logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens c62 - Phone disabled! Insert correct SIM card.

Prodig 02 Gru 2006 12:30 2261 22
REKLAMA
  • #1 3285683
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam!

Posiadam telefon Siemens c62. Po włożeniu karty i uruchomieniu, podaję PIN, następnie telefon wyświetla taki komunikat: Phone disabled! Insert correct SIM card. Sprawdzałem na karcie IDEI i PLUSA.

Czy idzie coś z tym zrobić? Posiadam kabel serwisowy (naprawiałem nim m.in. c60).

Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3286164
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Niestety tylko Mt-Box w tym pomoże
  • #3 3286513
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    z c62 nie jest tak latwo, on optrzebuje specjalnego kabla, tym od c60 nie pojdzie!
    Najlepiej to zanies do servisu bo ten tel latwo uwalic i nie ryzykowal bym na twoim miejscu
  • REKLAMA
  • #4 3286527
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    C62 byłyy sprzedawane w erze więc pewnie w tej sieci dziala. Są darmówki do simlocka z tego "telefonu", musisz jednak przerobić kabel, bo ten od c60 nie zadziała (mimo, że wtyczka jest taka sama).
    ZG
  • #6 3287734
    monty_p
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    kabel do flashowania nie pomoze. Widocznie ktos juz probowal zdjac w tym simlocka i uwalil IMEI.

plitom ma racje, tylko MT-BOX pomoze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3292740
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Kolego, nawet nie sprawdziłeś/podałeś jaka wersja softu i czy imei jest prawidłowy.
    I co ci nie działa - programy, komunikacja, telefon, kabel?
    Do wersji v23 robisz logerem/decrypterem, v25 i wyższe - jest kilka programów - np c62 tool.
    Kabel z dodatkowym ok 5v ma być.
    Gdy imei jest w postaci 09.... to tylko box - inne pomysły - typu gdfs naprawczy raczej nie pomogą.
  • #9 3292845
    Prodig
    Poziom 20  
    OK.

IMEI jest postaci: 35............
    Wersja softu: 16

Czy w jakiś sposób naprawię ten telefon? Są jakieś programy do flashowania itp.?
  • #10 3293340
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    Programy do fleshowania są i to nawet darmowe, razem z fleshami, jest tez naprawczy gdfs jednak najlepszym chyba rozwiązaniem jest mt-box. Sam miałem kilka takich sztuk właśnie po unlocku ze skopanym imei-em i postawił je mt-box, żadne flashe nie pomogły. Programy są na elektrodzie o ile dobrze pamiętam.

chief
  • #11 3293347
    Prodig
    Poziom 20  
    Nie wiem czy to wina skopanego IMEI. Wydaje mi się, że telefon jest zablokowany na konkretną kartę. Wyczytałem gdzieś, że to wada tych telefonów i tak czasem się dzieje. Być może flashowanie coś da.

Na tej stronie coś znalazłem: http://www.siemensmania.cz/content.php?id=237

Nie wiem tylko czy ten program naprawczy zadziała z wersją 16.
  • REKLAMA
  • #13 3293888
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Przecież imei jest dobry, wersja jest 16 - logerem zczytać loga, dekrypterem kody i wbić do telefonu, to wszystko.
  • #14 3293994
    Prodig
    Poziom 20  
    Mogę prosić tego loggera i deskrypta albo linki do nich? Na elektrodzie znalazłem ale z wirusem!

Próbowałem połączyć się z telem za pomocą Flash Programmer v2.71. Nie idzie się połączyć... Wyskakuje błąd Phone1 in port COM1 is not responding.
  • #15 3295186
    monty_p
    Poziom 18  
    Wg jakiego schematu zrobiles ten kabelek ??
    Moze dalej masz z nim problem ??

W zalaczniku masz sprawdzony przeze mnie schemat.
    Jest tam podane 12V :) jezeli dasz wiecej niz 12V to twoj telefon sie uzmaży.

Mozesz sprobowac zasilic to 5V (z USB albo z zasilacza komputera).
    Jak nie pojdzie to daj 12V z kompa. Ja pracuje na 12V z kompa i jest OK.

Powodzenia!
    Załączniki:
    • Siemens c62 - Phone disabled! Insert correct SIM card. kabelek do C62.jpg (28.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3296313
    Prodig
    Poziom 20  
    Mam kabelek dokładnie taki sam jak schemat powyżej. Sprawdzałem dla 12V i dla 5V. Napięcie podaję z zasilacza stabilizowanego laboratoryjnego (myślę, że lepsza stabilność niż z zasilacza w moim kompie ;) ).
  • #18 3296337
    Prodig
    Poziom 20  
    Nie chce go Flash Programmer wykryć. Dowiedziałem się, że wcześniej był w serwisie na gwarancji i go nie naprawili, powiedzieli, że był zalany (co nie jest prawdą). Myślę, że mogli go uwalić w tym serwisie. Ale może warto jeszcze trochę się nim pobawić.

Ma ktoś może tego loggera i descrypta? Z elektrody ściągnąłem ale oba pliki były zawiruszone (no chyba, że mnie avast cygani).
  • #19 3296529
    monty_p
    Poziom 18  
    Skoro masz identyczny kabelek i nawet przy 12V ci nie rusza to trzeba wymienic CPU w telefonie.
    Mysle ze jak mial go w lapach ktos, kto sie nie znal (i do tego chcial zdjac SIM-LICKa) to na pewno go uwalil.

Jezleli robisz to za kase to nie oplaca ci sie w tym grzebac. Procesory ciezko dostac a wylut tez nie jest tani.

Tak czy inaczej powodzenia życze...

Dodano po 4 [minuty]:

...jezeli chodzi o AVAST to niektore programy GSM wykrywa jako trojany :/
    W rzeczywistosci nimi nie są...
  • #20 3296987
    mat3oosh
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Po co go ruszasz flashprogrammerem ?
  • #21 3299437
    emwu
    Poziom 24  
    Ocena: 2
    1. W kablu C62 do flashowania daj 12V przez diode 1N4001 lub 1N4148.
    2. Flash Programmer na dużo Ci sie nie zda. Lepiej kup logi do Griffin Servera. 3 Logi i telefon stoi bez locka (śmiga na SW28)

1log naprawa IMEI / Flash
    2log naprawa eeprom
    3log unlock
  • #22 3547379
    Dino17
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Robilem C62 v16 Cruiser'em i mi wyrzucilo imei 0999 itd. Nie da sie tego zrobic tym sprzetem?? Probuje ale nic nie chce zrobic.
  • #23 3547398
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Nie postawisz go Cruiserem tylko wykupienie logów jak wyżej opisuje kolega emwu albo udaj się do kogoś kto ma Mt-boxa on go zrobi bez problemu :)

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens C62 po włożeniu karty SIM i wpisaniu PIN wyświetla komunikat "Phone disabled! Insert correct SIM card". Problem najprawdopodobniej wynika z blokady SIM-lock lub uszkodzonego IMEI, często spowodowanego nieudanymi próbami zdjęcia blokady. Do naprawy konieczne jest użycie specjalistycznego kabla do flashowania C62, różniącego się od kabla do C60, zasilanego napięciem 5V lub 12V przez diodę. Standardowe programy typu Flash Programmer często nie nawiązują połączenia z telefonem. Do skutecznego odblokowania i naprawy IMEI rekomendowany jest sprzęt MT-BOX lub zakup logów do Griffin Servera, które umożliwiają naprawę IMEI, EEPROM i zdjęcie SIM-locka. Darmowe programy i flashe dostępne są na forach, jednak ich skuteczność jest ograniczona przy uszkodzonym IMEI. W przypadku uszkodzenia CPU lub poważniejszych uszkodzeń sprzętowych naprawa jest kosztowna i trudna. Programy GSM mogą być wykrywane jako wirusy przez antywirusy, co jest fałszywym alarmem. Wersja softu telefonu ma znaczenie dla wyboru narzędzi – dla wersji 16 zaleca się użycie loggera i decryptera, natomiast dla wyższych wersji dostępne są inne narzędzia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA