logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Medion MD1998jb - brak reakcji po przepięciu, wymiana elementów

krzysiek.r 05 Cze 2006 23:04 1515 7
REKLAMA
  • #1 2701930
    krzysiek.r
    Poziom 11  
    Witam, dostałem monitor Medion MD1998jb, uszkodzony był prawdopodobnie poprzez przepięcie w sieci el. następnego dnia monitora nie dało się załączyć.
    Ktoś wylutował kilka elementów takich jak układ US3842, rezystor 1ohm ten za mostkiem diodowym, wymieniony był tranzystor IFRpc50 i nadal zero reakcji. Na kondensatorze za mostkiem jest około 320V. Dioda led się nie świeci po włączeniu. PROSZĘ O POMOC Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #2 2702259
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Twój monitor jest na Chassis Jean JD191B (namiarów na schemat nie mam).
    Sprawdź czy dochodzi zasilanie do scalaka (przez opór), czy impulsy sterujące pojawiają się na bramce tranzystora. Pomierz diody i opory wokół scalaka.
    Standardowo wymień elektrolity i popraw zimne luty.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2702695
    krzysiek.r
    Poziom 11  
    Na nóżce 6 ww układu jest około 300V a na pinie 7 około 1V nie wiem czy to są dobre napięcia. Dziś jeszcze zrobiłem małą głupotę bo odlutowałem nóżkę G tranzystora i po włączeniu poszedł dym :-( Uszkodziłem znów układ us3842, rezystor 22ohm, r826 i jeszcze kilka drobnych elementów. Najgorszy problem to taki że nie mam oryginalnego schematu i nie wiem jakie to są elementy bo został z niektórych węgiel. Proszę o ew. pomoc. DZIĘKUJĘ
  • REKLAMA
  • #4 2706077
    krzysiek.r
    Poziom 11  
    Wymieniłem wszystkie uszkodzone elementy i nadal zero reakcji :-(
    Jakie napięcie powinno być na 7 pinie układu uc3842 ? bo u mnie jest ok. 1V
    Proszę o pomoc. DZIĘKUJĘ
  • #5 2706223
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    1. Sciągnij z netu aplikację UC3842 i przeczytaj.
    2. Do startu UC3842 potrzebuje napięcia 16V na nodze 7.
    3. Jeżeli masz niedosyt to użyj 'Szukaj' wpisz w wyszukiwarkę UC3842 i znajdziesz 229 tematów do poczytania.:idea:
  • REKLAMA
  • #6 2711927
    krzysiek.r
    Poziom 11  
    Witam ponownie, wymieniłem wszystkie elementy po stronie pierwotnej trafa i nic :-( zero reakcji w dalszym ciągu. Wymieniłem układ UC3842, wszystkie tranzystory, kondensatory elektrolityczne, diody, tyrystor i bez rezultatu. Teraz po wymianie ww elementów na nóżce 7 układu jest 10-13V (wahania), na 6 pinie 0V. Na kondensatorze 330uF/400V jest około 310V. Już nie mam pomysłu. POMOCY !!!!!!!
  • #7 2712824
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    No to jeszcze poszukaj uszkodzeń po stronie wtórnej. Najprędzej na B+.
  • #8 2716406
    krzysiek.r
    Poziom 11  
    Po stronie wtórnej to chyba nie, bo wogóle brak reakcji po stronie pierwotnej, nawet odłączyłem stronę wtórną od reszty i też przetwornica nie startuje. Brak jakiejkolwiek reakcji dźwiękowo-wizualnej :-) Wymieniłem wszystkie elementy wg schematu (te co zaznaczyłem otoczką). Na pinie 6 układu uc3842 0V. Układ na pewno dobry bo już któryś z kolei nowy. Jestem już mocno zdesperowany. PROSZĘ O POMOC. DZIĘKUJĘ
    Załączniki:
    • Monitor Medion MD1998jb - brak reakcji po przepięciu, wymiana elementów medion1998jb.JPG (173.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Medion MD1998jb uległ uszkodzeniu prawdopodobnie na skutek przepięcia w sieci elektrycznej, po czym nie reaguje na włączenie. Wymieniono kilka elementów na stronie pierwotnej zasilacza, w tym układ UC3842, tranzystor IFRpc50, rezystory i kondensatory elektrolityczne, jednak monitor nadal nie uruchamia się. Na kondensatorze po mostkiem diodowym utrzymuje się napięcie około 310-320V, natomiast na nóżce 7 układu UC3842 pojawia się napięcie w zakresie 1V do 13V, co jest niewystarczające do startu układu (wymagane około 16V). Brak jest reakcji wizualnej i dźwiękowej, a przetwornica nie startuje nawet po odłączeniu strony wtórnej. Sugerowano sprawdzenie zasilania scalaka, impulsów sterujących na bramce tranzystora, pomiar diod i rezystorów wokół układu oraz wymianę elektrolitów i poprawę zimnych lutów. Brak oryginalnego schematu utrudnia identyfikację uszkodzonych elementów. Wskazano również na konieczność sprawdzenia uszkodzeń po stronie wtórnej, zwłaszcza na linii B+, jednak autor potwierdził brak reakcji już po stronie pierwotnej. Problem pozostaje nierozwiązany pomimo wymiany wszystkich podejrzanych komponentów i kilku układów UC3842.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA