logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falujące obroty w Omega B 2.0 16V po odłączeniu silnika krokowego

marcopo 06 Cze 2006 10:55 22760 17
REKLAMA
  • #1 2702877
    marcopo
    Poziom 11  
    Witam,

Mam takie pytanie odnosnie silnika krokowego (czy jak go sie zwie) wolnych obrotów. A mianowicie moja Omega na wolnych obrotach falowala zarowno na benzynie jak i na gazie i do tego obroty niekiedy wzrastaly az do 3000 i nie chcialy spadac. Ale po odlaczeniu silnika wolnych obrotow przy cieplym silniku (przy zimnym gasnie) wszystko wraca do normy.
    Jak mozna naprawic ta usterke??
    Oraz co sie stanie jesli zaslepie silnik wolnych obrotow czyli bedzie odlaczony. Czy cos sie stanie z silnikiem czy jakies inne skutki uboczne beda tego ??

Z gory dziekuje za porady i wskazowki

Pozdrawiam
    Marcin

P.S.
    Opel Omega B kombi 2.0 16V ecotek + inst.gaz. z komputerem Maxi λ
  • REKLAMA
  • #2 2702955
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    po pierwsze zczytac kody bledow ,a po drugie zmienic ta imitacje elektroniki gazu na lepsza np bingo
  • #3 2703011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2704141
    marcopo
    Poziom 11  
    Wiem, ze nie ma silnika krokowego, ale ta nazwa sie przewija prawie u wszystkich wiec tak to nazwalem :) Jest to uklad wolnych obrotow i znajduje przy przepustnicy zaraz pod rura dolotowa powietrza za przeplywomierzem. Dokladnej nazwy nie znam :(

pozdrawiam

P.S.
    W załaczeniu dodalem zdjecie tego "silnika krokowego" lub zaworu wolnych obrotów
    Załączniki:
    • Falujące obroty w Omega B 2.0 16V po odłączeniu silnika krokowego 108408161.jpeg (8.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2704421
    bzykdamian
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    sprubój dokladnie wyczyscic ten tak zwany silnik krokowy najlepiej benzyna ekstrakcyjna czasem to pomaga potem sprwedz czy masz tobry czujnik temperatury cieczy chlodzacej
  • REKLAMA
  • #6 2704638
    marcopo
    Poziom 11  
    Ten silnik juz zostal wyczyszczony byl chwilowy spokoj a teraz jest wszystko na nowo.

Jak juz wspomnialem z podlaczonym "silnikiem krokowym" silnik na benzynie wariuje tzn obroty pulsuja to sie stabilizuje to znow wskakuja na 2000 do 3000 oraz ma pewne przyduszenia jak sie mocniej depnie dopiero po chwili rwie z kopyta. Na gazie natomiast tylko obroty plywaja i wskakuja na wysokie od czasu do czasu.
    Ale po odlaczeniu wtyczki tego ukladu wolnych obrtow wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Chodzi jak szwajcarski zegarek na benzynce jak i na gazie. Tylko oczywiscie musi silnik byc rozgrzany. :) Bo na zimnym niestety ma problemy z wolnymi obrotami :)

Teraz mam pytanie co sie stanie jesli pomiedzy silnik krokowy a przepustnice wstawie kawalek blaszki zaslepiajacej wlot i podlacze normalnie wtyczke aby oszukac komputer???

Pozdrawiam
  • #7 2704846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2705301
    marcopo
    Poziom 11  
    Hmmmm tylko teraz rodzi sie pytanie jak ta usterke usunac?? Zapewne pierwsza mysl jaka przychodzi to kupic inny sterownik wolnych obrotow (silnik krokowy). A moze jest inna przyczyna takich objawow. Nistety jestem poczatkujacym uzytkownikiem Omegi wiec prosze o pomoc w tym problemie. Potrzebuje usunac ta usterke po jak najmniejszych kosztach :)

Pozdrawiam
  • #9 2707019
    ANDRZEJ GÓRCZAK
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    marcopo napisał:
    Hmmmm tylko teraz rodzi sie pytanie jak ta usterke usunac?? Zapewne pierwsza mysl jaka przychodzi to kupic inny sterownik wolnych obrotow (silnik krokowy). A moze jest inna przyczyna takich objawow. Nistety jestem poczatkujacym uzytkownikiem Omegi wiec prosze o pomoc w tym problemie. Potrzebuje usunac ta usterke po jak najmniejszych kosztach :)

Pozdrawiam

Wygląda to na usterkę przepływomierza powietrza lub sondy lambda.
    Przyczyną może także być przekroczenie parametrów adaptacyjnych ze
    względu na emulację sondy.Radzę wlać do paliwa preparat do czyszczenia
    wtyskiwaczy i na benzynie przejechać ok. 100 km ze stała prędkością.
    Powinno pomóc.Pozdrawiam.
  • #10 2708247
    marcopo
    Poziom 11  
    Podpinalem dzis samochod do komputera i ten nic nie wykazal zeby bylo cos uszkodzone wiec przeplywomierz jest dobry tak samo jak sonda :) Po prostu nie wskazywal zadnych usterek.
    Dzis wyjalem "silnik krokowy" (elektrozawor dodatkowego powietrza) do ponownego przeczyszczenie - zostawilem go na noc w benzynie ekstrakcyjnej aby troszke "skruszal" :) moze cos to pomoze. Odkrylem tez ze przplywomierz byl lekko zalepiony tasma izolacyna aby zmniejszyc srednice wylotu (co za ptalach to robil to nie wiem :evil:) jutro poskladam do kupy to wszystko i pojade jeszcze na wymiane komputera gazu na BINGO M i zdam relacje z tego jak bedzie chodzil.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2708272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2708493
    marcopo
    Poziom 11  
    No normalnie nic nie wskazal komputer. Wskazal jedynie awarie elktrozaworu, ale spowodowane bylo tym ze go odpinalem w czasie pracy silnika. :) Po wykasowaniu przez mechanika bledow. wiecej sie nic nie pokazalo. To chyba oznacza ze wszystkie inne czujniki sa w porzadku. Tak mysle

Pozdrawiam
  • #13 2708645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2709544
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    marcopo napisał:
    No normalnie nic nie wskazal komputer. Wskazal jedynie awarie elktrozaworu, ale spowodowane bylo tym ze go odpinalem w czasie pracy silnika. :) Po wykasowaniu przez mechanika bledow. wiecej sie nic nie pokazalo. To chyba oznacza ze wszystkie inne czujniki sa w porzadku. Tak mysle

Pozdrawiam

Diagnostyka nie polega tylko na odczycie i kasowaniu błędów
  • #15 2710232
    marcopo
    Poziom 11  
    Ha tak to jest jak czlowiek przesiada sie z prostego samochodu na bardziej zaawansowany czyt. z elektronika :) Musi sie uczyc wszystkiego od nowa :)

Samochod juz prawie chodzi idealnie. No wlasnie prawie tzn juz nie faluja obroty ani nie wskakuja na 3000 ufff cale szczescie. Teraz jedyni co to na wolnych obrotach lekko nim czesie tak jakby miesznaka powietrza i benzyny byle nie taka. Moze jest jakas srubka ktora by to mi wyregulowala ??

Mam jeszcze jedno pytanie do czego sluzy ten czujnik na zdjeciu ??? Okazalo sie ze jest rozwalony i sklejony przez poprzedniego wlasciciela :(
    Załączniki:
    • Falujące obroty w Omega B 2.0 16V po odłączeniu silnika krokowego DSC00109.JPG (31.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2710527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2743615
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Nikt nie odpisał na pytanie kolegi - co się stanie jeśli zaślepi elektrozawór wolnych obrotów.

Tak więc ja odpowiem - będziesz się bardzo męczył - silnik będzei gasł na wolnych obrotach.
    Twój silnik nie gasnie kiedy jest ciepły tylko dlatego, że przepustnica Ci się do końca nie domyka (a powinna) i silnik ma skąd pobierać powietrze do spalania paliwa.. Tak więc o zaślepieniu tego silniczka możesz zapomnieć..

Co do znalezienia przyczyny.. Może to być czujnik przepływającego powietrza, czujnik temperatury cieczy chłodzącej lub czujnik predkości pojazdu, ewentualnie ten nieszczęsny zawór wolnych obrotów.
    Jeśli komputer nie pokazuje żadnych błędów radziłbym poszukać u jakiegoś mechanika lub znajomego, który ma program diagnostyczny parametrów poszczególnych wymienionych przeze mnie czujników i zaworów, oraz ich rezystancji przy określonych warunkach pracy - tak, aby porównać czujniki w swoim aucie.

Daj znać o efektach :)
  • #18 4083262
    noktovior
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja miałem taką sytuacje w Omedze B 95 rok 2.0 16,że przy ciepłym silniku auto na wolnych obrotach gasło a przy zimnym silniku było wszystko ok.Tez myslalem ze to zawór biegu jałowego powoduje tą usterkę ale nie okazało się że przepustnica była strasznie zasyfiona i nie przepuszczała wystarczającej ilości powietrza,po przeczyszczeniu auto normalnie malinka!!!

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Omega B 2.0 16V ecotec z instalacją gazową Maxi Lambda występuje problem falujących obrotów biegu jałowego oraz skokowego wzrostu obrotów do 3000 rpm, który ustępuje po odłączeniu elektrozaworu wolnych obrotów (często nazywanego „silnikiem krokowym”). Silnik na zimno gaśnie po odłączeniu tego zaworu, natomiast na ciepło pracuje stabilnie. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów w czujnikach przepływu powietrza (przepływomierz) ani sondy lambda. Zalecane jest dokładne czyszczenie elektrozaworu wolnych obrotów benzyną ekstrakcyjną oraz kontrola czujnika temperatury cieczy chłodzącej, przepustnicy i ewentualnie zaworu EGR. Zaślepienie elektrozaworu powoduje problemy z utrzymaniem biegu jałowego, gdyż przepustnica nie domyka się całkowicie i silnik nie ma odpowiedniego dopływu powietrza. Możliwe przyczyny to zanieczyszczenie przepustnicy, niewłaściwe działanie przepływomierza, sondy lambda lub błędy adaptacyjne sterownika gazu. Wskazane jest użycie lepszego sterownika gazowego (np. Bingo M) oraz diagnostyka parametrów pracy czujników i zaworów u mechanika z odpowiednim oprogramowaniem. Przypadek podobny dotyczył zasyfionej przepustnicy, której oczyszczenie przywróciło prawidłową pracę silnika na biegu jałowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA