jest zablokowany..popróbuje się pobawić jeszcze - może coś z tego wyjdzie. Całe przedsięwzięcie traktuję jako zabawę i doświadczenie - może nie mam co robic :) - poniże j zdjecie mojego "kabelka" :)

A dla ścisłości zamieszczam schemat wg którego robiłem:

podaję także stronki na których znajduje się opis - po angielsku na rosyjskiej stronie:

http://www.gsmcity.com.ua/content/store_11.html

oraz na czeskiej:

http://www.siemensmania.cz/content.php?id=237
  • #7 2706105
    GAWRION
    Poziom 12  
    .....nie mam już siły...telefon jak jest zablokowany tak jest zablokowany, mogę sie tylko podzielić doświadczeniami.

W sumie działałem tylko pod me - tam chodziły mi poprawnie programy: logger, decrypter, flash programmery (2.71 pozwala downgradować softa - ale telefon po takiej operacji nie wstaje - boot działa także mozna wrócić do poprzedniego stanu - czasami ciężko nawiązac połączenie - telefon musi "odczekać" aż mu przejdzie szok :). Używałem także wersji 2.78 oraz 2.83 - ta ostatnia zmodowana wpisem do stworzonego pliku konfiguracyjnego *.ini, co udostępnia niewidoczna opcję modyfikowania poszczególnych plków - ja zamieniałem ClearExitCounter.cus.

W końcu mam sflashowany telefon do softu v28 - po downgradzie na niższe nie chodzi. Przechodziłem przez wszystkie wersje - 16, 20, 26, 28 - nic - aparat nic nie robi sobie z tego. Nie wiem jaka była w nim pierwotnie wersja, ale może to mieć wpływ - znalazłem gdzieś info że od wersji 25 stosowany jest inny procesor i dlatego, możliwe że takiego 25, 26, 28 sposobami od np 20 - czyli logger decrypter - się nie ruszy - loga zczytuje dobrze, dekryptuje, ale po wklepaniu wyskakuje not allowed albo niedozwolone. Co dziwne jedyny program działający TYLKO pod xp - c62 tool - asia-gsm - mimo tego że niby odblokowuje nie robi tak naprawde z moim telefonem nic;/, choc komunikat wskazuje że unlock sie udał. Czyli totalna porażka ;/.

Telefon odkładam na półkę chociaż z wielka przyjemnościa bym nim porzucał o ściany (moze kiedyś wyjdzie jakiś soft co go ruszy, a programy i soft pakuję i też odkładam "na półkę" (uzbierałem tego ponad 500 mega!!!!). Pewnie przy najbliższym porządkowaniu HD skasuję, także jeśli ktoś by chciał to na razie jeszcze mam. To by było na tyle - idę się wyspać :). Męczący ten siemenso-sony-ericson.....nie to co moja e398..
  • REKLAMA
  • #8 2706144
    telekomuna
    Poziom 29  
    soft to juz od dawna jest ktory go ruszy: mianowicie cruiser i mtbox.
  • #9 2709158
    GAWRION
    Poziom 12  
    Wiem że są komercyjne programy które to zrobią - ja jestem tylko amatorem - nie zajmuję się telefonami profesjonalnie, więc nie opłaca mi sie kupowac takiego czegoś.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku połączenia telefonu Siemens C62 z programem Flash Programmer 2.83 przez port COM, mimo poprawnie wykonanego kabla według schematu z elektrody. Telefon łączy się natomiast z programem C62 Tool ze strony gsm-asia.com, co sugeruje sprawność kabla. Próby połączenia z innymi programami, takimi jak C62 Logger by Terror, również kończą się niepowodzeniem. Użytkownik stara się odblokować telefon z kłódek i nieprawidłowego IMEI, jednak po sflashowaniu urządzenie pozostaje zablokowane. W dyskusji pojawia się sugestia, że darmowe narzędzia nie wystarczą do pełnego odblokowania i konieczne są komercyjne boxy, takie jak MT-Box lub Cruiser. Autor potwierdza, że po zastosowaniu układu sterowania przepływem danych opartego na scalaku MAX232 udało się nawiązać połączenie i załadować flash, lecz odblokowanie nie nastąpiło. Próby downgrade’u oprogramowania (wersje 16, 20, 26, 28) nie przyniosły efektu, a zmiany softu nie wpływają na blokadę. Wskazuje się, że od wersji softu 25 stosowany jest inny procesor, co może mieć wpływ na skuteczność metod odblokowania. Ostatecznie podkreślono, że profesjonalne odblokowanie wymaga użycia komercyjnych narzędzi, które dla amatora są nieopłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA